Widget Recent Post No.

Μυστικά για παρατεταμένη ανάπτυξη το καλοκαίρι σε όλα τα μελισσια



Πως θα κάνουμε τα μελίσσια να έχουν παρατεταμένη ανάπτυξη ολόκληρο το Καλοκαίρι; Ποιο είναι το μυστικό της ανάπτυξης; Ένα μελίσσι για να αναπτυχθεί χρειάζεται για να ταίσει τον γόνο μέλι και γύρη. Το καλοκαίρι παρατηρείτε μια πολύ μεγάλη έλλειψη σε γύρη οπότε τα μελίσσια λόγω της φτώχειας αυτής, δεν μπορούν να ταίσουν τον γόνο. Για να καταλάβετε την σημαντικότητα της γύρης θα σας πώ ένα παράδειγμα. Φτιάχνουμε ένα κτίριο και τα υλικά που χρειάζόμαστε είναι μπετό (τσιμέντο) και χάλυβα (σίδερα). Αν ένα απο αυτά τα δύο υλικά λείπει το κτίριο δεν μπορεί να γίνει, και αν κάποιος προσπαθήσει το δημιούργημα θα καταρρεύσει. Έτσι και με τις μέλισσες χωρίς την γύρη γόνος δεν γίνεται. Η γύρη είναι το ψωμί της μέλισσας. Ειναι πάρα πολύ βασικό λοιπόν!
Πολλοί μελισσοκόμοι για να έχουν παρατεταμένη ανάπτυξη στα μελίσσια αλλά και τις παραφυάδες κάνουν τον εξής χειρισμό. Εκμεταλλεύονται τις τελευταίες ανθοφορίες που δίνουν πλούσια γύρη, προκειμένου να αποθηκεύσουν τα μελίσσια και να τους κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Αν η εποχή που έχουμε είναι Ιούνιος η κατάλληλη ανθοφορία για αυτή τη δουλειά είναι η Καστανιά. Η καστανιά δίνει μέλι και γύρη και φτιάχνει δυνατά μελίσσια. Αλλά το κυριότερο είναι οτι γίνεται αρκετή αποθήκευση γύρης και τα μελίσσια κρατάνε γόνο για περισσότερο διάστημα.

Αν δεν έχουμε όρεξη για μετακινήσεις, η δεν έχουμε μέσο μεταφοράς, τότε η μόνη λύση που έχουμε είναι να δώσουμε κάποιο υποκατάστατο γύρης όταν δούμε οτι οι μέλισσες ξέμειναν απο γύρη. Το υποκατάστατο γύρης μπορούμε να το αγοράσουμε είτε απο κάποιο κατάστημα είτε μόνοι μας. Όσον αφορά το κατάστημα εγώ δεν θα σας το πρότεινα, διότι αν και γίνονται χημικές αναλύσεις κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν κρύβεται κάποια ασθένεια μέσα. Και μιας και το ανέφερα ούτε τροφές που περιέχουν μέλι μην προτιμάται. Όσον αφορά τη γυρεόπιτα βοηθάει αρκετά τα μελίσσια, αλλά να ξέρετε δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση την κανονική γύρη.

Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι κάνουν μερικά άλλα κόλπα. Έχουν αποθηκευμένη γύρη στους καταψήκτες τους, και μόλις υπάρχει έλλειψη σε γύρη πέρνουν και δίνουν σκέτη γύρη στα μελίσσια, χωρίς καμία επεξεργασία. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση για τις περιόδους έλλειψης νεκταροέκκρισης. Επίσης άλλο ένα κόλπο είναι να βάλουμε λίγη γύρη μέσα στο σιρόπι διέγερσης. Αλλά το Καλοκαίρι δεν βάζουμε σιρόπια, επειδή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για λεηλασία.

Να ξέρετε ότι τα μελίσσια που κατάφεραν να μπλοκάρουν πλαίσια με γύρη και έχουν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένες θα προκόψουν σε θέμα ανάπτυξης. Αρκεί φυσικά να υπάρχει και ζυμαράκι σε περίπτωση που δεν φέρνουν μέλι.

Αυτά για σήμερα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια