Widget Recent Post No.

Γυαλιστερή γύρη στα μελίσσια μου: Τι συμβαίνει;



Η γυαλιστερή γύρη είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε συχνά στα μελίσσια και πολλοί μελισσοκόμοι υποπτεύονται κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο σήμερα θα αποκαλύψουμε αυτό το φαινόμενο, θα εξηγήσουμε πως συμβαίνει, ποια περίοδο το συναντάμε και αν χρειάζεται να κάνουμε κάποιο χειρισμό απο τη δική μας μεριά. Ας ξεκινήσουμε...

Η γυαλιστερή γύρη, είναι η γύρη που έχει ανακατευτεί με μέλι γι αυτό και γυαλίζει. Το μέλι λειτουργεί σαν συντηρητικό και η γύρη δεν χαλάει ποτέ. Οι μέλισσες γνωρίζουν ότι η γύρη δεν αντέχει πολύ καιρό "εκτός ψυγείου" και ότι αν μείνει απροστάτευτη θα μουχλιάσει. Το μέλι όμως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα αποτελεί ένα φυσικό συντηρητικό. Προσθέτοντας μέλι στη γύρη η γύρη γίνεται αθάνατη, δεν αναπτύσσονται μικρόβια, και μπορεί να διατηρηθεί.

Επιπροσθέτως η γύρη δεν μπορεί να σφραγιστεί με κερί όπως το μέλι. Έχετε δεί ποτέ σκέτη γύρη σφραγισμένη; Όχι φυσικά. Αν όμως ανακατευτεί με μέλι, και καλυφτεί έτσι ώστε να φαίνεται μόνο το μέλι, τότε οι μέλισσες μπορούν να τη σφραγίσουν. Αυτό δεν το κάνουν τυχαία οι μέλισσες. Το μέλι αυτό μαζί με τη γύρη, θα τους χρειαστεί για νωρίς την Άνοιξη και την πρώτη εκτροφή γόνου τον χειμώνα, που δεν υπάρχει αρκετή τροφή και θα τους χρειαστεί.

Η γυαλιστερή γύρη συμβαίνει σε μελίσσια που ευνοήθηκαν πολύ από την Άνοιξη και μάζεψαν πολύ γύρη τη προηγούμενη περίοδο, δηλαδή έγινε μπλοκάρισμα γονοφωλιάς, και λόγω της ποσότητας δεν καταναλώθηκε. Συμβαίνει τη περίοδο που σταματάει να έρχεται γύρη, και η συλλογή μελιού τους επιτρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία συντήρησης αλλά και σφραγίσματος. Επίσης γυαλιστερή γύρη μπορούμε να δούμε και στις παραφυάδες που κόβουμε. Όταν δώσουμε στο νέο μελίσσι πλαίσιο με γύρη, και περάσει ένας μήνας, βλέπουμε οτι η γύρη γυαλίζει, δηλαδή οι μέλισσες την ανακάτεψαν με μέλι για να μη χαλάσει. Σε γενικές γραμμές η γύρη γυαλίζει όταν "παλιώσει" δηλαδή περάσουν αρκετές ημέρες απο τη συλλογή της.

Δείτε μερικές φωτογραφίες για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει...
Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε γύρη η οποία ήδη έχει αρχίσει να ανακατεύεται με μέλι. Επειδή υπάρχει βασίλισσα πάνω στο πλαίσιο οι μέλισσες θα ανοίξουν χώρο στο κέντρο και πιθανόν θα το καταναλώσουν για τις ανάγκες του γόνου
Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστική περίπτωση γυαλιστερής γύρης. Οι μέλισσες έχουν προσθέσει πολύ μέλι και γυαλίζει.
Το τελευταίο στάδιο της γυαλιστερής γύρης είναι η σφράγηση μαζί με μέλι. Οι μέλισσες κουκουλώνουν την γύρη με μέλι, που να μην διακρίνεται με το ανθρώπινο μάτι, και στην συνέχεια το σφραγίζουν. Μόλις το σφραγήσουν ο μελισσοκόμος νομίζει οτι το πλαίσιο έχει μόνο μέλι, και αν το τρυγήσει τότε θα αποκαλυφτεί όλη η γύρη που κρύβεται απο κάτω. Φωτό Κ. Πρώιος


Ερώτηση μελισσοκόμου...
Συνάδελφοι μελισσοκόμοι μου είπαν να πετάω την γυαλισμένη γύρη που βρίσκεται  στα πλαίσια γιατί χάλασε. Βρίσκω όμως στον κάτω όροφο σχεδόν 10 πλαίσια με τέτοια γύρη. Τι να κάνω να την πετάξω;

Απάντηση απο το εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ...
Η αποθηκευμένη από τις μέλισσες γύρη όταν απέχει κάποια απόσταση από το γόνο δεν καταναλώνεται. Οι μέλισσες τοποθετούν στα κελιά με τη γύρη και μέλι οπότε αυτή αποκτά γυαλιστερή εμφάνιση. Η γύρη αυτή είναι καλή, δεν έχει χαλάσει και  εάν τοποθετηθεί κοντά στο γόνο καταναλώνεται άμεσα από τις μέλισσες.

Σε δυόροφα μελίσσια όπου η βασίλισσα μετακινήθηκε στο πάνω πάτωμα, οι μέλισσες τοποθετούν στα πλαίσια του κάτω ορόφου αποκλειστικά γύρη. Επειδή τα πλαίσια με τη γύρη αυτή βρίσκονται μακριά από τον γόνο, οι μέλισσες την αποθηκεύουν τοποθετώντας λίγο μέλι στην επιφάνειά της. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνει αναστροφή των πατωμάτων. Εάν χρειάζεται να διατηρηθούν τα πλαίσια με την γύρη εκτός κυψέλης για ένα χρονικό διάστημα (μέχρι το φθινόπωρο) τοποθετούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω, πως καταλαβαίνεις ότι έχει χαλάσει η γύρη η ο βασιλικός πολτός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!