Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έγινε από το μελισσοκόμο Γιάννη από τη Νάξο για το πως μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι για θεραπεία αλλά και ανάπτυξη στα μελίσσια. Πριν διαβάσετε την ανάρτηση του Γιάννη, να τονίσω οτι τέτοιες δοκιμές πρέπει να γίνονται σε πολύ μικρή κλίμακα, δηλαδή 1-2 μελίσσια αρχικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και χαθούν μελίσσια. Διαβάστε τι γράφει ο γιάννης, για το πως θεραπεύει και προλαμβάνει τις ασθένειες στα μελίσσια του. Προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο τέτοιου είδους συνταγές, εφόσον πιστεύω ακράδαντα ότι παραβαίνουν τους κανόνες στη διατροφή της μέλισσας, αλλά επειδή ξέρω ότι μερικοί μελισσοκόμοι έχετε άρρωστα μελίσσια, δεν θα έβλαπτε ένα πείραμα για να τεστάρουμε την αποτελεσματικότητα...
ΣΙΡΟΠΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΑΣ
Αγαπητοί μελισσοκόμοι, διανύουμε μία χρονική περίοδο στην μελισσοκομία της Ελλάδος (και όχι μόνο) που τα προβλήματα στα μελίσσια μας έχουν αυξηθεί λόγο των αρνητικών δεδομένων που υπάρχουν στην εποχή μας. Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά σε σας και δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσω. Όμως χρειάζεται να τονίσω πως ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για τις ασθένειες των μελισσών του και να μην χάνει χρόνο! Ο μελισσοκόμος για να προλαβαίνει αρνητικές καταστάσεις πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από αυτό που μέλλει να γίνει! Με αυτές τις σκέψεις κατέληξα να φτιάχνω στα μελίσσια μου σιρόπι προληπτικής θεραπείας, αλλά και ανάπτυξης. Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα που το χρησιμοποιώ βλέπω θετικά αποτελέσματα, σε νοζεμίασεις αλλά και σε άλλες ασθένειες κι έτσι αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω.
Σε αυτό το σιρόπι προϊστάμενος είναι η φασκομηλιά, που δυστυχώς οι ιδιότητες της παραμένουν άγνωστες για τους περισσότερους μελισσοκόμους της Χώρας μας. Παρακάτω λοιπόν, σας παρουσιάζω τον τρόπο και την σειρά που φτιάχνω το σιρόπι θεραπείας- ανάπτυξης:
Αρχικά κάνω αφέψημα με 80% φασκομηλιά και 20% θυμάρι. Όταν πάρει βράση το σβήνω και το αφήνω για είκοσι λεπτά, αλλά το ανακατεύω. Μετά προσθέτω στο αφέψημα 250 γραμμάρια χυμό από φρέσκα και αράντιστα λεμόνια, επίσης και 100 γραμμάρια ξύδι χωριάτικο. Στην συνέχεια το βάζω στην φωτιά να βράζει και ρίχνω 25 κιλά ζάχαρη και ανακατεύω καλά και συνεχώς για να λιώσω την ζάχαρη σύντομα. Αφού είναι έτοιμο, σβήνω την φωτιά. Από τα πριν έχω ετοιμάσει 10 κεφαλές ντόπια σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ ανάμικτα με χυμό από 10 ξινόγλυκα πορτοκάλια Νάξου και 1 θήκη ασπιρίνης θυμόλης διαλυμένης σε καθαρό οινόπνευμα. Αυτά όλα τα ανακατεύω πολύ καλά στο προηγούμενο μείγμα και το σιρόπι θεραπείας- ανάπτυξης είναι έτοιμο. Δεν σας γράφω για την ποσότητα νερού που φτιάχνω το αφέψημα, νομίζω όμως ότι η μέση αναλογία είναι 1 και 1, όμως αυτό μπορεί να το διαχειριστεί ανάλογα ο κάθε μελισσοκόμος, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.
Το παραπάνω σιρόπι, πρέπει να το σταματάμε πριν την ανθοφορία που πάμε για να τρυγήσουμε.
Καλή επιτυχία
Ερώτηση μελισσοκόμου...
Ρε συ Γιάννη μόνο τα γλυκόξυνα πορτοκάλια Νάξου κάνουν δουλειά? Το ξύδι δεν επηρεάζει αρνητικά τον γόνο?
Απαντηση από τον μελισσοκόμο Γιάννη...
Καλησπέρα. Εγώ δεν γράφω ότι μόνο τα γλυκόξινα πορτοκάλια Νάξου κάνουν δουλειά.Όσο για το ξύδι αν είναι αγνό καθαρίζει το πεπτικό σύστημα των μελισσών και συμβάλει στην αντιμετώπιση των νοζεμιάσεων. Γιώργο εγώ δεν πουλάω κάτι, όσα γράφω για το σιρόπι θεραπείας τα γράφω γιατί είδα θετικά αποτελέσματα.
Πηγή: melissokomiaoreinisnaxou.blogspot.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!