Widget Recent Post No.

Όταν υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γύρη: Οι συνέπειες

 



Όταν τα μελίσσια έχουν μεγάλη έλλειψη σε γύρη, παρατηρείτε ένα πολύ περίεργο φαινόμενο. Η ανάγκη του μελισσιού για πρωτείνη μπορεί αν οδηγήσει σε πολύ ακραίες πράξεις. Οι μέλισσες καθώς βγαίνουν απο τη κυψέλη, μέσα στην απόγνωση τους για εύρεση πρωτείνης μπορούν να πάψουν να ψάχνουν για γύρη απο λουλούδια, και να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όλοι έχουμε ακούσει για τα υποκατάστατα γύρης, άλλοτε γνωστά ως γυρεόπιτες που πωλούνται στα μελισσοκομικά καταστήματα ή μερικές φορές τα φτιάχνουν και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι. Ποιός θα φανταζόταν όμως ότι οι μέλισσες ψάχνουν υποκατάστατο γύρης και μόνες τους!

Βάση εμπειρίας αλλά και παρατηρήσεων των μελισσοκόμων εδώ και δεκάδες χρόνια, οι μέλισσες σε περιόδους έντονης λειψυδρίας και γύρης, ψάχνουν την πρωτείνη τους στο αλεύρι των σιτιρών, που προορίζονται είτε για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε για ζωοτροφή. Τα παλιά χρόνια που λειτουργούσαν οι νερόμυλοι, οι μέλισσες πήγαιναν εκεί που περίσσευε λίγη σκόνη αλευριού και μάζευαν το αλεύρι απο το καλαμπόκι βάζωντας το στα καλαθάκια τους. Λόγω ότι περιέχει πρωτείνη και αρκετά θρεπτικά συστατικά, οι μέλισσες το μάζευαν αντί για γύρη για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής. Οι επισκέψεις των μελισσών τότε ήταν σπάνιες, όμως όταν κάποιος μελισσοκόμος έβλεπε κάτι τέτοιο σήμαινε ότι τα μελίσσια είχαν ανάγκη απο γύρη. Ακόμα και σήμερα σε όσους μύλους λειτουργούν, μπορεί κάποιος να δεί μερικές μελισσούλες, όμως οι εποχές άλλαξαν και οι μέλισσες βρήκαν νέες επιλογές, ακόμα πιο εύκολες.

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Οι μέλισσες ψάχνοντας για πρωτείνη, μπορούν άνετα να επισκεφτούν τις ταίστρες ζώων, όπως κοτέτσια, χοιροστάσια, είτε αυτό είναι φύραμα για κότες, γουρούνια η οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα κιορυφώνεται εφόσον οι μέλισσες έχουν ανάγκη απο υψηλής περιεκτικότητας πρωτείνη, και διαλέγουν τις τροφές που περιέχουν σόγια. Όμως η σόγια μέσα στις ζωοτροφές είναι μεταλλαγμένη και αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στα μελίσσια. 

Μια φορά ένας μελισσοκόμος έχασε τα μισά του μελίσσια. Δεν ήξερε τι συμβαίνει, και τα μελίσσια ψωφούσαν. Υποπτεύτηκε φυτοφάρμακα, ίσως και εγκληματική ενέργεια απο κάποιο άλλο μελισσοκόμο, όμως μόλις έστειλε δείγμα στο ΑΠΘ και βγήκαν τα αποτελέσματα είδε κάτι τελείως απρόσμενο. Τα μελίσσια έπαθαν δηλητηρίαση απο μεταλλαγμένη σόγια. Ο μελισσοκόμος έψαξε τη γύρω περιοχή και είδε ότι πράγματι, κοντά στο μελισσοκομείο υπήρχε μονάδα όπου ταίζαν τα ζώα ζωοτροφές. Ο μελισσοκόμος έχασε αρκετά μελίσσια, όμως όχι όλα εφόσον είχε και άλλο μελισσοκομείο σε άλλη περιοχή. Το περιστατικό αυτό σας το λέω για να καταλάβετε πως μπορεί να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στα μελίσσια.

Το αλεύρι καλαμποκιού, μπορεί να μην περιέχει πολλές πρωτείνες, όμως οι μέλισσες το τρώνε και δεν τις βλάπτει. Το αλεύρι όμως της σόγιας μπορεί να σκοτώσεις τις μέλισσες, διότι έχει πολλές ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι αυτό να έχετε όλοι την προσοχή σας!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια