Widget Recent Post No.

Για ένα καλό τρύγο με μέλι απο πεύκο - Απόσταγμα εμπειρίας



Πότε δίνει μέλι το πεύκο;
Το πεύκο έχει επάνω ένα εντομάκι, το οποίο σχηματίζει ένα άσπρο πράγμα. Το εντομάκι το ονομάζουμε εργάτη, και τη φωλιά του (το άσπρο πράγμα) βαμβακάδα. Ο εργάτης κάθε 21 ημέρες δίνει μέλι. Ο κύκλος του εργάτη δεν είναι ίδιος καθε χρόνο, και άλλοτε είναι όψιμος άλλοτε πρώιμος. Συνήθως στις 20 Σεπτεμβρίου ειναι το δεύτερο βάρεμα και το Πολύ το μέλι! (τότε που ο εργάτης έχει μεγαλώσει πιο πολύ απο ποτέ).




Πεύκο στη Χαλκιδική βαριά προσβεβλημένο απο τον εργάτη

Ο εργάτης είναι ένα πολύ λαίμαργο έντομο το οποίο σαν τσιμπούρι τρέφεται συνεχώς από τον χυμό του πεύκου.τον χυμό αυτό τον μετατρέπει σε γλυκόζη για να παράξει ενέργεια όπως τα περισσότερα όντα του πλανήτη.

Τη νύχτα όταν πέφτει η θερμοκρασία παγώνει ο όγκος του χυμού στον οργανισμό του και το αποβάλει εκτός σώματος για να ζεσταθεί το σώμα του. ετσι τις πρώτες πρωινές ώρες προλαβαίνουν οι μέλισσες ως μελίτωμα πλέον και το συλλέγουν. Εαν η νύχτα είναι ξηρή χωρίς υγρασία όπως αυτές τις μέρες ξεραίνεται και δεν το παίρνουν. Επισης αν η νύχτα είναι ζεστή δεν το αποβάλει ως μελίτωμα οπότε δεν θα βρουν το πρωί. Συνοψιζοντας για να υπάρχει ικανή μελιτοφορια στο πεύκο χρειάζονται κρύες και υγρές νύχτες και μεγάλοι πληθυσμοί εργάτη γιατί ο εργάτης πλήττεται και από τους καύσωνες. Γι αυτό το πρώτο χέρι στην Εύβοια δεν ειναι τόσο καλό. Οι πληθυσμοί του εργάτη όταν ειναι σε καλά επίπεδα, τα μελίσσια συλλέγουν περισσότερο.



Το πεύκο δεν δίνει παντού....
Η Αττική την δεκαετία του 90"  μπολιαστικε παντού. Μέχρι και ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκαν τότε να ρίξει σε δύσβατα μέρει. Δυστυχώς δεν πιάνει παντού και δεν αποδίδει όσο θα περίμεναν..
Αρκεί ένας καύσωνας και ξηρός αέρας κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής αποδερματωσης για να τον καταστρέψει σχεδόν για μία πενταετία.
Σε περιοχές που δεν υπάρχει υγρασία δεν ευδοκιμεί.

Στην Ευβοια, τη θασο, τη Χαλκιδική που στάζουν από υγρασία λόγο θάλασσας..το πεύκο παράγει πολύ καλές ποσότητες μελιτοέκκρισης.


Ποιος ειπε οτι στο πευκο δεν χτιζουν;

2. Τα μελίσσια πρέπει να έχουν πολύ καλούς πλυθησμούς, και ξεκούραστους. Θέλουμε να υπάρχουν μέλισσες που δεν έχουν εκθρέψει γόνο, για να είναι γεμάτες όρεξη για μελιτοσυλλογή. Στο πεύκο μπορεί να πάνε εξαιρετικά και μικρότερα μελίσσια.

3. Χρειαζόμαστε μέτριες θερμοκρασίες και όχι Καύσωνα. Όταν ο καιρός επιτρέπει στις μέλισσες να δουλεύουν περισσότερες ώρες (όχι μόνο πρωί απόγευμα), τότε έχουμε καλύτερες αποδόσεις. Ο εργάτης δεν έχει πρόβλημα από τη θερμοκρασία αλλά από την έλλειψη υγρασίας στο ριζικό συστημα και τα φύλλα του δέντρου


Μετά απο μεταφορά στο πεύκο...

Ένα παράδειγμα...
Στην Εύβοια το σπίτι μου περιστοιχίζεται από πεύκα με εργάτη και το δάσος απέχει 500 μέτρα. Μια χρονιά καθώς είχα τα δέντρα κοντά μου, ετριβα το βαμβάκι του εργάτη και το χέρι μου κιτρινίζει από τον λιωμένο ζωντανό εργάτη. Φέτος το ετριβα και γινόταν σκόνη σαν άχνη για αυτό και ήμουν επιφυλακτικός. τελικά δυστυχώς επιβεβαιωθηκα. Συμπέρασμα: Ο εργάτης θέλει υγρασια το καλοκαίρι

Λίγες φωτογραφίες απο τρύγο στο πεύκο...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια