Widget Recent Post No.

Πως σώζουμε το αρρενοτόκο μελίσσι: Νέα μέθοδος για τα αποτυχημένα μελίσσια του μελισσοκομείου!!!



Πόσο μου αρέσει να δείχνω στους μελισσοκόμους συνεχώς νέες μεθόδους και τεχνικές για τα μελίσσια. Έτσι και σήμερα θα δούμε άλλη μια πανεύκολη μέθοδο για να σώσουμε το αρρενοτόκο μελίσσι με επιτύχια. Για τους παλιούς μελισσοκόμους το αρρενοτόκο μελίσσι αποτελεί χαμένη υπόθεση. Όχι όμως για όλους. Μιλώντας με έναν μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο μου αποκάλυψε τον δικό του τρόπο που σώζει τα αρρενοτόκα μελίσσια.

Όπως μου είπε κάνει δύο χειρισμούς στο αρρενοτόκο μελίσσι. Βάζει ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, και ένα έτοιμο σφραγισμένο βασιλικό κελί τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Τον ανοιχτό γόνο τον βάζει για να ταίσουν οι μέλισσες, και να υποχωρήσουν οι ωοθήκες των αρρενοτόκων μελισσών. Οι φερομόνες του γόνου επαναφέρουν τις μέλισσες στην αρχική τους κατάσταση και γίνονται κανονικές παραμάνες. Το μελίσσι δέχεται κανονικά την παρθένα βασίλισσα που θα βγεί απο το κελί της. Όπως μου είπε ο μελισσοκόμος πάντα τυλίγει τα κελιά με αλουμινόχαρτο, και η επιτυχία στο μελίσσι είναι τεράσtια.
Άλλη τεχνική που προτείνετε επίσης σαν ιδανική λύση, είναι να βάλουμε στο μελίσσι ένα ανοιχτό βασιλοκελί που μόλις έχει πιάσει το ορφανό μελίσσι. Αν το βασιλοκελί είναι 24 ωρών και το βάλουμε στο αρρενοτόκο μελίσσι, οι μέλισσες αναγνωρίσουν την ανερχόμενη βασίλισσα, θα ταίσουν βασιλικό πολτό και το μελίσσι θα σωθεί.

Προσωπικά πριν λίγες ημέρες εντόπισα ένα αρρενοτόκο μελίσσι σε πρώιμο στάδιο. Ξέρετε για να γίνει αρρενοτόκο το μελίσσι πρέπει να μείνει χωρίς βασίλισσα,  γόνο, βασιλικό κελί για πάνω απο 10 ημέρες. Το πρώτο πράγμα που κάνει το μελίσσι που αρρενοτοκεί είναι να γεννήσει μέσα σε κυπελάκια, κουπίτσες, απο αυτά που δημιουργούνται στη συνέχεια τα βασιλικά κελιά. Μάλιστα το πιο παράξενο είναι ότι μερικές φορές βλέπουμε τέτοιες κουπίτσες με γύρη και είναι γεννημένες με ένα αυγό. Στην συνέχεια όταν αυξάνονται οι αρρενοτόκες μέλισσες, τα αυγά μέσα στις κηρήθρες πολλαπλασιάζονται. Φροντίστε να κάνετε τους παραπάνω χειρισμούς έγκαιρα, και μην αφήσετε το αρρενοτόκο μελίσσι να σφραγήσει γόνο. Γιατί όσο περνάει ο καιρός οι μέλισσες χάνουν την ενέργεια τους, την δύναμη τους την "σπιρτάδα" τους που λέμε. Όσο πιο νεαρή η μέλισσα τόσο περισσότερο βασιλικό πολτό παράγει, και τόσο πιο καλά θα ανατραφεί η βασίλισσα που τις πρώτες ημέρες απο την εκκόλαψη της αναπτύσσεται!!!

Εγώ στα αρρενοτοκο μελίσσι πριν λίγες ημέρες τοποθέτησα βασιλικό κελί χωρίς αλουμινόχαρτο και οι μέλισσες δεν το πείραξαν καθόλου. Το τοποθέτησα εκεί που έκαναν γόνο οι αρρενοτόκες μέλισσες. Μέσα σε 3 ημέρες η αρρενοτοκία υποχώρησε!


Αυτά τα βασιλικά κελιά που βλέπουμε αριστερά, είναι γεννημένα απο τις αρρενοτόκες μέλισσες. Άρχισαν να γεννούν και στο κάτω μέρος της κηρήθρας. Υπάρχουν πολλά αυγά σε κάθε κελί. Το μελίσσι δεν έχει συνεκτικό πλυθησμό δείχνει με τη συμπεριφορά του το πρόβλημα...

Άνοιξα ένα κελί για να δείτε τα αυγά, δεν ξέρω αν μπορείτε να τα διακρίνετε. Είναι πολλά σκόρπια...


Στο συγκεκριμένο σημείο κόλλησα ένα βασιλικό κελί, και το στερέωσα πάνω στο κερί. Οι μέλισσες όχι μόνο το δέχτηκαν αλλά σήμερα που έγινε επιθεώρηση το είχαν αγκαλιάσει. Ξέρουν οτι απο αυτό θα έρθει η σωτηρία τους. To έβαλα χωρίς αλουμινόχαρτο. Εσείς βάλτε το με αλουμινόχαρτο, γιατί έτσι είναι πιο σίγουρη η αποδοχή του...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια