Widget Recent Post No.

7 καλοί χειρισμοί και απαντήσεις για τα μελίσσια το φθινόπωρο

 



Α. ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

1. Έγινε θεραπεία για βαρρόα, με αποτελεσματικό φάρμακο, τα μελίσσια μεταφέρθηκαν στα πεύκα και σε 2 εβδομάδες διαπιστώθηκε βαριά προσβολή από βαρρόα.

Αιτίες:


α) Στα πεύκα υπάρχει μεγάλη πυκνότητα μελισσοκομείων και έτσι κολλάνε τα μελίσσια μεταξύ τους,
β) Λιγόστεψε ο γόνος και τα βαρρόα βγήκαν επάνω στις μέλισσες και
γ) Δεν ήταν αποτελεσματικό το φάρμακο ή δεν έγινε καλή εφαρμογή του. (πχ η αμιτράζη είναι πλέον άχρηστη μετά τις υπεδοσολογίες των μελισσοκόμων)


Λύσεις:

α) Απομάκρυνση των μελισσιών από τα πεύκα και εφαρμογή θεραπείας εναντίον της βαρρόα. Έρχεται Χειμώνας και δεν γίνεται άλλος τρύγος,
β) Τα μελίσσια παραμένουν στα πεύκα χωρίς θεραπεία κατά βαρρόα, τρυγούνται όσο χρειάζεται και μετά εφαρμόζεται θεραπεία κατά βαρρόα, αλλά θα προκύψει σημαντική μείωση στον πληθυσμό.

2. Τα μελίσσια στο πεύκο αδυνάτισαν πολύ. Η ερείκη δεν βοήθησε για να δυναμώσουν.

Αιτίες:

Απουσία γύρης, εντατική συλλογή μελιτώματος, μείωσαν το γόνο ή τον σταμάτησαν τελείως. Οι ηλικιωμένες και κουρασμένες στη συλλογή πεθαίνουν και δεν υπάρχει ισοδύναμη αναπλήρωση.

Λύσεις:

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα μελίσσια θα χαθούν νωρίς ή αργά την Άνοιξη. Μια λύση είναι η συνένωση τους με άλλα να δυναμώσουν. Άλλη καλύτερη λύση είναι η πρωτεϊνική τροφοδότηση (γυρεόπιτες, υποκατάστατα γύρης για να διατηρήσουν γόνο μέχρι αργά για ανανέωση την Άνοιξη).

3. Σφράγισαν με πευκόμελο τις μισές κηρήθρες και στις υπόλοιπες αποθηκεύουν διάσπαρτα μέλι ανώριμο.

Αιτίες:


Συλλέγουν εντατικά μελίτωμα και δεν προλαβαίνουν να το μετατρέψουν σε μέλι.

Λύσεις:

Τρυγούνται οι ώριμες κηρήθρες και σε κάθε μελίσσι επανατοποθετούνται τόσες, όσες καλύπτονται με πληθυσμό. Σε προχωρημένη εποχή τα ανώριμα μέλια μεταφέρονται κοντά στο γόνο ή αφαιρούνται, γιατί στα ανοιχτά κελιά εισχωρεί υγρασία στο μέλι, ξινίζει και προκαλεί δυσεντερίες.

Συμπληρώνουμε: να γίνει ανταλλαγή των ανώριμων μελιών με άλλα σφραγίσματα από δυνατά μελίσσια που αυτά θα μπορέσουν να τα σφραγίσουν ή να τα καταναλώσουν ασφράγιστα.

4. Έγιναν 2 τρύγοι στα πεύκα, προχώρησε η περίοδος, οι θερμοκρασίες καλές και τα μελίσσια συλλέγουν παρά το ότι αδυνάτισαν αρκετά.

Αιτίες:


Οι μελιτώδεις εκκρίσεις συλλέγονται, όλο το Χειμώνα, όταν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες. Έτσι όσο περισσότερο δουλεύουν και όσο γόνο εκτρέφουν, τόσο θα εξασθενούν.

Λύσεις:


Η παράταση των μελισσιών στα πεύκα είναι σε βάρος της επιβίωσής τους.

5. Σταμάτησαν οι μελιτοεκκρίσεις του πεύκου ξαφνικά. Υπάρχει έντονη τάση λεηλασίας και τα μελίσσια κόβονται.

Αιτίες:

α) Το έντομο που παράγει το μελίτωμα σταμάτησε να εκτρέφεται για να αντικαταστήσει το δέρμα του, καθώς μεγαλώνει. Είναι το φαινόμενο της ένδυσης, που παρατηρείται το δεύτερο 15νθημερο του Αυγούστου και το πρώτο του Οκτωβρίου,
β) Οι υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη ξηρασία, πιθανός θερμός ή ξηρός άνεμος (λίβας) θα σταματήσουν οριστικά τη μελιτοέκκριση.

Λύσεις:


Η διακοπή είναι προσωρινή της έκδισης του εντόμου και αποφεύγεται κάθε χειρισμός που προκαλεί λεηλασία. Τα μελίσσια περιμένουν επανέναρξη μελιτώματος. Όταν η διακοπή είναι μόνιμη απομακρύνονται τα μελίσσια, από τα πεύκα και προσπαθούν να ανανεώσουν τον γηρασμένο πληθυσμό τους.

6. Τα μελίσσια δεν πρέπει να μένουν αργά το Φθινόπωρο στην ερείκη, γιατί οι μέλισσες δεν προλαβαίνουν να το πυκνώσουν και αυτό ξινίζει.

Λύσεις:

Μεταφορά σε μέρος διαχείμανσης και οι κηρήθρες στο κέντρο κοντά στη γονοφωλιά, να καταναλωθούν πρώτες.

7. Στην ερείκη μελίσσια δυνατά και έχουν βασιλοκύτταρα και αν συνεχιστεί η καλοκαιρία μπορεί να σμηνουργήσουν το Φθινόπωρο.


Λύσεις:


Μέτρα καταστολής της σμηνουργίας, γιατί δεν θα γονιμοποιηθούν.

Πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία Θρασυβούλου, tomelissi.wordpress.com, Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια