Widget Recent Post No.

Κάνοντας τις παραφυάδες παραγωγικά μελίσσια, κατευθείαν....Γράφει ο κ. Χρήστος Μπέκας - Γεωπόνος




Γράφει στο blog Ορεινή Μέλισσα ο Κ. ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Από το μελισσοκομείο μας επιλέγουμε την παραφυάδα π.χ 5 η 4  πλαισίων που θέλουμε να δυναμώσουμε και να την κάνουμε παραγωγικό μελίσσι.Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε μια νέα κυψέλη όλα τα πλαίσια με τους πληθυσμούς κ την βασίλισσα τινάζοντας  και αφαιρώντας μόνο  το τελευταίο πλαίσιο που είναι χωρίς γόνο, μετακινούμε την νέα κυψέλη που βάλαμε την παραφυάδα μας σε νέα θέση εκτός από μπροστά . Ο χειρισμός αυτός γίνεται για 2 λόγους ..


1) Για να αισθανθεί η παραφυάδα ότι βρίσκεται εκτός γνώριμης οσμής - νέα κυψέλη και φυσικά σε διαφορετική θέση και
 2) Για να χάσει συλλέκτριες που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε καυγά.
 Κατόπιν επιλέγουμε και αφαιρούμε από δυνατά διαφορετικά μελίσσια πλαίσια με γόνους και πληθυσμούς (1 η 2) από το καθένα  και τα προσθέτουμε στην παραφυάδα μας χωρίς να κάνουμε χρήση αρωματικών αιθέριων ελαίων η εσάνς-ξύδι- ούζο κλπ  μέχρι να συμπληρωθούν σε σύνολο τα 7 η 8 πλαίσιά με γόνους.



Στη συνέχεια βάζουμε το τελευταίο πλαίσιο με της προμήθειες της παραφυάδας μας που είχαμε αφαιρέσει, το μελίσσι μας αυτήν την στιγμή έχει  δυνατούς πληθυσμούς με 8 γόνους και είναι έτοιμο να δεχθεί πάτωμα με χτισμένες κηρήθρες . Η βασίλισσα της παραφυάδας μας είναι σώα και αβλαβής διότι ο πληθυσμός της καθώς και οι άλλοι πληθυσμοί από διαφορετικές κυψέλες  συγκροτήθηκαν στη νέα κυψέλη και σε νέα  θέση και  η γέννα της συνεχίζεται χωρίς διακοπή, ο ρυθμός τής ωοτοκίας της είναι εντατικός επειδή υπάρχουν πολλές  παραμάνες.



Το μελίσσι αυτό σε  λιγοτερο απο 30 ημέρες μπορεί να μας δώσει μια καλή παραγωγή  . Η διαδικασία ενίσχυσης της παραφυάδας μας γίνεται πολύ γρήγορα όταν έχουμε χρήση διαφραγμάτων στα παραγωγικά μας μελίσσια και έτσι δεν καθυστερούμε να αναζητούμε βασίλισσες για να αφαιρέσουμε γόνους με πληθυσμούς  . Μελίσσια που έχουν φρενάρει την ανάπτυξή τους μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενισχύσουν παραφυάδες αφού πρώτα αφαιρεθούν οι βασίλισσες τους.
 Σε τοποθεσίες που η ανάπτυξη των σμηνών είναι πρόωρη μπορούμε να κάνουμε βασιλοτροφία,   νωρίς να φτιάξουμε της παραφυάδες μας  ώστε όταν αποφασίσουμε να αφαιρέσουμε γόνους και πληθυσμούς από τα δυνατά μας παραγωγικά μελίσσια να κάνουμε και πρόληψη σμηνουργίας.

ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια