Widget Recent Post No.

Υποχρεωτική ταύτοτητα για όλους τους Μελισσοκόμους...



Για όλους τους μελισσοκόμους της χώρας καθιερώνεται υποχρεωτικά ατομική μελισσοκομική ταυτότητα, τα στοιχεία της οποίας τηρούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική - ψηφιακή μορφή, αναφέρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.


Επίσης ιδρύεται στο ΥπΑΑΤ βάση δεδομένων με την ονομασία «Εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο», η οποία έχει ως σκοπό την καθιέρωση ενιαίου συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.

Τα στοιχεία της μελισσοκομική ταυτότητα θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα δεδομένα του εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου.



Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορίζονται ο τύπος της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας, τα στοιχεία που αυτή περιέχει, η μορφή τήρησης των στοιχείων αυτών, οι αρμόδιες αρχές και οι διαδικασίες έκδοσης, ανανέωσης, ενημέρωσης και διασύνδεσής της με το εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο ή μητρώα άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διενέργεια ελέγχων, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους, οι αρμόδιες αρχές ή τα όργανα για την εξέταση ενστάσεων επιβολής κυρώσεων και κάθε σχετικό θέμα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίθων κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου, «μέχρι σήμερα οι μελισσοκόμοι είχαν το μελισσοκομικό βιβλιάριο στο οποίο καταγράφονταν οι κυψέλες που διαθέτουν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτή η απόφαση έρχεται να εκσυγχρονίσει τη σχετική διαδικασία».

Όπως αναφέρει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), «από το 2011 είχαμε καταθέσει αίτημα για την ίδρυση Εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώο. Επίσης με τη διαδικασία τη σημερινή δεν μπορεί να λειτουργήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο. Πρέπει να έχει την ευθύνη ο κάθε μελισσοκόμος να δηλώνει τον αριθμό κυψελών του και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να μπορούν να τον ελέγξουν. Ελπίζουμε με τη νέα διαδικασία να μπορεί ο κάθε ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να πάψουν οι ελληνοποιήσεις».

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή μελιού, οι καιρικές συνθήκες (δυνατός αέρας και υψηλές θερμοκρασίες) δημιουργούν προβλήματα. Επίσης προβλήματα αμτιμετώπισαν οι μελισσοκόμοι με την απαγόρευση των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει ο κ. Ντούρας «βρισκόμαστε προς το τέλος για την παραγωγή μελιού από πορτοκαλιές και δεν υπάρχει παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και με το πεύκο. Πολλοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να μετακινήσουν τις κυψέλες τους. Εμείς ενημερώσαμε το ΥπΑΑΤ αλλά δυστηχώς δεν ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο στήριξης για τους μελισσοκόμους». 

Παϊσιάδης Σταύρος
https://www.agrotypos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια