Widget Recent Post No.

Βασιλοτροφία, εμβολιασμός, παραφυάδες, ανάπτυξη, μυστικά, χειρισμοί και πατέντες από τον επαγγελματία μελισσοκόμο Κώστα Πανατιωτίδη!!!



Φίλοι μου,
H βασιλοτροφία είναι o κορυφαίος χειρισμός της μελισσοκομία, έτσι όλοι μας προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε. Στα βίντεο θα δούμε τα βασικά ζητούμενα που ενδιέφεραν εμένα για να ψάξω. Σας τα δίνω, και ίσος έτσι να αποφύγετε κόπο, χρόνο, και έξοδα.

Το βασικό ζητούμενο που με ενδιέφερε ήταν πως θα παράξω μία καλή βασίλισσα νωρίς την άνοιξη, πως θα την ενισχύσω κάνοντας την παραγωγικό μελίσσι νωρίς την άνοιξη για να προλάβω την μεγάλη ανθοφορία, αποφεύγοντας την σμηνουργία, και στην συνένωση να διατηρήσω τις περσινές βασίλισσες με ένα δύο πλαίσια, διπλασιάζοντας αν θέλω τα μελίσσια μου. Η μέθοδος αυτή είναι ελαστική, αν κάτι πάει στραβά έχουμε χρόνο να το διορθώσουμε. Η λαμαρίνα τοποθετείται και νωρίτερα. Πριν αρχίσουμε να τινάζουμε τα πλαίσια στο μη ορφανεμένο τμήμα ας δούμε πως θα βελτιώσουμε τα στάδια ένα ένα:

1) Επιλογή γεννητικού υλικού.

2) η καλή εκτροφή της προνύμφης την πρώτη μέρα στο σταρτ.

3) η καλή εκτροφή της προνύμφης ως τη σφράγιση του κελιού.

4) επώαση του κελιού σε επαφή με τις μέλισσες δίχως αλουμινόχαρτα ή φυλακές.

5) συνέχιση της εκτροφής της παρθένας βασίλισσας μέσα στο ορφανό μελίσσι με άφθονο βασιλικό πολτό.

6) Παρατήρησα ότι η αργή γέννα μιας νέας βασίλισσας καλυτερεύει και διπλασιάζεται μέσα στο ενισχυμένο μελίσσι, και όσα από τα πλαίσια που πείρε εκκολάφτηκαν τα γεννά αμέσως, αλλά και η διατροφή της μέσα στο ενισχυμένο μελίσσι είναι καλύτερη. Την ανάπτυξη την κάνει η περσινή μάνα και δυναμώνει σταδιακά την παραφυάδα της φτάνοντας την στους 9 γόνους. Τόσους γόνους περίπου θα έχει και η μάνα όταν συνενωθεί με την παραφυάδα της. Αν η ανθοφορία είναι δυναμική, ίσος η αργή γέννα της νέας βασίλισσας βοηθήσει το μέλι να μπλοκάρει τη γέννα, αφού και εμείς μέλι θέλουμε προς το παρών. Η κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένα από τα θετικά της είναι: Έχεις γερά μελίσσια σε όποια δυναμική ανθοφορία σε οδηγήσουν οι μάρτυρες δίχως να ψάχνεις σμήνη στα δέντρα.

7) Στην επιλογή κατάλληλης προνύμφης θα δούμε ότι και στο πλαίσιο που έχει προνύμφες μιας ημέρας, μερικές είναι μικρότερες. Φροντίζω να παίρνω μικρότερες από τις μικρότερες και ας τις απορρίψουν οι μέλισσες. Προσοχή δε παίρνουμε αυγά. Τα εμβόλια τα τοποθετώ στο σταρτ αμέσως. Για καλό φυσικό φωτισμό και υγρασία πηγαίνω νωρίς, πρωί πρωί. Δεν έχει Pink Floyd αλλά έχει την ορχήστρα φυσικής μουσικής.

8) Στο χώρισμα των μελισσιών πρώτα μετατοπίζουμε την κυψέλη δίπλα, δεύτερων αφαιρούμε την βασίλισσα με όλα τα πλαίσια της και τα μεταφέρουμε στη βασική θέση όπου έχουμε τοποθετήσει κυψέλη με διαιρούμενο πάτο, αν έχουμε. Η διατροφή τους (200γρ) συνεχίζεται, και όταν κάνουμε 9+9 γόνους τα συνενώνουμε πάνω στη νέα βασίλισσα. Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε την περσινή βασίλισσα με 2 γόνους, έτσι διπλασιάσαμε και τα μελίσσια μας.

9) Στη τοποθέτηση του κάθετου διαφράγματος, πρώτα δημιουργούμε ένα κενό χώρο του ορφανεμένου τμήματος. Ελέγχουμε ότι δεν υπάρχει βασίλισσα στα τοιχώματα. Τοποθετούμε προσωρινά το διάφραγμα, και μετά τινάζουμε ελαφρός τα πλαίσια στη μη ορφανεμένη πλευρά. Έτσι με ασφάλεια αποφεύγουμε την ανεύρεση της βασίλισσας. Κατόπιν σφραγίζουμε την ορφανεμένη πλευρά με το κάθετο διάφραγμα.

10) H μέθοδος αυτή δε χρειάζεται κυψελίδια με μικρά πλαίσια, όλα γίνονται με τα κανονικά πλαίσια δίχως περιττό εξοπλισμό και έξοδα, δίχως τράπεζα βασίλισσών, πενταράκια, ή τρικυψελίδια.

Η βασιλοτροφία είναι γενικευμένη και γίνεται την άνοιξη, τότε που έχει δροσιά. Αν χαθεί κάποια βασίλισσα την εποχή της μελιτοφορίας, το μελίσσι συνενώνεται. Τη εποχή που τα μελίσσια είναι με οκτώ γόνους, είναι μικρά, έχει δροσιά, και τα προλαβαίνεις όλα. Μετά μπαίνουμε στο καλοκαίρι και μας αξίζει και μας μια δροσερή μπύρα!

(Μέρος Ά): Κατασκευή Κάθετου Διαφράγματος


(Μέρος΄Β): Επιλογή, Παραγωγικότητα, Ημερότητα, Εξυγιαντικές Ιδιότητες 



(Μέρος΄Γ): Εμβολιασμός

(Μέρος΄Δ): Παραφυάδες



(Μέρος Έ): Βασιλοτροφία και ταυτόχρονη ανάπτυξη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια