Widget Recent Post No.

Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια



Οι μικροί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία μαζικά λόγω των εισαγωγών μελιού κυρίως από την Κίνα. Επειδή δεν θα υπάρχουν μελισσοκόμοι, σύντομα δεν θα υπάρχουν και μέλισσες για επικονίαση των φυτών.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 100 καλλιέργειες που αποτελούν πηγή του 90% των τροφίμων, 70 καλλιέργειες επικονιάζονται από τις μέλισσες. Το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από αυτές. Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, η τρέχουσα πανδημία κορονοϊού θα φαίνεται ως απλό παιδικό παιχνίδι.

Λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς του μελιού, η μελισσοκομία για την παραγωγή μελιού αρχίζει να γίνεται μια ζημιογόνος δραστηριότητα στις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ήμασταν όλοι υποχρεωμένοι να μείνουμε στο σπίτι, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός το φθινόπωρο θα επιστρέψει, και θα μας ξανακλείσουν στα σπίτια μας, αλλά τουλάχιστον έχουμε κάτι να φάμε. Εάν εξαφανιστούν οι επικονιαστές, δεν θα χρειαστεί να μείνουμε στο σπίτι, όπως με το COVID-19, αλλά δεν θα υπάρχει τίποτα να φάμε παρά μόνο δημητριακά.



Προκειμένου να έχουμε δισεκατομμύρια μέλισσες για να επικονιάζουν τα λουλούδια των οπωροφόρων δέντρων, των λουλουδιών, των βοτάνων και αμέτρητων άλλων ειδών φυτών, ένας στρατός μελισσοκόμων φροντίζει όλο το χρόνο. Ωστόσο, τα κεφάλαια που στοχεύουν στη στήριξη της μελισσοκομίας είναι εξαιρετικά άδικα – το 2018 στην ΕΕ για άμεσες πληρωμές διατέθηκαν 41,74 δισεκατομμύρια ευρώ και για τη μελισσοκομία – μόνο 36 εκατομμύρια ευρώ, που είναι 1159 φορές λιγότερα!!!

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι οι μέλισσες θα πρέπει να θεωρηθούν ως οι κύριοι επικονιαστές στη φύση. Χωρίς μέλισσες και χωρίς άγριους επικονιαστές, η βιολογική ποικιλομορφία είναι αδύνατη. Πάνω από το 35% της τροφής παγκοσμίως οφείλεται αποκλειστικά στους επικονιαστές. Από 100 είδη καλλιεργειών τα 71 οφείλονται αποκλειστικά στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Στην Ευρώπη την ύπαρξη πάνω από 4000 λαχανικών την χρωστάμε στις μέλισσες.



Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κήρυξε την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Στο Ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνιση τους. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε €265 δις το χρόνο παγκοσμίως. Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως βασίζεται στις μέλισσες.

Νομίζω πως είναι η ώρα να δούμε σοβαρά ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση πώς θα εξασφαλίσουμε την διαβίωση της μέλισσας, άρα της στήριξης των μελισσοκόμων που φροντίζουν τις μέλισσες.

Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

 * Η Ειρήνη Μαυρίδου είναι Στέλεχος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΚΚΕΛ και Τομεάρχης Αγροτικού της Περιφερειακής παράταξης Κεντρικής Μακεδονίας "ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια