Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση δεύτερου ορόφου στη κυψέλη με σούπερ πατέντα σε περίπτωση κρύου καιρού



Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Τοποθέτηση δεύτερου ορόφου στη κυψέλη με ...παραλαγές
Ο Μάρτιος δείχνει τα...δοντάκια του και ο καιρός είναι απρόβλεπτος το τελευταίο διάστημα, παρόλα αυτά αποφάσισα να βάλω σε μερικές κυψέλες δεύτερο πάτωμα.
Είχα αφαιρέσει μερικά πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στην επιθεώρηση που έκανα τέλη Φεβρουαρίου θέλοντας με αυτό τον τρόπο να φρενάρω λίγο την ανάπτυξη στα πιο μεγάλα μελίσσια και να βοηθήσω παράλληλα τα πιο αδύναμα.

Φτάνοντας όμως στη δεύτερη εβδομάδα του Μάρτη και έχοντας πάλι αρκετούς γόνους στις μεγαλύτερες κυψέλες, τοποθέτησα τελικά τα πρώτα πατώματα της φετινής χρονιάς.


Μελίσσι που πριν από 15 περίπου ημέρες είχε 8 πλαίσια με γόνο, του αφαίρεσα 2 πλαίσια δίνοντας του χώρο να γεννήσει εκ νέου η βασίλισσα σε χτισμένα άδεια πλαίσια, έφτασε πάλι τα 8 πλαίσια με γόνο...




Από το δεύτερο πλαίσιο έως το ένατο φουλ γόνοι, οπότε αναγκαστικά παίρνει δεύτερο όροφο, διαφορετικά σύντομα θα το ψάχνω στα δέντρα, (αν δεν έχω ήδη αργήσει για την τοποθέτηση) αλλά αυτό θα το δούμε εν καιρώ στην πράξη.

Μερικοί ανεβάζουν πρώτα τροφές επάνω στο δεύτερο πάτωμα χωρίς γόνο, στο συγκεκριμένο όμως μελίσσι επειδή δεν είχε καθόλου ελεύθερο χώρο να γεννήσει η μάνα, διάλεξα να αποσυμφορήσω τη γονοφωλιά ανεβάζοντας δυο πλαίσια μεσφραγισμένο γόνο στο κέντρο του δεύτερου πατώματος το οποίο τοποθέτησα παραδίπλα από την αρχική κυψέλη προκειμένου να το "συνθέσω" με νέα διάταξη πλαισίων...




Έμειναν 6 πλαίσια με γόνο στον πρώτο όροφο, (στο κέντρο) και στα άκρα 2 πλαίσια με τροφές, ενώ τα άλλα 2 πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο, πήγαν στο υπό σύσταση δεύτερο πάτωμα.

Εδώ φαίνονται τα κενά από τα δυο πλαίσια που αφαιρέθηκαν...



στη θέση τους θα μπουν δυο άχτιστα πλαίσια για να έχουν δουλειά να κάνουν οι μέλισσες...






για την ακρίβεια είναι ...μισοχτισμένα από πέρυσι...





δεν είχαν καταφέρει να τα ολοκληρώσουν την προηγούμενη χρονιά, ελπίζω να το κάνουν φέτος, αν και μερικές φορές δεν έχουν μεγάλη όρεξη να ξαναπιάνουν μισοτελειωμένα πλαίσια.

Στο δεύτερο πάτωμα προστέθηκαν άδεια χτισμένα πλαίσια, δεξιά και αριστερά των δυο πλαισίων με το σφραγισμένο γόνο που τοποθετήθηκε στο κέντρο.




Με την τοποθέτηση του ενός πατώματος πάνω στο άλλο, τελειώσαμε, έτοιμο, έχουμε πλέον διώροφο μελίσσι !




Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος τοποθέτησης δεύτερου ορόφου σε μια κυψέλη...

Είπα όμως να κάνω και δυο παραλλαγές για να δω τη διαφορά στην ανάπτυξη που θα έχουν στην επόμενη επιθεώρηση, έτσι για πείραμα.

Ξεκίνησα με τον ίδιο τρόπο, μόνο που τώρα είχα 6 πλαίσια με γόνο να διαχειριστώ...





Εδώ κράτησα στη γονοφωλιά 4 πλαίσια με γόνο και 2 με τροφές στα άκρα (αριστερά) και 2 πλαίσια με γόνο και 2 τροφές για το δεύτερο όροφο (δεξιά)

Συμπλήρωσα με δυο άχτιστα τη γονοφωλιά, ένα από κάθε πλευρά, δεξιά και αριστερά του γόνου και με χτισμένα πλαίσια αντίστοιχα το δεύτερο πάτωμα.


Τοποθετήθηκαν τα πλαίσια μονόπλευρα στη μια πλευρά της κυψέλης που βλέπει προς την ανατολή για να είναι πιο ζεστά και μπήκε φελιζόλ για μόνωση από την άλλη πλευρά και στους δυο ορόφους.




Στο σύνολο βγήκε κάπως έτσι.



Μοιάζει κάτι μεταξύ... διώροφης εξάρας και οκτάρας κυψέλης, το σκεπτικό ήταν να δω τη διαφορά στην εξέλιξη κάνοντας μια μονόπλευρη κάθετη ανάπτυξη σε σχέση με μια που έχει μόνο δυο πλαίσια στο κέντρο, όπως η προηγούμενη περίπτωση.





Βγήκε και μια ακόμα παραλλαγή.

Πάλι 6 γόνοι, 4 στη γονοφωλιά, 2 στο δεύτερο πάτωμα και από δυο τροφές στον κάθε όροφο.


Εδώ μπήκε από ένα χτισμένο άδειο δεξιά και αριστερά του γόνου στη γονοφωλιά και από ένα άχτιστο στη συνέχεια πάλι δεξιά και αριστερά για να καλυφθούν στο σύνολο τα δέκα πλαίσια του κάτω ορόφου.


Πάνω μπήκαν μόνο δυο χτισμένα, μεταξύ γόνου και τροφών, δεξιά και αριστερά από τα δυο πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο.


Το υπόλοιπο κενό καλύφθηκε με φελιζόλ, αφού μπήκαν τα πλαίσια πρώτα στο κέντρο του πατώματος.




Δεν ξέρω τι ρίσκο έχουν αυτές οι παραλλαγές στη τοποθέτηση και κατά πόσο θα βοηθήσουν ή θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του μελισσιού, γιαυτό άλλωστε έγινε και το πείραμα, σε κάθε περίπτωση όμως ο γόνος του μελισσιού έμεινε σχετικά συσπειρωμένος ώστε το μελίσσι να μπορεί να κάνει μελισσόσφαιρα, απλά διαφοροποιείται ως προς την κατεύθυνση ανάπτυξης.

Στην επόμενη επιθεώρηση θα δούμε τα αποτελέσματα κατά περίπτωση ξεχωριστά, ελπίζω μόνο να μην έχω κάποια σοβαρή δυσάρεστη έκπληξη.
Αλλά αν δεν δοκιμάσεις, ποτέ δεν θα μάθεις τη διαφορά.

Υπομονή.

Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια