Widget Recent Post No.

Μείωση της γέννας και μπλοκάρισμα της βασίλισσας λόγω μεγάλης συλλογής γύρης. Απαραίτητοι χειρισμοί πριν να είναι αργά!



Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει την Άνοιξη και κλιμακώνεται όταν τα μελίσσια βρίσκουν πάρα πολύ γύρη. Η εικόνα που βλέπουμε στα μελίσσια μας είναι γόνος και γύρη σε όλα τα πλαίσια του μελισσιού, η στη περίπτωση διόροφου μελισσιού ο εμβρυοθάλαμος τελείως μπλοκαρισμένος με γύρη. Έτσι συμπαιρένουμε οτι μπλοκαρίζεται το μελίσσι μας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Ένα τέτοιο μελίσσι πρέπει άμεσα να το βοηθήσουμε και υπάρχουν αρκετοί χειρισμοί που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Η πρώτη κίνηση των μελισσοκόμων είναι η τοποθέτηση γυρεοπαγίδας. Βάζωντας παγίδα μειώνουμε την εισερχόμενη γύρη σε μεγάλο ποσοστό, όμως δεν εξαφανίζουμε το πρόβλημα. Βάζωντας παγίδα συγκρατούμε αρκετή γύρη όμως πάλι περνά ένα μικρό ποσοστό ικανό να συντηρήσει την εκτροφή γόνου μέσα στη κυψέλη. Τοποθετώντας γυρεοπαγίδα δεν παρατηρείτε ποτέ μείωση στην ανάπτυξη. Ίσα ίσα που μπορεί να το ξεμπλοκάρουμε και να γεννά περισσότερο.

Τώρα ένας δεύτερος χειρισμός. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 10άρι μελίσσι το οποίο έχει 7-8 πλαίσια πλυθησμό και μέσα στον γόνο βρίσκουμε πάρα πολύ γύρη. Όταν λέω πολύ γύρη εννοώ εκεί που εκκολάπτεται γόνος να υπάρχει γύρη με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γεννήσει η βασίλισσα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να απελευθερώσουμε τον χώρο παίρνοντας αυτά τα πλαίσια και να τα δώσουμε σε παραφυάδες η μικρότερα μελίσια. Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε τα πλαίσια να τα βάλουμε στη κατάψυξη, η αν δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα να ανεβάσουμε όροφο στο μελίσσι παίρνοντας δύο σφραγισμένους γόνους με γύρη και δίνοντας κάτω άκτιστα. Να ξέρετε ότι κατα το χτίσιμο καταναλώνεται πολύ γύρη και πολύ μέλι.  Όλα αυτά που αναφέρω είναι στη περίπτωση που μπλοκαριστεί μονοόροφο μελίσσι.

Τι γίνετε στη περίπτωση που μπλοκαριστεί ο γονοθάλαμος σε διόροφο μελίσσι; Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να εφαρμόσουμε αντιστροφή πατωμάτων. Η βασίλισσα την Άνοιξη προτιμά να γεννά στο δεύτερο πάτωμα, έτσι αντιστρέφοντας τα πατώματα θα αυξηθεί κατακόρυφα η γέννα και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τεράστια κατανάλωση γύρης. Έγω επειδή δουλεύω πλαστικές κυψέλες ANEL με αποσπόμενο πάτο διευκολύνεται πολύ αυτός ο χειρισμός. Οι μέλισσες δεν κολλάνε με πρόπολη τα πατώματα έτσι η αντιστροφή γίνεται τσακ μπαμ χωρίς δυσκολίες. Οι μελισσοκόμοι που έχουν σταθερό πάτο μπορούν επίσης να εφαρμόσουν τον χειρισμό αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Παραπάνω βλέπιουμε ένα πλαίσιο το οποίο αρχίζει να μπλοκέρνει με γύρη. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ξεκίνημα του και καθώς περνούν οι ανοιξιάτικες μέρες τόσο θα μεγαλώνει. Όπως βλέπουμε η βασίλισσα χάνει σταδιακά την δυνατότητα να γεννήσει κάτι που σημαίνει μικρότερη ανάπτυξη.
Αυτό το πλαίσιο λόγω της εκτεταμένης εκτροφής γόνου έχει ξεμπλοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό. Μετά απο χειρισμούς του μελισσοκόμου η βασίλισσα αύξησε πάλι τη γέννα. Όπως βλέπετε η γύρη που απέμεινε είναι η κίτρινη στο πάνω μέρος.

Παραπάνω βλέπουμε ένα πλαίσιο που ο γόνος έχει μπλοκαριστεί για τα καλά. Αν η παραπάνω εικόνα επεκτείνετε σε πολλά πλαίσια μέσα στον γόνο τότε πρέπει άμεσα να κάνουμε κίνηση.
Εδώ βλέπουμε πλαίσιο που μπλοκαρίστηκε τελείως.

Μια τελευταία παρατήρηση πριν κλείσουμε τη σημερινή ανάρτηση. Όσοι μελισσοκόμοι παραμένουν σε περιοχές με έλλειψη γύρης το καλοκαίρι ή επισκέπτονται τον Έλατο, πεύκο κλπ χωρίς καστανιές και άλλες ανθοφορίες, πρέπει να αφήσουν την γύρη στα μελίσσια, και αυτά θα τη χρησιμοποιήσουν όταν τους είναι απαραίτητη. Μέρος απο την παραγωγή γύρης την Άνοιξη πρέπει να επιστρέφει στα μελίσσια όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα διόροφο μελίσσι και έχει μπλοκάρει ο γονοθάλαμος δεν κάνουμε αντιστροφή πατώματος. Αλλά δίνουμε τρίτο πάτωμα. Με αυτό το τρόπο δίνουμε πολύ ελεύθερο χώρο για γύρη η οποία θα χρειαστεί στο μέλλον. Προσωπικά σαν μελισσοκόμος δεν έχουν ποτέ έλλειψη γύρης τα μελίσσια, γι αυτό εφαρμόζω πάντα αντιστροφές πατωμάτων. Αυτά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια