Widget Recent Post No.

Πως κρατάμε ήρεμα μελίσσια: Τα τσιμπήματα οι πρώτες βοήθειες και τα φάρμακα!Πως θα κρατάμε ήρεμα τα μελίσσια μας χωρίς να μας τσιμπάνε οι μέλισσες; Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο! Αρκεί να τηρούνται τα παρακάτω...
Α.ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ
1. Μην κάνετε απότομες κινήσεις και να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γίνετε. Οι μέλισσες θέλουν απαλές κινήσεις, χωρίς κραδασμούς και χτυπήματα. Τυχών λάθη μπορούν να κάνουν τις μέλισσες επιθετικές μέσα σε λίγα λεπτά. Φοράμε άσπρη μάσκα, και ανοιχτά ρούχα. Δεν φοράμε ποτέ μαύρα διότι έτσι προκαλλούμε τις μέλισσες. Προσέχουμε ακόμα και οι κάλτσες να είναι άσπρες.
2. Ποτέ δεν φοράμε κολόνιες και αρώματα στις μέλισσες. Για εμάς μυρίζουν ωραία, για τις μέλισσες όμως είναι σήμα κινδύνου, ότι κάτι επικίνδυνο πλησιάζει. Ακόμα και το έντονο μαλακτικό στις μέλισσες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Επίσης ο ιδρώτας και όταν είμαστε βρώμικοι, δημιουργεί έντονη επιθετικότητα στις μέλισσες. Μόλις πάμε στα μελίσσια πρέπει να είμαστε καθαροί και χωρίς φόβο. Οι μέλισσες μυρίζονται τον φόβο μας απο μακριά!

3. Χρήση κατάλληλου καπνού. Το καπνιστήρι πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτο με την κατάλληλη καύσιμη ύλη όπως είναι οι πευκοβελόνες, για να βγαίνει λευκός και κρύος καπνός. Αν απο λάθος βάλετε στο καπνηστήρι άλλα χόρτα με βαρύτερο καπνό, μετατρέπουν σε επιθετικές τις μέλισσες.

4. Αντικατάσταση βασιλισσών σε επιθετικά μελίσσια. Τα γονίδια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιθετικότητα. Όταν δούμε κάποιο πολύ επιθετικό μελίσσι, το οποίο είναι μόνιμα έτσι, καλό είναι να σκοτώσουμε τη βασίλισσα. Ξέρετε με την αλλαγή της βασίλισσας θα γίνει ένα τελείως διαφορετικό μελίσσι που μπορεί να γίνει αρνάκι. 

5. Επιθεωρούμε πάντα απο τις 11 έως τις 5 το απόγευμα. Δεν επιθεωρούμε ποτέ τις μέλισσες με συννεφιά, όταν κάνει κρύο, ή όταν έχει πέσει ο ήλιος. Διαλέγουμε τις ώρες που οι μέλισσες δουλεύουν και είναι απασχολημένες έξω και όχι μέσα. Θέλουμε να είναι οι συλλέκτριες έξω, διότι αυτές μπορούν να γίνουν επιθετικές και να μας τσιμπήσουν.

6. Σε περίπτωση ομαδικής επίθεσης από μέλισσες α) τρέξτε γρήγορα και μπείτε κάτω από θάμνους ή πυκνή βλάστηση. γ) Μπείτε μέσα σε αυτοκίνητο ή κτίριο.

Β. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

1. Μόνο οι μέλισσες αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα. Αν το κεντρί είναι ορατό, αφαιρέστε το προσεκτικά ξύνοντας με το νύχι σας ή με την κόψη ενός μαχαιριού. Μην πιέζετε το κεντρί, γιατί θα εγχύσει περισσότερο δηλητήριο.

2. Πλένετε την περιοχή που κεντρίσθηκε με νερό. Αν το άτομο είναι αλλεργικό, βάλτε πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα ή κρύα κομπρέσα στο κεντρισμένο σημείο, για να ελαττωθεί ο πόνος και η απορρόφηση δηλητηρίου. Μη βάζετε πάγο απευθείας στο γυμνό δέρμα.

3. Αν ξέρετε ότι το άτομο είναι αλλεργικό στα κεντρίσματα των μελισσών και των σφηκών, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αφαιρέστε το κεντρί αμέσως γιατί στην περίπτωση αυτή ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ. Η αναρροφητική συσκευή βοηθάει πολύ.

4. Βάλτε το άτομο να ξαπλώσει με το κεντρισμένο μέλος ακίνητο και σε επίπεδο χαμηλότερο από της καρδιάς.

5. Δέστε με πλατύ επίδεσμο ή πανί ή ζώνη ή ακόμη με λουρί ρολογιού το κεντρισμένο χέρι ή πόδι (όχι το λαιμό ή το κορμί), 5-10 εκατ. επάνω από το κέντρισμα. Αν το πρήξιμο φθάσει στον επίδεσμο, δέστε άλλον 5-10 cm ψηλότερα και μετά αφαιρέστε τον πρώτο.

6. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης

7. Χορηγήστε αντιϊσταμινικά φάρμακα τοπικά ή από το στόμα ή

8. Χρησιμοποιήστε ενδομυϊκά κορτιζόνη (Solu-medrol) ή Solu-cortef) ή

9. Χορηγήστε επινεφρίνη (Αδρεναλίνη) 0,3 ml υποδορίως ή ενδομυϊκά - επαναλαμβάνοντας κάθε 20-30 min. Εδώ χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν προβλήματα υπότασης ή υπέρτασης και προβλήματα καρδιάς. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Γ. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

1. Αντιϊσταμινικό δισκίο (χάπι) XOZAL και χορηγείται ένα δισκίο μετά από το κέντρισμα σε ελαφράς μορφής αλλεργία.

2. Ένεση SOLU-MEDROL: Για μέτριο βάρος σώματος 250 mg με ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.

3. Ένεση SOLU-CORTEF: Για μέτριο βάρος σώματος 250 mg για ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.

4. Ένεση ADRENALINE για ενδομυϊκή ή υποδόρια χρήση (δραστική ουσία αδρεναλίνη). Χορηγείται 0.3 ml μετά σε σοβαρής μορφής αλλεργία.

5. Συσκευή αυτόματης ένεσης ANAPEN που απελευθερώνει ενδομυϊκά 0.3 ml εναίσιμο διάλυμα αδρεναλίνης. Κάθε αλλεργικός πρέπει να φέρει μαζί του τη συσκευή αυτή, η οποία θα του σώσει τη ζωή. Είναι μιας χρήσεως και κοστίζει περίπου 35 Ευρώ.

6. Συσκευή ASPIVENIN για αναρρόφηση του δηλητηρίου (μέλισσας, φιδιού κ.ά.)
Πηγές: Ορεινή Μέλισσα & Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια