Widget Recent Post No.

Υπάρχει αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19;

Υπάρχει αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19;

Τ
ι είναι η πρόπολη;
Η πρόπολη είναι ένα φυσικό ρητινώδες μείγμα που παράγεται από μέλισσες από ουσίες που συλλέγονται από μέρη φυτών, μπουμπουκιών και εξιδρωμάτων. Η λέξη πρόπολη προέρχεται από τα ελληνικά, στην οποία pro σημαίνει «στην είσοδο» και πόλις για «κοινότητα», που σημαίνει ότι αυτό το φυσικό προϊόν χρησιμοποιείται στην άμυνα κυψελών. Ένα άλλο όνομα της πρόπολης είναι η κόλλα μελισσών. Λόγω της κηρώδους φύσης και των μηχανικών ιδιοτήτων της, οι μέλισσες χρησιμοποιούν πρόπολη στην κατασκευή και επισκευή των κυψελών τους για τη στεγανοποίηση των ανοιγμάτων και των ρωγμών και την εξομάλυνση των εσωτερικών τοίχων (11).

Από την αρχαιότητα η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τον άνθρωπο, ειδικά στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κόλλα μελισσών για να τακτοποιήσουν τα πτώματα τους, καθώς γνώριζαν καλά τις αντιδράσεις του. Οι Ίνκας χρησιμοποίησαν την πρόπολη ως αντιπυρετικό παράγοντα. Οι Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί το χρησιμοποίησαν ως απολυμαντικό στόματος και ως αντισηπτικό και θεραπευτικό προϊόν στη θεραπεία πληγών, συνταγογραφούμενα για τοπική θεραπεία δερματικών και βλεννογόνων πληγών (11).

Σήμερα, η πρόπολη είναι ένα φυσικό φάρμακο που βρίσκεται σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής σε διάφορες μορφές για τοπική χρήση. Χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικό ή ως δημοφιλές εναλλακτικό φάρμακο για αυτοθεραπεία διαφόρων ασθενειών. Λόγω των αντιμικροβιακών, αντιιικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική για τον άνθρωπο και την κτηνιατρική (12).


Οι αντιιικοί ρόλοι της πρόπολης

Εκτός από την αντιβακτηριακή δράση της πρόπολης ειδικά έναντι του Gram-positive (13) και των αντιμυκητιακών ιδιοτήτων (14), η πρόπολη παρουσιάζει πολλά άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά (12) και τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορεί πιθανώς να επιδρούν στο COVID -19 είναι τα εξής: Η πρόπολη χρησιμοποιήθηκε για ενίσχυση των πνευμόνων λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές σοβιετικές κλινικές για τη θεραπεία της φυματίωσης, λόγω της παρατηρούμενης μείωσης των πνευμονικών προβλημάτων (15).

Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν πρόπολη (για το άσθμα) εμφάνισαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης και σοβαρότητα των νυχτερινών προσβολών και βελτίωση των αναπνευστικών λειτουργιών (16). Ο ανοσορρυθμιστικός ρόλος της Πρόπολης φαίνεται να παίζει ρόλο στη θεραπεία του ανοσολογικού χάους. Οι ασθματικοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πρόπολη συσχετίστηκαν με μειωμένες προσταγλανδίνες, λευκοτριένιο και προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (TNF-, IL-6 και IL-8) και αυξημένη IL-10 (16).


Η πρόπολη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην πρόπολη παίζουν μεγάλο ρόλο στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες (12,17). Τα φλαβονοειδή που συγκεντρώνονται στην πρόπολη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αναφέρθηκε ότι η πρόπολη αυξάνει την κυτταρική ανοσοαπόκριση μέσω της αύξησης του mRNA για ιντερφερόνη-𝛾 και ενεργοποιεί την παραγωγή κυτοκινών (18).

Παρατηρήθηκε ότι όλη η πρόπολη είχε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω του περιεχομένου των ολικών φαινολών και φλαβονοειδών (19). Η πρόπολη έδειξε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπου έχει ανασταλτικές επιδράσεις στη δραστηριότητα της μυελοϋπεροξειδάσης NADPH-οξειδάση ορνιθίνη δεκαρβοξυλάση, τιροσίνη-πρωτεινκινάση και υαλουρονιδάση από κύτταρα ιστών ινδικού χοιριδίου (20).

Εκχύλισμα αιθανόλης από πρόπολη που καταστέλλει την παραγωγή προσταγλανδίνης και λευκοτριενίου από περιτοναϊκούς μακροφάγους ποντικού in vitro και κατά τη διάρκεια οξείας περιτοναϊκής φλεγμονής που προκαλείται από ζυμοζάνη in vivo (21). Επιπλέον, διερευνήθηκε το ανοσορυθμιστικό αποτέλεσμα από την πρόπολη και προτάθηκε η δράση ενός υδατοδιαλυτού παραγώγου (WSD) της φυσικής πρόπολης για την αύξηση της μη ειδικής άμυνας του ξενιστή μέσω ενεργοποίησης μακροφάγων (22).

Η αντιική δραστηριότητα

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η πρόπολη δείχνει αντιιική δραστηριότητα. Υδατικά και αιθανόλη εκχυλίσματα πρόπολης αναλύθηκαν φυτοχημικά και εξετάστηκαν για την αντιική τους δράση in vitro. Και τα δύο εκχυλίσματα πρόπολης παρουσίασαν υψηλά επίπεδα αντιικής δραστικότητας έναντι του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) Ωστόσο, τα εκχυλίσματα που περιείχαν πολλά διαφορετικά συστατικά εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα αντιερετικά αποτελέσματα καθώς και υψηλότερους δείκτες επιλεκτικότητας από τα μεμονωμένα απομονωμένα συστατικά (23).

Επιπλέον, τα δείγματα Hatay propolis προσδιορίστηκαν ότι έχουν σημαντικά αντιιικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το acyclovir. Συγκεκριμένα, η συνέργεια που παράγεται από την αντιική δραστικότητα της πρόπολης και της ακυκλοβίρης σε συνδυασμό είχε ισχυρότερο αποτέλεσμα έναντι των HSV1 και HSV-2 από ό,τι η ακυκλοβίρη μόνο (24). Ενώ η πρόπολη ενδείκνυται να έχει δραστηριότητα κατά του ιού της γρίπης βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης σε ποντίκια.

Ο AF-08 μπορεί να είναι πιθανός υποψήφιος για συμπλήρωμα διατροφής κατά της γρίπης για τον άνθρωπο (25). Δείγματα πρόπολης από διαφορετικές γεωγραφικές προελεύσεις διερευνήθηκαν για τις αντιιικές τους ιδιότητες (ενάντια στον ιό της γρίπης των πτηνών). Τα περισσότερα δείγματα έδειξαν αντιική δράση. Και φαίνεται ότι η πρόπολη έχει γενική φαρμακολογική αξία ως φυσικό ασφαλές μείγμα (26).

Η πρόπολη ως προστατευτικό φυσικό προϊόν

Ως αποτέλεσμα προστατευτικών και ασφαλών ιδιοτήτων της πρόπολης (είτε ανοσορρυθμιστικών είτε αντιιικών ιδιοτήτων), μπορεί να προταθεί για συνταγογραφούμενα άτομα που δεν έχουν επηρεαστεί γενικά, και για άτομα που βρίσκονται κοντά σε πληγείσες περιοχές συγκεκριμένα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον προβλεπόμενο αριθμό αναπαραγωγής.


Αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19

Συνιστούνται αντιιικά όπως εισπνοές IFN-α, ριμπαβιρίνη, φωσφορική χλωροκίνη και αρβιδόλη για τη θεραπεία του COVID-19 (9). Η χορήγηση πρόπολης με αυτούς τους παράγοντες μπορεί να δώσει πολλά υποσχόμενη συνεργική δράση. (π.χ. συνδυασμός πρόπολης με εισπνοή ατμών IFN-α).

Επίλογος

Η εύρεση ενός πιθανού φυσικού παράγοντα μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας απειλής COVID-19. Και η Πρόπολη μπορεί να εμφανίσει προστατευτική αντιική δράση έναντι του COVID-19 και δίνει τη δυνατότητα μείωσης του ρυθμού αναπαραγωγής του COVID-19.




Πηγή: researchgate.net

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια