Μια νέα ανάρτηση και σήμερα για όλους εσάς που παρακολουθείτε το Blog Ορεινή Μέλισσα.
Σήμερα θέλω να σας αναφέρω κάποια χρήσιμα πραγματάκια σχετικά με την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης και τους τρόπους καταπολέμησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Αρχικά να αναφέρω πως πρόκειται για ένα μύκητα ονόματι ascosphaera apis , ο οποίος διείσδυει μέσα απο το εντερικό σύστημα της προνύμφης μέσω της τροφής μετατρέποντας την σε ''γύψο''.
Ο μύκητας προσβάλει αποκλειστικά και μόνο τις προνύμφες (γόνο) των μελισσών , και οι εργάτριες τον μόνο ρόλο που επιτελούν σε όλη την διαδικασία είναι η εξάπλωση του ιού.
Όπως όλοι οι μύκητες έτσι και σε αυτήν την περίπτωση οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση του ιού είναι : Η υψηλή υγρασία , ο κακός αερισμός στην κυψέλη , αλλα και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών.
Πως μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το περιβάλλον της κυψέλης αδιαπέρατο απο αυτόν τον μύκητα? Υπάρχει κάποια θεραπεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε έτσι ώστε να θεραπεύσουμε το μελισσάκι μας?
Αρχικά σαν ένα πρώτο βήμα μπορούμε να μεταγγίσουμε το μελισσάκι μας σε μια κυψέλη με διάτρητο πάτο , και αν εχουμε τοποθετημένο το ξύλινο πορτάκι , να το αφαιρέσουμε. Θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αερισμό και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα υγρασίας.
Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο για την ανάπτυξη κάθε μύκητα μέσα στην κυψέλη μας. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε το πρώτο βήμα , δηλαδη την διακοπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
Έπειτα μπορούμε να κάνουμε κάποιες λειτουργικές κινήσεις αφαιρώντας πλαίσια προσβεβλημένα , και αντικαθιστώντας τα με άλλα υγιή που έχουν σφραγισμένο υγιή γόνο. Θέλουμε νέο αίμα στην κυψέλη μας , εργάτριες γεμάτες ενέργεια για καθαριότητα...
Τώρα ένα τελευταίο βήμα είναι , ο τρόπος που μπορούμε να θεραπεύσουμε την κυψέλη μας.
Εδώ θα σας πω το εξής συνάδελφοι. Να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό της κυψέλης μας!! Και πως μπορεί να συμβεί αυτό? Μα φυσικά μεταφορά σε μια καλή ανθοφορία!!
Προνύμφες καλοταϊσμένες με φρέσκο μελάκι πλούσια γύρη και βασιλικό πολτό , δεν μπορούν να προσβληθούν εύκολα από την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης. Πολλοί μελισσοκόμοι ταΐζουν τα άρρωστα μελισσάκια τους και έτσι η ασθένεια καταπολεμάτε.
Αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τα μελισσάκια του , και θέλει να δει γρήγορα αποτελέσματα έχω να προτείνω και κάτι άλλο. Σιροπάκι με δικό σας ανθόμελο μέσα!! Εννοείτε πως αυτο το κάνουμε μονο οταν εχουμε βγάλει δικό μας μέλι και είμαστε σιγουροι οτι δεν θα μεταδώσουμε κάποια άλλη ασθένεια.
Το μέλι οπως γνωρίζουμε εχει αντιμυκητιακές ιδιότητες , δηλαδη βάλσαμο για το ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού των μελισσών μας.
Επίσης μπορούμε να ταΐσουμε με απλό σιρόπι (νερο , ζαχαρη) η και ενά καλό ζαχαροζύμαρο.
Η ασθένεια της ασκοσφαίρωσης είναι μια ασθένεια , που μπορεί το μελίσσι να καταπολεμήσει , και πολλες φορες οι μελισσοκόμοι περιμένουν να αυτο-θεραπευτεί χωρις καμία επέμβαση.
Καλό ειναι όμως αν θέλουμε να δώσουμε μια extra βοήθεια στις μελισσούλες μας να εφαρμόσουμε κάτι από τα παραπάνω!!!
Υ.Γ. Αν κάποιο μελισσάκι σας εχει εκτός απο ασκοσφαίρωση και προσβολή απο βαρρόα ενδείκνυται πρώτα η θεραπεία για τα βαρρόα τα οποία απομυζώντας απο τις προνύμφες τις αποδυναμώνουν και κατά ένα τρόπο είναι μια <<πηγη>> του προβλήματος για την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης.
Ορεινή Μέλισσα
1 Σχόλια
Κοινή χλωρίνη 30 ml/ 1 lt σιρόπι 1:1 και από αυτό 5 ml αναμασά σε κάθε πλαίσιο, διάτρητο πάτο και ξεμπέρδεψες με την ασκοσφαιρωση
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!