Η σφήνα στον γόνο όπως έχουμε πει είναι ιδανικός χειρισμός για ανάπτυξη εφόσον ωθεί τις μέλισσες να χτίσουν και τη βασίλισσα να γεννήσει. Πρόκειται για ένα χειρισμό που τον εφαρμόζουμε ταυτόχρονα με μελιτοέκκριση η τροφοδοσία με σιρόπι, και σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε το μελίσσι πιο γρήγορα. Επίσης καλό είναι να αναφέρουμε οτι ποτέ δεν βάζουμε σφήνες σε μικρά μελίσσια ή όταν δεν υπάρχει νέκταρ ή γύρη έξω διότι μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την εμπειρία έμπειρων μελισσοκόμων για να μπεί σφήνα πρέπει ο πλυθησμός να είναι αρκετός έτσι ώστε να καλύψει δύο επιπλέον πλαίσια. Το άκτιστο πλαίσιο που μπαίνει κατευθείαν στον γόνο χτίζεται απο τις μέλισσες πολύ γρήγορα. Τοποθετείτε πάντα ανάμεσα σε δύο σφραγισμένους γόνους, και θα δείτε αναλυτικά στο βίντεο πως γίνετε...
Σημαντικό σχόλιο...
Για να γίνει αυτός ο χειρισμός πρέπει να έχουμε κατάλληλες καιρικές συνθήκες και ανάπτυξη του μελισσιου τουλάχιστον σε εξι γεμάτα πλαίσια γόνου και ο πληθυσμός να ακουμπαει τα τελευταία πλαίσια.Οι νέοι μελισσοκομοι να μην βιαζονται να δουν θεαματικα αποτελεσματα. Ας φφροντισουν την υγεία των μελισσιων τους ας εξασφαλισουν επαρκεια τροφων ας φροντισουν απο την προηγούμενη χρονια να εχουν νέες Βασίλισσες και τα αλλα καιρού επιτρεποντος θα έρθουν.
1 Σχόλια
Το συγκεκριμένο μελίσσι δεν το φτάνει η πείνα και η φτώχεια που έχει και η καθυστέρηση, το βάζετε και σφήνα να το τεντώσετε με το ζόρι. Απαράδεκτες καταστάσεις. Τα μελίσσια δεν είναι καουτσούκ να τα τεντώνουμε όπως εμείς θέλουμε και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μεγάλωσαν. Φτάνουν αυτά τα λίγα. Δεν χρειάζεται περισσότερα. Με πιέζετε και σχολιάζω, ενώ κανονικά δεν πρέπει. Δεν αντέχω την ατζαμοσύνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!