Widget Recent Post No.

Οριζόντια ανάπτυξη με αύξηση του γόνου δίνοντας άχτιστη κηρήθρα στο κέντρο: Για δυνατά μελίσσια!!



Πρόκειται για έναν σημαντικό χειρισμό για να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Όλοι οι μελισσοκόμοι τον εφαρμόζουν μα λίγοι τον αποκαλύπτουν. Εχω δεί περιπτώσεις όπου μελισσοκόμοι συμβουλεύουν τους νέους να μην σπάσουν ποτέ τον γόνο, και όταν πηγαίνουν στα δικά τους μελίσσια εφαρμόζουν άλλα. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτή τη μέθοδο για οριζόντια ανάπτυξη και έχει τέλεια αποτελέσματα. Έτσι σήμερα θα σας δώσω πιο αναλυτικές πληροφορίες για το πως θα τον εφαρμόσετε.

Αρχικά οι προυποθέσεις για να τον εφαρμόσουμε είναι να έχει καλό καιρό, και να έχει ανθοφορία αν είναι δυνατό και τροφοδοσία για να χτιστεί γρήγορα το κερί. Αν οι μέλισσες δεν έχουν φαγητό στο στόμα τους αργούν να χτίσουν το κερί, και αυτό σημαίνει μέρες καθυστέρησης για την ανάπτυξη τουν μελισσιού μας. Επίσης δεν τον εφαρμόσουμε σε μικρά ή αδύναμα μελίσσια. Για να μπεί σφήνα στον γόνο ο πλυθησμός πρέπει να είναι δυνατός, όπως για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία. Βλέπουμε ότι οι μέλισσες είναι υπεραρκετές και μπορούν εύκολα να καλύψουν άλλο ένα πλαίσιο.





Η τοποθέτηση της κηρήθρας γίνεται ανάμεσα σε δύο σφραγισμένους γόνους. Ο λόγος είναι οτι αυτοί οι γόνοι είναι πιο ανεξάρτητοι απο τη ζεστασιά του μελισσιού άρα δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αν τους χωρήσουμε. Επίσης οι ψημένοι γόνοι δεν χρειάζονται τροφή απο τις παραμάνες. Έχετε παρατηρήσει άλλωστε οτι οι περισσότερες μέλισσες συγκεντρόνονται στον ανοιχτό γόνο. Εκεί λοιπόν είναι το σημαντικότερο στάδιο που χρειάζεται άφθονη τροφή και ζεστή. Άρα αποφεύγουμε να σπάμε ανοιχτό γόνο. Όχι ότι αν το δοκιμάσουμε θα χαλάσει το μελίσσι απλώς πρέπει να τον αποφεύγουμε για να έχουμε σωστή ανάπτυξη και υγεία στο μελίσσι.

Η μέθοδος με την σφήνα στον γόνο εφαρμόζεται απο τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, παρόλο που τυχαίνει να μην τον ακούτε συχνά. Στην Ορεινή Μέλισσα όμως δεν μένει τίποτα "κρυφό" και ότι μελισσοκομικές γνώσεις έχουν συγκεντρωθεί ανά δεκαετίες θα σε τέτοιες παρόμοιες αναρτήσεις.

Τώρα ας δούμε και μερικά σχεδιάκια πως γίνεται η σφήνα στον γόνο...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια