Widget Recent Post No.

Το βασιλικό διάφραγμα και η χρησιμότητα του: Πότε το βάζουμε, πως αυξάνει την παραγωγή μας;



Το βασιλικό διάφραγμα είναι ένα εργαλείο με πολλές χρήσεις. Η χρησιμότητα του για τον μελισσοκόμο ανεκτίμητη. Οι δυνατότητες πολυσήμαντες! Αποδεδειγμένα βάση της εμπειρίας αλλά και των ερευνών βοηθάει στην μεγαλύτερη παραγωγή μελιού, βασιλικού πολτού αλλά και στην υλοποίηση διαφόρων μεθόδων εντατικής εκμετάλλευσης. Επίσης χρησιμοποιείτε και για την διατήρηση τράπεζας βασιλισσών.


Αρχικά να μάθουμε τι είναι το βασιλικό διάφραγμα και τι ακριβώς κάνει μέσα στην κυψέλη. Το βασιλικό διάφραγμα είναι μια είδους "σίτα", τοποθετείτε ενδιάμεσα από τους ορόφους και μέσα από τα κενά της επιτρέπει να περνούν μόνο οι μέλισσες και όχι η βασίλισσα η οι κηφήνες. Τα κενά έχουν τέτοια διάσταση που μόνο οι εργάτριες έχουν πρόσβαση από τον έναν όροφο στον άλλον. Στην αγορά κυκλοφορούν πλαστικά αλλά και μεταλλικά διαφράγματα.

Η κυριότερος παράγοντας που οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν βασιλικό διάφραγμα είναι για να βελτιώσουν την παραγωγή τους σε μέλι. Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Τοποθετώντας το διάφραγμα ανάμεσα από τα πατώματα περιορίζουμε την βασίλισσα μόνο στο κάτω μέρος της κυψέλης. Αυτο σημαίνει πως δεν θα γεννά μόνο κάτω. Εφόσον συμβεί αυτό οι μέλισσες θα μπορούν πλέον να αποθηκεύουν το μέλι τους ανενόχλητες. Όλα τα πλαίσια επάνω θα είναι στην διάθεση τους για αποθήκευση μελιού.



Οι μέλισσες έχουν την τάση εκ φύσεως να αποθηκεύουν το μέλι προς τα επάνω όποτε τους προσφέρουμε τις ιδανικές συνθήκες. Βάζοντας βασιλικό διάφραγμα επιτελούμε ένα σημαντικό έργο και τους δίνουμε ελεύθερο χώρο να βάλουν το μέλι. Ουσιαστικά βάζουμε εμείς την τάξη μέσα στην κυψέλη και διαχωρίζουμε τον γόνο και τα μέλια με ένα διάφραγμα.

Τοποθετώντας το βασιλικό διάφραγμα αφήνουμε επάνω μόνο σφραγισμένους γόνους. Επίσης καλό θα είναι να προσθέσουμε και μια δεύτερη είσοδο προκειμένου οι μέλισσες να μπαινοβγαίνουν εύκολα. Το βασιλικό διάφραγμα τρώει χρόνο στις εργάτριες για να το διαπεράσουν. Αν φτιάξουμε μια δεύτερη είσοδο πάνω από το διάφραγμα  βοηθάμε πάρα πολύ να είναι πιο παραγωγικές. Από όσο έχω δει κυκλοφορούν διαφράγματα και με ενσωματωμένη την δεύτερη είσοδο. Επιπροσθέτως πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που δημιούργησαν τις δικές τους πατέντες.



Η δεύτερη χρήση του βασιλικού διαφράγματος είναι για παραγωγή βασιλικού πολτού. Σε μελίσσια αποπεράτωσης η βασίλισσα είναι κάτω και επάνω οι μέλισσες θρέφουν τα βασιλικά κελιά.

Με το βασιλικό διάφραγμα γενικά μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή μελιού αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά στα κατάλληλα μελίσσια. Όσο περνούν τα χρόνια τόσοι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν να μας μεταδώσουν τις θετικές εμπειρίες τους. Παρόλο που με το βασιλικό διάφραγμα περιορίζουμε την βασίλισσα έχουμε διπλό αποτέλεσμα. Περισσότερά μέλια και ταυτόχρονα περισσότερους γόνους μιας και η βασίλισσα διατηρεί την ωοτοκία της περισσότερο.

Το βασιλικό διάφραγμα στην Ελλάδα χρησιμοποιείτε περισσότερο για την ανθοφορία του θυμαριού που είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό και σπάνιο μέλι. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί μελισσοκόμοι που το χρησιμοποιούν στο πεύκο έλατο κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να αποτελέσει την τέλεια λύση για πολλούς μελισσοκόμους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια