Σήμερα μαθαίνουμε λίγα περισσότερα, πάνω στη θεραπεία οξαλικού οξέος με γλυκερίνη και χρήση ταινιών σφουγγοπετσέτας που φτιάχνουμε μόνοι μας.
Στο τεύχος 31 του Νοε-Δεκ 2017 της "Μελισσοκομικής Επιθεώρησης", αναφέρονται...
1. Αργεντίνοι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το διάλυμμα Νερού+Γλυκερίνης+Οξαλικού οξέως κατά του Βαρρόα.
Στα υπέρ είναι ότι αυτό εφαρμόζεται ακόμα και για 42 ημέρες με αποτελεσματικότητα γύρω στα 93%, η παρουσία ή μη γόνου δεν μας απασχολεί, η θερμοκρασία περιβάλλοντος έχει μεγάλο εύρος (-2οC ~ 42oC) και η εποχή εφαρμογής είναι η οποιαδήποτε επιθυμούμε.
2. Εν συνεχεία το ΑΠΘ πραγματοποίησε πειράματα στα Ελληνικά δεδομένα πάνω σε αυτή την φόρμουλα και κατέληξε στα εξής:
Οι δοκιμές έγιναν Απρίλιο~Ιούνιο 2017 με εύρος θερμοκρασιών 15,3οC ~ 33,4oC.
Οι δοσολογίες που τελικά επικράτησαν είναι: 100ml νερό + 130ml Γλυκερίνης +120gr Ο.Ο.
Η Γλυκερίνη διαλύθυκε στο νερό, προστέθηκε το Ο.Ο. και σε μπεν-μαρί θερμάνθηκε το διάλυμμα στους 70οC επί 45'.
Παράγεται διάλυμμα περίπου όγκου 300ml ή βάρους 360gr.
Η κρισιμότητα κατά το ΑΠΘ εστιάζεται στην πολύ καλύ διάλυση του ΟΟ στο μίγμα νερού και Γλυκερίνης. Ο χρόνος των 45' κρίνεται ικανοποιητικός για να καταστεί το διάλυμμα εντελώς διαυγές.
{ Στην πράξη εμείς που δοκιμάσαμε την φόρμουλα, παρατηρήσαμε ότι σε 15΄ περίπου το διάλυμμα είχε πλήρη διαύγεια. }
Στο διάλυμμα εμποτίζονται αμέσως σπογγοπετσέτες διαστάσεων 40 cm * 3 cm. Το διάλυμμα κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την πιο πάνω ποσότητα απαιτούνται 13 σπογγοπετσέτες, διότι η κάθε μία απορροφά περίπου 27,5 gr διαλύμματος.
Η εφαρμογή σε δεκάρι μελίσσι γίνεται με 4 σπογγοπετσέτες στα πλαίσια 2-4-6-8.
Η αποτελεσματικότητα (από πτώση των ακάρεων) που μετρήθηκε από το ΑΠΘ έφτασε σε ποσοστό το 97,1% και μετά από διόρθωση κατά Abott φτάνει το 95,5%.
Η τοξικότητα για τις μέλισσες μετρήθηκε στις 35 νεκρές μέλισσες/ημέρα αλλά μετά τις 2-3 ημέρες αυτός ο ρυθμός πέφτει αισθητά.
Η ανάπτυξη των σμηνών δεν επηρεάστηκε αρνητικά.
Η δράση των σπογγοπετσετών κρίνεται ως πολύ αποτελεσματική κατά τις 20 πρώτες ημέρες εφαρμογής.
Παρατηρήσεις:
Μετά από 1 μήνα εφαρμογής των σπογγοπετσετών μερικές είχαν πλέον αποσυντεθεί (πιθανόν λόγω της δράσης του ΟΟ).
Μερικές ταινίες είχαν καλυφθεί από Πρόπολη.
Τα σημεία που ακουμπάνε οι ταινίες στις κηρύθρες είχαν σαφή αλλοίωση (φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε ταινία με ακαρεοκτόνο δράση).
Όσον αφορά τα υπολείμματα, το ΟΟ δεν συσσωρεύεται στο κερί σαν υδατοδιαλυτό που είναι από την φύση του.
Ήδη το ΟΟ ανιχνεύεται σε φυσικές συγκεντρώσεις στο μέλι από 8 έως 300mg/Kg.
Ανεπίσημα έχουν τεθεί όρια στην ανίχνευση του ΟΟ στο μέλι που είναι τα 900mg/Kg.
Με μία ή δύο εφαρμογές του ΟΟ η συγκέντρωση του στο μέλι φτάνει τα 200~500mg/Kg.
Το ΑΠΘ δεν μέτρησε την συγκέντρωση του ΟΟ στο μέλι μετά την πιο πάνω αναφερόμενη εφαρμογή, αλλά οι Αργεντίνοι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία άυξηση της συγκέντρωσης του ΟΟ, τόσο στο μέλι όσο και στο κερί. Κατά συνέπεια καταλήγει το περιοδικό, η χρήση αυτής της μεθόδου είναι αρκετά ασφαλής και πιθανόν να μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και 10 μέρες πριν από κάποιον τρυγο.
Μένει τώρα πλέον να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του σε βάθος χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο:
Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%
Πωλούνται ταινίες οξαλικού οξέος-γλυκερίνης σε χαμηλές τιμές! Προσφορά απο τον Επαγγελματία μελισσοκόμο Τσιμίνη Σιδέρη
ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΡΟΑ - ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 95% Ο επαγγελματίας μελισσοκομος Τσιμίνης Σιδέρης...
14 Σχόλια
Έφτιαξα τις ταινίες όπως ακριβώς λέει η συνταγή τις άφησα μια μέρα,ακομη δεν της έχω τοποθετήσει στις κυψέλες και στο δοχείο που τις έβαλα ειδα οτι έχουν σκληρύνει ,χρειάζεται να τις ξανά ζεστάνω στους 70 βαθμούς και μετά να τις τοποθετήσω ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου το εγραφαν και στο πανεπιστημιο οτι σκληραινουν λογω οτι παγωνει το μειγμα. Ναι πρέπει να τις ξανα ζεστάνεις για να μαλακώσουν και να τοποθετηθούν στα μελίσσια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάνεις οξαλικο με γλυκερινη το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις οξαλικο ενσταλαξη το χειμώνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάναμε οξαλικο με γλυκερινη το καλοκαίρι το χειμώνα μπορούμε να κάνουμε οξαλικο ενσταλαξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΓΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Ναι μπορείς φίλε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ενστάλλαξη, σκοπός είναι να μην γίνει η θεραπεια στις ιδιες μέλισσες. Πχ σε διαστημα 2-4 μηνών. Με τις ταινίες όμως δεν υπαρχει τετοιο πρόβλημα οι μέλισσες δεν καταπίνουν το οξύ, αλλα δρα σαν επαφής περισσότερο... αρα μπορεις να κανεις κανονικα και τωρα
πως της ξαναζεστενεις ??και ποσες ορες αφου της ζεστανεις εχεις περιθωριο να της τοποθετισεις??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ταινιες τις στιβουμε; ή οπως τις βουταμε και σταζουν τις βαζουμε στο μελισσι;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι περιισότεροι μελισσοκόμοι σίγουρα θα μπερδεύουν την δόση σε όγκο ml που δίδεται για νερό και γλυκερίνη με αυτήν σε βάρος gr που δίδεται για το οξαλικό! Κακώς κάκιστα δεν γράφεται όλη η δοσολογία σε γραμμάρια βάρους, αφού άλλωστε και το οξαλικό και η γλυκερίνη που πουλιέται στα μελισσοκ.καταστήματα είναι ενός κιλού και όχι ενός λίτρου. Το νερό εντάξει, ξέρουμε όλοι πως 1 λίτρο είναι και ένα κιλό. Άντε υπολόγιζε όμως λίτρο επί ειδικό βάρος της γλυκερίνης(...αφού ψάξεις να το ανακαλύψεις). Έτσι έχουν ελλιπή επιτυχία ή ίσως και αρνητικά αποτελέσματα πολλά μείγματα. Αυτό, οι πανεπιστημιακοί που δίνουν δοσολογίες μπερδεμένες όγκου με βάρος, ας το διορθώσουν επιτέλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Ντουντουλάκης,Χανιά.
Για να ξέρουν οι φίλοι μελισσοκόμοι να υπολογίζουν σωστά την αναλογία, επειδή (κακώς) η συνταγή του ΑΠΘ είναι σε λίτρα (όγκο) για νερό και γλυκερίνη και σε κιλά (βάρος) για οξαλικό, πράγμα που οδηγεί σε σοβαρά μπερδέματα και λάθη πολλούς, και μιας και το πωλούμενο οξαλικό στα μελισσοκομικά καταστήματα είναι σε βάρος, θα δώσω την σωστή ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ για 130 ταινίες, και καθένας ας υπολογίσει μετά με απλή μέθοδο των τριών ή με υπολογισμό ποσοστού, πόση αναλογία θα χρειαστεί για περισσότερες ή λιγότερες ταινίες:
ΑπάντησηΔιαγραφή1 λίτρο νερό επί 1 που είναι το ειδικό του βάρος= 1 κιλό Νερό. 1,3 λίτρα γλυκερίνη επί 1,26 κατά προσέγγιση που είναι το ειδικό της βάρος= 1,64 κιλά (1640 γραμμάρια) Γλυκερίνη. Και 1,2 κιλά Οξαλικό.
(Βάρη λοιπόν: Νερό 1000 γραμμ./ Γλυκερίνη 1640 γραμμ./ Οξαλικό 1.200 γραμμ.)
Κώστας Ντουντουλάκης, Χανιά.
Καλησπέρα μια ερώτηση να κάνω. Πήρα οξαλικό οξύ σε σακουλα, αυτό που τρίβουνε τα μαρμαρα κάνει;
ΔιαγραφήΕπειδή έχω και εγώ την ίδια απορία το καλοκαίρι έκανα οξαλικο με γλυκερίνη τώρα τον χειμώνα μπορώ να κάνω ενσταλλαξη...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν ένα μήνα έκανα οξαλικο πέντε γραμμάρια αν πλαίσιο με σύριγγα. Αν μπορώ κ πότε να κάνω οξαλικο με γλυκερινη με ταινίες?.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνοντας τη συνταγή και μετά την απορρόφηση από τις σπογγοπετσετες φαίνεται να περισσεύει αρκετό υγρό (γλυκερινη και νερο) ενώ το οξαλικο κρυστάλλωνει στον πάτο του δοχείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω κάτι λαθος;
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!