Widget Recent Post No.

Πότισμα μελισσιών και μελισσοκομική νομοθεσία για μαντριά πισίνες οικισμούς και δρόμους



Το Καλοκαίρι με τις ζέστες είναι μια περίοδος που οι μέλισσες διψάνε σα τρελές για νερό! Πηγαίνουν σε μαντριά που πίνουν τα ζώα νερό, σε ποτίστρες για κότες, μπαλκόνια πισίνες κλπ. Οπότε αρχίζουν να δημιουργούνται έντονες διενέξεις μεταξύ μελισσοκόμων κτηνοτρόφων, ιδιοκτητών πισίνας και άλλων ανθρώπων που ενοχλούνται απο τις μέλισσες. Δυστυχώς πολλοί μελισσοκόμοι δεν ξέρουν την Ελληνική νομοθεσία, και δημιουργούντα θέματα σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις. Πολλοί μελισσοκόμοι φοβούνται μάλιστα οτι θα τους δηλητηριάσουν τα μελίσσια τους και ακόμα και αν είναι νόμιμοι απομακρύνονται. Και επειδή έχω ακούσει να γίνονται και αυτά σήμερα θα σας δώσω κατα γράμμα τους μελισσοκομικούς νόμους, και θα σας πω μερικές συμβουλές τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιες υποθέσεις.

Όσόν αφορά την Ελληνική νομοθεσία είναι τελείως ξεκάθαρη. Λέει οτι πρέπει να απέχουμε 25 μέτρα απο δρόμο και 30 μέτρα απο σπίτι. Αν όμως τοποθετήσουμε πλέγμα 2 μέτρων αυτά δεν ισχύουν και μπορούμε να βάλουμε όπου θέλουμε μελίσσια. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους τα μελίσσια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 50 μέτρα απο το μαντρί. Διαβάστε τον νόμο όπως έχει δημοσιευτεί στα αρχεία του κράτους:

Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών σε απόσταση μικρότερη των εικοσι πεντε (25) μετρων απο αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων (50) απο κατοικημένες οικίες, εκτός εαν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.
Οι μελλισοτρόφοι είναι υποχρεωμένει να τοποθετούν τις κυψέλες τους σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων απο ποιμνιοστάσια και απο τοπους ποτίσματος ζώων.
Απαγορευεται να τοποθετουνται κυψελες σε καλλιεργημενες ή ακαλλιεργητες εκτασεις χωρις τη συγκαταθεση των ιδιοκτητων.
Υποχρεούνται οι μελισσοκομοι να αναγράφουν σε ικανό αριθμό μελισσών, το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο τους. Επίσης, υποχρεούνται κατα την τοποθέτηση των κυψελών τους στην ύπαιθρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.

Τι γίνεται λοιπόν όταν είμαστε πάνω απο 50 μέτρα απο μαντρί κτηνοτρόφου, και αυτός μας παραπονιέται ότι έχει πρόβλημα με τα ζωντανά του; 
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ποτίστρα δίπλα απο τα μελίσσια μας. Αλλά υπάρχουν πιθανότητες τα μελίσσια να μην πάνε καθόλου. Οι μέλισσες επιλέγουν την πηγή που πίνουν νερό με πολύ περίεργα κριτήρια. Δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε πάντα που θα προτιμήσουν να πίνουν νερό. Οπότε αν συνεχήσει το πρόβλημα με το κτηνοτρόφο, καλό είναι να απομακρύνουμε τα μελίσσια μας, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα.

Τι γίνετε σε περίπτωση που ιδιοκτήτης πισίνας μας παραπονεθεί ότι έχει πρόβλημα με τις μέλισσες;
Συνάδελφοι εδώ θα σας δώσω την εξής συμβουλή. Ακόμα και αν είστε απόλυτα νόμιμοι και ενοχλούνται άνθρωποι απο τα μελίσσια, μην τους προκαλείτε και υποχωρήστε. Όλοι για ένα κομμάτι ψωμί παλεύουν, μην δημιουργείτε έχθρες. Πάρτε τα μελίσσια και πηγαίντε τα σε μια πιο ήσηχη μεριά που να μην ενοχλείτε κανένας. Και να ξέρετε κάτι. Όσοι λιγότεροι "βλέπουν" τα μελίσσια σας τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχετε...

Διαβάστε επίσης:
Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μέλισσες από μια πηγή νερού

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!