Widget Recent Post No.

Γρηγορη ανάπτυξη και αύξηση παραγωγής στα μελίσσια!



Αυξήστε τον γόνο στα μελίσσια και διατηρήστε δυνατούς πλυθησμούς για συλλογή μελιού όλη την περίοδο των τρύγων. Ο βασικός στόχος ενός μελισσοκόμου είναι να διατηρεί δυνατά τα μελίσσια του ακόμα και αν μια ανθοφορία πήγε σχεδόν χάλια. Για παράδειγμα αν έχουμε τα μελίσσια στη πορτοκαλιά, και αυτή δεν πάει καθόλου καλά, δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση τα μελισσάκια στο έλεος του θεού. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα διατηρήσουμε δυνατά, ο γόνος να συνεχήσει να αυξάνεται και το μελίσσι να είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί παραγωγικό.

Μια συμβουλή απο ένα παλιό μελισσοκόμο λέει το εξής "Ποτέ μην αφήνετε τα μελίσσια να στεγνώνουν απο μέλι. Αν θέλετε να διατηρήσετε μέλισσες που παράγουν, δώστε φαγητό, ενισχύστε τη περίοδο που το χρειάζονται, νηστικός γόνος και νηστικές μέλισσες πεθαίνουν γρήγορα, δεν έχουν λιπόσωμα να κάνουν μεγάλα ταξίδια, και δεν μπορούν να συλλέξουν μέλι".

΄
Η παραπάνω συμβουλη είναι πολύ σοφή εφόσον αυτό το λάθος γίνεται απο πολλούς μελισσοκόμους. Όταν λέμε ότι το μελίσσι στεγνώνει απο μέλια εννοούμε όταν φαγωθούν όλες οι προμήθειες απο τα φρίδια - στεφάνια γύρω απο τον γόνο, και το μελίσσι προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του με πολύ λιγότερες τροφές. Μετά απο λίγες ημέρες οι μέλισσες σταματούν να παράγουν βασιλικό πολτό, οι προνύμφες ταίζονται με φτωχή τροφή, για να φτάσει, και η βασίλισσα κόβει τη γέννα της. Φυσικά αυτό μπορεί να το καταλάβει ένας έμπειρος μελισσοκόμος και να δεί ότι τα μελίσσια χρειάζονται άμεσα τροφή! Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, αλλά σε λίγο καιρό που ίσως αρχήσει μια μελιτοφορία τα μελίσσια αυτά θα είναι ανίκανα να συλλέξουν μέλι.

Τα μελίσσια τα προετοιμάζουμε απο μήνες, για την παραγωγή μελιού. Ένα πρίν την στοχευμένη νομή μελιού, προσπαθούμε να κάνουμε το μελίσσι να απλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο γόνο. Θέλουμε η βασίλισσα να αυξήσει τον γόνο της στο μέγιστο. Πως μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο; Μα φυσικά πηγαίνοντας σε μια ανθοφορία αλλιώς ταίσμα. Και φυσικά εφαρμόζοντας χειρισμούς που επεκτείνουν την γονοφωλιά, όπως προσθήκη άδειας κτισμένης κηρήθρας κατευθείαν μέσα στον γόνο, αντιστροφή πατωμάτων κλπ. 

Το Καλοκαίρι για παράδειγμα αν θέλουμε να φτιάξουμε μελίσσια για το πεύκο πρέπει να δώσουμε γυρεόπιτα προκειμένου να διατηρήσουμε δυνατούς τους πλυθησμούς των μελισσιών μας. Πολλοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν και συνεννώσεις προκειμένου να κάνουν παραγωγικά τα μελίσσια.

Το μεγάλο μυστικό λοιπόν για να συνδιάσουμε τη γρήγορη ανάπτυξη με την μέγιστη παραγωγή μελιού είναι το εξής: Θέλουμε την στιγμή που θα αρχήσει η μελιτοφορία, το μελίσσι μας να έχει πάρα μα παρα πολλές συλλέκτριες. Και εδώ είναι το μυστικό... Δεν θέλουμε ότι να ναι συλλέκτριες, αλλά νεαρές νεαρές που έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα. Οι καινούργιες συλλέκτριες είναι γεμάτες ενέργεια κουβαλλούν μεγάλο βάρος και κάνουν πολλαπλά ταξίδια προκειμένου να αποθηκευτεί το μέλι στη κυψέλη μας. Έχουν έτοιμο λιπόσωμα στη κοιλιά τους το οποίο τους επιτρέπει να συλλέγουν ακατάπαυστα! 

Δεν θέλουμε όταν μπαίνει το μέλι, οι μέλισσες μας να είναι γερασμένες, και να υπάρχει πτώση του πλυθησμού. Γιατί τέτοια μελίσσια αρχίζουν να μετατρέπονται απο παραγωγικά σε μη παραγωγικά. Όπως είπαμε πιο πάνω, το μελίσσι γίνεται 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια