Widget Recent Post No.

Περσινές άκτιστες κηρήθρες: Πως τις πιάνουν γρήγορα τα μελίσσια;



Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν απόθεμα περσινές άκτιστες κηρήθρες. Πως όμως μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στα μελίσσια για να τις πιάσουν γρήγορα; Όπως γνωρίζουμε οι παλιές κηρήθρες χάνουν το άρωμα τους και είναι λιγότερο ελκυστικές στις μέλισσες, πόσο μάλλον αν ήταν εκτεθειμένες πολύ καιρό χωρίς να τις έχουμε φυλαγμένες αεροστεγώς.

Συνάδελφοι το κόλπο είναι να τις βάλουμε στα μελίσσια την κατάλληλη στιγμή! Τότε που υπάρχει νέκταρ έξω, ψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και το μελίσσι εχει δυνατό πλυθησμό. Υπο αυτές τις προυποθέσεις "πιάνουν" και χτίζουν με επιτυχία ότι και αν τους βάλουμε μέσα σε λίγο χρόνο. Αν δεν υπάρχει πολύ νέκταρ έξω μπορούμε να δώσουμε σιροπάκι αναλογίας 1 λίτρο νερό 1 κιλό ζάχαρη και το αποτέλεσμα έπειτα από 1-2 ημέρες είναι εκπληκτικό. Όχι μόνο χτίζεται η κηρήθρα αλλά γίνεται γόνος αφού το γεννήσει η βασίλισσα. Μόλις οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η μεγαλειοτάτη εγκαταλείπει τις "παλιές" της συνήθειες και γεννάει το ίδιο καλά τις άχτιστες και τις χτισμένες κηρήθρες. Το χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη γεννά περισσότερο τις μαύρες κηρήθρες.

Τις άκτιστες κηρήθρες μπορούμε να τις τοποθετήσουμε - στα δυνατά μας μελίσσια - και στο κέντρο του γόνου όπου εκεί χτίζονται και γεννιούνται ακόμη πιο γρήγορα. Συνάδελφοι η "σφήνα" μέσα στον γόνο είναι ενας χειρισμός που είναι στη κρίση του μελισσοκόμου πότε εφαρμόζεται. Δηλαδή θα σας πω ένα παράδειγμα. Βρίσκω ένα μελίσσι 7 πλαίσια σφιχτό σε πλυθησμό και έξω επικρατούν καλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Για να κερδίσω επιπλέον χτισμένα πλαίσια θα βάλω ένα άκτιστο στο κέντρο του γόνου, και μια βανίλια η σιρόπι για να το πιάσουν πιο γρήγορα. Το πλαίσιο εφόσον βρίσκεται στον πυρήνα του μελισσιού θα ετοιμαστεί πάρα πολύ γρήγορα.

Γενικά πάντως για να μη φεύγουμε απο το θέμα οι περσινές κηρήθρες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στα μελίσσια. Απλώς τις πιάνουν με λιγότερο όρεξη απο τις καινούργιες. Και θα σας πω ένα μυστικό. Τις δύσκολες και παλιές κηρήθρες αφήστε τες για τα δυνατά μελίσσια 10+ πλαίσια. Αυτά τα μελίσσια δεν καταλαβαίνουν δυσκολία στο χτίσιμο. Ενώ αν βάλουμε σε μια παραφυαδούλα θα έχει μεγαλύτερο θέμα. Γενικά πάντως τον Μάρτιο - Απρίλιο οι μέλισσες έχουν τέτοια όρεξη για χτίσιμο που σε συνδιασμό με μια καλή νεκταροέκκριση μπορούν να χτίσουν τα πάντα!

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα άκτιστο πλαίσιο της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή η κηρήθρα πέρασε μεγάλη ταλαιπορία. Απο καύσωνα το καλοκαίρι μέχρι κρύα και αέριδες το Χειμώνα. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε η επιφάνεια έχει σχηματίσει βαθουλώματα πράγμα που συνέβη στις ψηλές θερμοκρασίες - παραμορφώθηκε το κερί απο το καύσωνα πέριση τον Αύγουστο.

Και ένα τελευταίο μυστικό! Αν θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καιρό άκτιστα πλαίσια και είναι συρματωμένα τότε πρέπει οπωσδήποτε να τα κλείσουμε για να μην παίρνουν αέρα. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με το κηροσκόρο. Ποτέ δεν αγγίζει το φύλλο κηρήθρας. Αλλά σε περίπτωση που το γεννήσει η πεταλούδα δεν μπορούν να τραφούν η κηρήθρα είναι σαν έρημος για τις προνύμφες της. Μόνο μαύρες κηρήθρες οι οποίες έχουν υπολλείματα απο γύρη κουκούλια κλπ.

Δείτε παλιές κηρήθρες που ήταν στα μαύρα τους τα χάλια, και οι μέλισσες τις έχτισαν με επιτυχία...








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια