Widget Recent Post No.

Τρίτο πάτωμα στα μελίσσια και μια σοφή συμβουλή για μεγάλη ανάπτυξη



Φτάνουμε επιτέλους στον πιο σημαντικό χειρισμό της Άνοιξης. Εδώ είναι που διχάζονται οι απόψεις των περισσότερων έμπειρων μελισσοκόμων. Πολλοί υποστηρίζουν με μένος ότι τα τριόροφα μελίσσια δεν βολεύουν στους χειρισμούς τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που παίρνουν το περισσότερο μέλι. Σήμερα λοιπόν θα σας πω την δική μου άποψη, τα αρνητικά αλλά και τα θετικά, απο τη δική μου πολυετή εμπειρία. Και ξέρω ότι θα σας βοηθήσω σημαντικά!


Ποιά μελίσσια κάνω τριόροφα;
Φίλοι μελισσοκόμοι η αλήθεια είναι πως μόνο ορισμένα μελίσσια μπορούν να γίνουν τριόροφα! Συγκεκριμένα για να βάλουμε πάτωμα σε ένα μελίσσι πρέπει να δούμε πόσους γόνους έχει. Θα σας πω με ακριβή παραδείγματα για να καταλάβετε πότε χρειάζεται το τρίτο πάτωμα. Έχουμε ένα διόροφο μελίσσι με πλυθησμό περίπου 18 πλαίσια. Ο πλυθησμός δεν είναι γεμάτος σε κάθε πλαίσιο, ενώ οι γόνοι είναι 6 σε αριθμό και όχι τόσο μεγάλοι. Παιδιά σε ένα τέτοιο μελίσσι δεν υπάρχει λόγος να σηκώσουμε τρίτο πάτωμα. Ο γόνος που εκτρέφει αυτό το μελίσσι δε πρόκειται να συντηρήσει τρίτο πάτωμα. Αντιθέτως θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα τώρα. Έχουμε ένα σφιχτό μελίσσι 19 πλαίσια, και έχει 8 γεμάτους γόνους με το κάθε πλαίσιο να καλύπτεται απο άκρη σε άκρη. Αυτό το μελίσσι το σηκώνουμε τρίτο πάτωμα. Ο γόνος αυτός συντηρεί άνετα πλυθησμό για 25 πλαίσια περίπου! Και για μια νομή συλλογής μελιού, αυτά τα extra πλαίσια θα γεμήσουν μέλι!



Τι χειρισμό μπορώ να κάνω, για να γίνουν γρήγορα τριόροφα τα μελίσσια μου;
Μελισσοκόμοι μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να γίνουν τριόροφα. Χρειάζεται κόπος ο οποίος ξεκινά απο τον Μάρτιο κιόλας. Με τακτικό ταίσμα και προσθήκη νέων πλαισίων τα μελίσσια γίνονται τριόροφα κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο - Μάιο και συλλέγουν πολύ μέλι. Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει και ένας ακόμη extra χειρισμός που βοηθά τα μελίσσια να γίνουν γρηγορότερα τριόροφα. Και είναι η αντιστροφη πατωμάτων.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα μελίσσι διόροφο με 18-19 πλαίσια περίπου και το μελίσσι θέλουμε να αυξήσει τον γόνο του μπορούμε να αντιστρέψουμε το πάτωμα, δηλαδή τον όροφο να τον πάμε κάτω, και τη γονοφωλιά (κάτω μέρος της κυψέλης) πάνω. Τον χειρισμό αυτό τον εφαρμόζουμε μέλις ο δεύτερος όροφος έχει χτισμένα σχεδόν όλα τα πλαίσια. Ξέρετε πως λειτουργεί αυτός ο χειρισμός; Η βασίλισσα τρελαίνεται να γεννάει στο επάνω μέρος της κυψέλης κοντά στο καπάκι που χτυπάει ο ήλιος. Αν λοιπόν αντιστρέψουμε τα πατώματα, η βασίλισσα βρίσκει το αγαπημένο της μέρη, τα παλιά της λιμέρια που γένναγε ΑΔΕΙΑ και ΕΤΟΙΜΑ για να γεννηθούν. 7 ημέρες περίπου απο την αντιστροφή πατωμάτων μπαίνει το τρίτο πάτωμα εφόσον οι γόνοι είναι πλέον περισσότεροι απο 10.

Τα θετικά που έχω συγκεντρώσει στα τριόροφα μελίσσια είναι:
1. Μεγαλύτερη παραγωγή μελιού, έως και 80% παραπάνω απο τα υπόλοιπα μελίσσια μονά αλλά και διπλά.
2. Καλύτερη ταξινόμηση χώρου στο μελίσσι. Κάτω μπαίνουν οι γύρες, και στο επάνω μέρος τα μέλια, ενώ η βασίλισσα έχει χώρο να αναπτύσει το μελίσσι της.
3. Η χαρά του μελισσοκόμου όταν βλέπει τριόροφα τα μελίσσια του!

Τα αρνητικά των τριόροφων μελισσιών βάση της εμπειρίας μου είναι:
1. Δυσκολία στη μεταφορά τους. Χρειάζονται οπωσδήποτε δεύτερο άτομο βοηθό για να μεταφερθούν.
2. Μικρότερη χωρητικότητα μελισσιών στο μελισσοκομικό φορτηγό.
3. Αυξημένη επιθετικότητα ορισμένες φορές, λόγω του όγκου του πλυθησμού τους.
4. Δυσκολία στην επιθεώρηση, ειδικά όταν χρειάζεται να προχωρήσουμε στα πιο κάτω πατώματα.
5. Καλή στερέωση έτσι ώστε αμα φυσήξει ένας δυνατός αέρας να μην γυρήσουν ανάποδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια