Μια δεύτερη εναλλακτική αγνοούν πολλοί μελισσοκόμοι και πιστεύω δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία βαδίζει σε δύσκολα μονοπάτια, η συλλογή μελιού απο τα μελίσσια όλο και μικραίνει και τα βαρέλια των μελισσοκόμων όλο και κατεβάζουν την στάθμη τους. Σε μια δύσκολη χρονιά λοιπόν, που τα μέλια είναι λιγοστά τι μπορεί να κάνει ένας μελισσοκόμος, προκειμένου να κερδίζει την κρίση, και να εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα;
Έχω ακούσει απο μελισσοκόμους οτι κοντέβουν να φαλιρίσουν απο την δυσκολία τον τελευταίο καιρό. Όμως δεν σκέφτονται κάτι πολύ σημαντικό. Ότι το μέλι εξαρτάται απο τον καιρό, δεν είναι σίγουρο οτι θα πάρεις. Σε μια καλή χρονιά παίρνεις πολύ, σε μια κακή όμως καθόλου. Αντιθέτως αν κάποιος αποφασίσει να φτιάξει παραφυάδες και να πουλήσει συστηματικά μελίσσια, εκεί είναι σίγουρο οτι θα βγάλει κάποια χρήματα, τα οποία είναι καλά μάλιστα. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση σε μελισσοσμήνη, που όταν κάποιος πουλάει αμέσως αγοράζονται. Τόσο απο νέους αλλά και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις απο τους ίδιους τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που θέλουν να επεκτείνουν το μελισσοκομείο τους, δίχως να "μικρίνουν" τα μελίσσια τους!
Ακούμε πολλές φορές ότι, αν κάποιος θέλει να εξασφαλίσει καλό εισόδημα μπορεί να γίνει βασιλοτρόφος. Αλλά η βασιλοτροφία είναι κάτι διαφορετικό. Το να φτιάχνει κανείς παραφυάδες το θεωρώ εύκολο, ενώ το να παράγεις και να πουλάς μόνο τις μάνες, χρειάζονται πιο βαθειές γνώσεις και το κυριότερο εμπειρία! Όπως μου είπε ένας βασιλοτρόφος "Δύσκολεύτηκα πάρα πολύ στο ξεκίνημα μου. Δεν υπήρχε κανένας για να με βοηθήσει και να μου πεί τα μυστικά. Προσπάθησα μόνος μου και στο τέλος τα κατάφερα!". Δεν λέω να μην ασχοληθείτε με τη βασιλοτροφία, εφόσον και οι παραφυάδες χρειάζεται να κάνουμε, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Ένας άλλος επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είχε πεί "Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην μπορεί να κόψει κάποιες παραφυάδες μέσα στην Άνοιξη. Πέρα απο τον πολλαπλασισμό των μελισσιών, χρειάζεται για να κάνουμε και αντικατάσταση στις βασίλισσες. Η δημιουργία παραφυάδων αν γίνεται τη σωστή στιγμή, χωρίς να παίρνουμε πολύ πλυθησμό απο το σμήνος γίνεται εύκολα, με μεγάλη επιτυχία και όταν γίνεται πρώιμα βοηθάει και στην πρόληψη της σμηνουργίας".
Φτιάχνοντας όμως παραφυάδες εκτός απο κέρδη, έχει και κόπο. Πολύ κόπο! Και φυσικά πολλά έξοδα, δηλαδή αν πουλήσουμε ένα σμήνος 100 ευρώ, μέσα στην τιμή κρύβονται αρκετά έξοδα, απο κηρήθρες πλαίσια, μέχρι ταίσματα. Και να μην ξεχάσουμε τις άπειρες ώρες εργασίας που έχουμε κάνει! Δεν ξέρω αν έχετε μπεί ποτέ στην θέση να συρματώσετε δεκάδες πλαίσια επι μέρες, η να αγοράσετε μαζίκα κηρήθρες και πλαίσια να δείτε πόσα μαζεύονται τα έξοδα. Για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ρόδινα. Κέρδη υπάρχουν αλλά όποιος θέλει να τα αποκτήσει πρέπει να δουλέψει!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!