Widget Recent Post No.

Κατέστρεψα τις κηρήθρες: Δείτε τι έκανε η πεταλούδα: 5 τρόποι για πεντακάθαρες κηρήθρες όλο το χειμώνα...



Φέτος έκανα το μεγάλο λάθος! Αποφάσισα για πρώτη φορά να δοκιμάσω ένα νέο τρόπο, και αυτό γιατί έπρεπε να φύγω βιαστικά απο τα μελίσσια μου. Καθώς τρύγησα τις κηρήθρες και έσφιξα τα μελίσσια, όλες τις κηρήθρες που περίσσεψαν έπρεπε κάπου να τις αποθηκεύσω. Να σας τονίσω ότι τη προηγούμενη περίοδο βγάλαμε όλα τα περιττά πατώματα, γιατί τα μελίσσια δροσίζονται καλύτερα - μικρότερος χώρος - και βολεύει πολύ στους δικούς μας χειρισμούς. Λόγω έντονης βιασύνης τοποθέτησα τις κηρήθρες μου σε ευάερο χώρο μια προς μια με τα κενά μεταξύ τους...




Ειναι η πιο γνωστή μέθοδος αποθήκευσης πλαισίων, και λειτουργεί ως εξής: Οι κηρήθρες αερίζονται μεταξύ τους, και ο σκόρος δεν μπορεί να χαλάσει τις κηρήθρες... Δείτε τη μέθοδο:

Με τη μόνη διαφορά, ότι μερικές κηρήθρες εγώ, δεν τις είχα βάλει στα μελίσσια για να τις γλείψουν. Άρα είχαν μελάκια μεσα. Υπολόγισα, ότι για αυτό το 10ήμερο που θα έλειπα, δεν θα προλάβαιναν να πάθουν κάποια ζημιά, και στη συνέχεια θα τις τοποθετούσα στις παραφυάδες, οι οποίες είναι μικρότερες και οι σκούρες κηρήθρες θα ήταν το ιδανικότερο για την ανάπτυξη τους μόλις φθινοπώριαζε. Το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Οι περισσότερες κηρήθρες ήταν ελαφρώς κατεστραμμένες, και ένα 5% τελείως χάλια, με το κηρόσκορο και τις πεταλούδες να κάνουν πάρτυ.
Μου έκανε εντύπωση ότι όσες κηρήθρες είχαν λίγα μελάκια και λίγο γύρη, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, όπως επίσης και όσες μεριές της κηρήθρας δεν αεριζόταν τόσο καλά. Οι κηρήθρες που ήταν πολύ ευάερες χωρίς καθόλου προμήθειες επάνω, επηρεάστηκαν ελάχιστα, αλλά αν όλα αυτά έγιναν σε 15 μέρες, σε μήνες τι θα γινόταν αναρωτιέμαι?


Το απίστευτο με το κηρόσκορο φέτος, ήταν σε ένα μελισσάκι που βρήκα νεκρό. Μόλις είδα άδεια τα πλαίσια, αμέσως πήρα μια νάιλον σακούλα και έκλεισα μέσα στις κηρήθρες. Ο λόγος ήταν επειδή φοβήθηκα μη χάθηκε απο κάποια ασθένεια, άρα έπρεπε να έχω ξεχωριστά τα πλαίσια έτσι ώστε να τα λιώσω και να μην υπάρξει άλλο πρόβλημα. Κλείνοντας αεροστεγώς τη σακούλα, δεν τα υπολόγισα σωστά όμως, και 20 μέρες αργότερα, διαπιστώνω τι έχει συμβεί. Η σακούλα ήταν λές και την βομβάρδισαν, και ο κηρόσκορος ήταν τόσος πολύς μέσα που οι κηρήθρες αποσυντέθηκαν. Και όλα αυτά μέσα σε μια σακούλα. Μόλις είδα τέτοια μόλυνση, πήρα αμέσως και έκλεισα τη σακούλα και την εβαλα σε κατάψυξη, και τα σκουλήκια μελάνιασαν μέσα σε λίγες ώρες.



Όταν ο σκόρος πάρει φόρα οι μελισσοκόμοι λένε ότι τρώει και τα ξύλα. Μπορεί να χαλάσει ακόμα και τα πλαίσια - κυψέλες. Εννοείτε πως στο πέρασμα του καταστρέφει άσπρες και μαύρες κηρήθρες, πάντα με προτίμηση στις μαύρες... Δίπλα στη μαύρη τρώει και την άσπρη.... Ενώ του είναι αρκετά δύσκολο να καταναλώσει φύλλα κηρήθρας:





Συμπέρασμα παιδιά, είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο κηρόσκορος έως και το Σεπτέμβριο Οκτώμβριο κάνει πάρτυ, και πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Η λύση στο πρόβλημα είναι χρησιμοποιώντας τα ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν, εναλλακτικά σαν βιολογικές λύσεις, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σιγουροι. Η κατάψυξη είναι επίσης μια πολύ σίγουρη λύση, η το ψυγείο. Όσον αφορά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν ρωτήστε στα μελισσοκομικά καταστήματα. Εγώ γνωρίζω για πολύ καλά αποτελέσματα με το σκεύασμα βάκιλος το οποίο ειναι βιολογικό και μπορείτε να προμηθευτείτε αν πατήσετε μια αναζήτηση στο ίντερνετ. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και αυτά τα φακελάκια για το σκόρο στα ρούχα που βάζουμε στις ντουλάπες -ναυθαλίνη - αλλά λόγω ότι αφήνει κατάλοιπα δεν προτείνετε για κανένα λόγο. Το κάψιμο με θειάφι κάτω απο τα πατώματα και μετά το σφράγισμα τους αποτελεί μια αποτελεσματική λύση, αλλά και πάλι προτιμούμε μεθόδους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια