Ερώτηση μελισσοκόμου για νέο αφεσμό
Πρόκειται για αφεσμό τον οποίο κατέβασα από δέντρο στην αυλή μου.
Χρησιμοποίησα την κυψέλη που φαίνεται στη φωτογραφία, στην οποία είχα τοποθετήσει από την αρχή τρία πλαίσια, δυο περσινά (σε άριστη κατάσταση) και ένα άχτιστο.
Χθες, μετά από 10 ημέρες άνοιξα την κυψέλη για να επιθεωρήσω και συνάντησα την εικόνα που βλέπετε.
Θα ήθελα την άποψη σας. Γιατί δεν εγκαταστάθηκε στα πλαίσια αλλά άρχισε και χτίζει από το μηδέν κάτω από το καπάκι?
Γιάννης
Φωτογραφίες...
Απάντηση...
Γειάσου Γιάννη. Το μελίσσι όπως βλέπω παράτησε τις κηρήθρες που του έβαλες και έχτισε στο καπάκι. Για να σου πω την καθαρή αλήθεια δεν είναι κάτι σπάνιο. Έχει συμβεί σε πολλούς μελισσοκόμους, και ειδικά σε όσους βάζουν ΜΟΝΟ άχτιστα κεριά. Αν ειδικότερα οι κηρήθρες είναι κακής ποιότητας το μελίσσι δεν τις προτιμά, και προτιμά να ξεκινήσει απο την αρχή την κηρήθρα του. Ωστόσο στη περίπτωση σου έχουμε και χτισμένα πλαίσια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρκετά παράξενο αυτό που συνέβη,
Οι παλιοί μελισσοκόμοι συμβουλεύουν τους νέους μελισσοκόμους που βάζουν αφεσμούς μέσα σε μια κυψέλη τους, να βάζουν και ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο, η μια μαύρη κηρήθρα που έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα απο μελίσσι. Με αυτή τη τεχνική σιγουρεύουμε 100% την εγκατάσταση του μελισσιού, και τη σωστή χρήση των κηρηθρών που θα το βάλουμε.
Στη περίπτωση σου να σου πω τι έγινε; Μόλις τίναξες τον αφεσμό μέσα στη κυψέλη, η βασίλισσα του έκατσε στο καπάκι, εντελώς τυχαία, και το υπόλοιπο μελίσσι την ακολούθησε σχηματίζοντας τσαμπί που κρέμεται απο το καπάκι. Το μελίσσι συνέχησε να κάθεται εκεί και τις επόμενες ημέρες και έχτισε κηρήθρες. Έχει συμβεί πάμπολλες φορές σε μελισσοκόμους αυτό το πράγμα. Πιο σπάνια βέβαια αν βάλουμε χτισμένες κηρήθρες στο μελίσσι.
Η τεχνική είναι απλή. Την επόμενη μέρα απο την περισυλλογή του αφεσμού, με καπνό διώχνουμε τις μέλισσες, και ότι ¨γλώσσα" κερί έχουν χτίσει μόνες τους το χαλάμε και οδηγούμε τις μέλισσες στις δικές μας κηρήθρες. Για 100% σίγουρα αποτελέσματα μπορούμε να ανταλλάξουμε και το καπάκι με ένα άλλου μελισσιού, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία μυρωδιά, η τα σημάδια της κηρήθρας που έχτισαν. Βάζουμε ενα κηρόπανο ή ενα εσωτερικό τροφοδότη έτσι ώστε να απομονώσουμε τις μέλισσες να ανέβουν στο καπ΄κι.
Στη περίπτωση σου τώρα θα με ρωτήσεις τι κάνεις; Εγώ προσωπικά όσες κηρήθρες είναι γεννημένες θα τις έδενα ερασιτεχνικά με σπάγκο πάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο, και θα το έβαζα μέσα στο μελίσσι ανάμεσα απο τις δύο χτισμένες κηρήθρες. Ο γόνος δεν πρέπει να πάει χαμένος σε καμία περίπτωση.
1 Σχόλια
Αν, πολύ απλά, είχες τοποθετήσει κηρόπανο, δεν θα συνέβαινε αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!