Όταν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος και έχεις μεταφορά μελισσιών το πρώτο πράγμα που κοιτάς να κάνεις είναι να το κάνεις γρήγορα! Δηλαδή για παράδειγμα, πας το σούρουπο, όταν έχει πέσει ο ήλιος, με το καπνηστήρι καπνίζεις τις εισόδους απο λίγο στην καθε μια κυψέλη για να υποχωρήσουν οι μέλισσες, και στη συνέχεια κλείνεις τα πορτάκια! Μετά χρειάζεται ένας βοηθός για να γίνει γρήγορα το φόρτωμα, και μετά ξεκινά το δρομολόγιο! Όμως μέχρι το φόρτωμα των κυψελών υπάρχουν πολλά μυστικά, τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν, και ειδικά οι νέοι. Πως θα τα μάθουν άλλωστε, απο τα σεμινάρια της μιας ημέρας, ή τους παλιούς μελισσοκόμους που δεν μιλάνε λόγω μυστικοπάθειας;
Σήμερα θα προσπαθήσω να σας αποκαλύψω τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, που εφαρμόζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι, και σίγουρα δεν τις γνωρίζετε! Ξεκινώντας λοιπόν... Πρίν γίνει μια μεταφορά πρέπει οι κυψέλες να είναι προετοιμασμένες. Τι εννοώ; Να είναι σφιγμένα τα κλειδιά όλα, και όταν λέμε σφιχτά, τόσο που να μην υπάρχει περιθώριο μετακίνησης. Ελέγχουμε προσεκτικά μια μια όλες τις κυψέλες, και δεν ξεχνάμε καμία! Αν πάμε βράδυ να κάνουμε αυτή την εργασία, χρειάζεται ελαφρύ κάπνισμα στην είσοδο, για να μην αναστατωθούν οι μέλισσες.
Μια χρονιά παλιά, παρέλλειψα να σφίξω τα κλειδιά, και αυτό που έγινε θα μου μείνει αξέχαστο. Πολλές κυψέλες άνοιξαν κατά το φόρτωμα και ξεφόρτωμα, και έπεσαν δεκάδες τσιμπήματα. Αλλά εκτός αυτού χάθηκαν και πολλές μέλισσες. Απο τότε, κάθε φορά που έρχεται μεταφορά, παίρνω μια μια τις κυψέλες, ελέγχω ένα ένα τα κλειδιά, στον κινητό πάτο, στο πάτωμα, στο καπάκι όλα, σε κάθε κυψέλη χωριστά. Αν δεν έχει προηγηθεί επιθεώρηση στα μελίσσια τις προηγούμενες ημέρες, δεν συμπληρώνω τα πλαίσια που λείπονται! Ακόμα και στις παραφυάδες. Ξέρετε οι μέλισσες κολλάνε τόσο καλά τα πλαίσια που δεν ξεκολλάνε με τίποτα στη μεταφορά. Εγγυημένα. Ειδάλλως ένα καλό κολπάκι είναι στο τελευταίο πλαίσιο να βάλετε ένα κομμάτι κερί ή ένα καρφάκι. και δεν θα ξεκολλήσει!
Λίγο πρίν την μεταφορά των μελισσιών καπνίζουμε την είσοδο, περιμένουμε να μπούν ΌΛΕΣ οι μέλισσες, και στην συνέχεια τοποθετούμε τα πορτάκια. Παίρνουμε με σειρά τις κυψέλες, για να μην χάσουμε την μπάλα. Και στο τέλος με ένα φακό ελέγχουμε μια μια όλες τις κυψέλες για να δούμε ότι έγιναν όλα σωστά, και δεν υπάρχει ανοιχτή είσοδος. Επίσης οι θήρες των κυψελών πρέπει να είναι ανοιχτές για να αερίζονται τα μελίσσια στην είσοδο. Να ξέρετε ότι αν κατά τη μεταφορά έχει αρκετή δροσιά και δεν υπάρχει ούτε μια μέλισσα έξω στην είσοδο, μπορείτε να κλείσετε τα πορτάκια και λίγες ώρες νωρίτερα. Όσες φορές το έκανα οι μέλισσες δεν το κατάλαβαν μέχρι τα χαράματα που θα γινόταν η μεταφορά!
Όταν φτάσει η ώρα του φορτώματος, πρέπει να είμαστε γρήγοροι στις κινήσεις μας. Γυρίζουμε ελαφρώς προς τα εμπρός τη κυψέλη, πιάνουμε με το ένα χέρι στο καπάκι και με το άλλο τον πάτο και την σηκώνουμε πολύ εύκολα. Οι διόροφες αν δεν είναι φορτωμένες με μέλι σηκώνονται πολύ εύκολα! Επίσης μην ξεχάσω να σας πω. Τα μελίσσια που μεταφέρονται δεν πρέπει να έχουν μέλια, γιατί αν ζεσταθεί το μελίσσι μέσα μπορεί να λιώσουν και να τις πνίξουν!
Όταν αρχίζουμε να βάζουμε τις κυψέλες στο αμάξι, τις τοποθετούμε έτσι ώστε οι θήρες να χτυπιούνται απο τον αέρα. Δηλαδή οι θήρες να κοιτάνε όλες κάθετα, και να μπαίνει αέρας μέσα στη διαδρομή! Όσες κυψέλες έχουν ανοιχτό πάτο είναι πιο ανθεκτικές, έτσι μπορούμε να τις βάλουμε στην κάτω στρώση και κολλημένες στην αρχή της καρότσας! Όσες έχουν θήρες κλειστές με πρόπολη τις βάζουμε ψηλά και όσο πιο πίσω για να τις παίρνει περισσότερος αέρας. Τις δένουμε σφιχτά με κόμπους γερούς να μην έχουν περιθώριο μετακίνησης.
Στο ξεφόρτωμα αν έχει ήδη βγεί ήλιος χρειαζόμαστε πολύ γρήγορες κινήσεις!! Αστραπιαία πρέπει να ξεφορτώσουμε τα μελίσσια και αν γίνετε να είναι δύο άτομα ταυτόχρονα. Οι μέλισσες μόλις κινείται το αμάξι νομίζουν ότι κάτι κακό γίνετε έξω, σεισμός καταστροφή δε ξέρω και εγώ τι ακριβώς, και δεν παλεύουν να βγούν έξω. Μόλις όμως το αμάξι σταματήσει πετάγονται όλες να βγούν, και μπλοκάρονται είσοδοι θήρες όλα. Δεν μπαίνει αέρας και το άγχος τους ανεβάζει τη θερμοκρασία. Ετσι σκάνε τα μελίσσια.
Μόλις λοιπόν γίνετε ξεφόρτωμα πρέπει να γίνει γρήγορα! Αν είναι βράδυ αυτό που πρέπει να χιλιο-κοιτάξουμε είναι ότι όλα τα μελίσσια είναι ανοιχτά. Υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που εντελώς μηχανικά ανοίγοντας πορτάκια ξέχασαν μερικά και τα μελίσσια έπειτα απο 1 ημέρα ήταν νεκρά. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να χαθούν έτσι οι ζωές που με τόσο κόπο έχετε στήσει; Αυτά ήταν λοιπόν μερικά απο τα μυστικά, που νομίζω θα φανούν απίστευτα χρήσιμα...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!