Widget Recent Post No.

Έλλειψη γύρης: Οι κατάλληλοι χειρισμοί για να αναπτυχθούν πολύ τα μελίσσια και τροφοδοσία


Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις ανάπτυξης των μελισσιών είναι η ύπαρξη γύρης. Γνωρίζουμε ότι το νέκταρ είναι πηγή ενέργειας, ενώ η γύρη είναι η πηγή πρωτεϊνών και αποτελεί τη βασική τροφή του γόνου. Όταν οι μέλισσες φέρνουν γύρη και νέκταρ ρίχνουν γόνους και η βασίλισσα γεννά με τρελούς ρυθμούς. Αντιθέτως όμως όταν υπάρχει αυθονία σε νέκταρ και έλλειψη σε γύρη το μελίσσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί, και αδυνατεί να εκθρέψει τον γόνο του. Η γέννα μειώνεται δραματικά μέχρις ότου ξεκινήσει η κυψέλη να φέρνει πάλι γύρη. Όταν υπάρχει έλλειψη σε γύρη οι μέλισσες παίρνουν εντολή να πάνε πολύ μακριά για να τη φέρουν. Κουράζονται πάρα πολύ!  Όπως καταλαβαίνεται παθαίνουν υπερκόπωση και στο τέλος χάνουν πιο γρήγορα τη ζωή τους.
Το πιο συχνό λάθος που γίνεται στη μελισσοκομία από νέους κυρίως μελισσοκόμους είναι η τροφοδοσία με σιρόπι σε μια ενδεχόμενη περίοδο με έλλειψη γύρης. Τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Οι μέλισσες θα αποθηκεύουν το σιρόπι χωρίς να ρίχνουν γόνους, άρα μηδέν αποτέλεσμα, μηδέν ανάπτυξη. Αυτο σημαίνει σκέτη αποτυχία για τον μελισσοκόμο.

ΕΙΚΟΝΑ Μελίσσι που έχει ρίξει γόνους μετά από ανθοφορία με γύρη και νέκταρ

ΕΙΚΟΝΑ Μια πολύ καλή βασίλισσα όταν δουλεύει πολύ καλά μια ανθοφορία


Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές περιοχές με έλλειψη γύρης νωρίς την Άνοιξη, ωστόσο αυτές πολλαπλασιάζονται αισθητά τον Άυγουστο όπου τα μελίσσια σε ορισμένες περιοχές αναγκάζονται να ξεγονιάσουν τελείως. Οι μελισσοκόμοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο "κενό ανθοφορίας" και η λύση στο πρόβλημα είναι τάισμα με υποκατάστατο γύρης, δηλάδη με γυρεόπιτα. Η άλλη λύση είναι σκέτη γύρη δικής μας συλλογής. Ποτέ δε βάζουμε αγοραστή γύρη στα μελίσσια διότι μπορεί να μεταφέρουμε στα μελίσσια σοβαρές ασθένειες όπως αμερικάνικη σήψη νοζεμίαση κλπ.

Μερικοί έμπειροι μελισσοκόμοι για να ενδυναμώσουν τα μελίσσια τους με πρωτεΐνη και αυτά να αναπτυχθούν κάνουν το εξής: Φτιάχνουν σιρόπι 1 προς 1 και μέσα βάζουν ανά λίτρο μια κουταλιά της σούπας γύρη ή αντί για γύρη ασπράδι από ένα αυγό. Οσον αφορά τη μέθοδο με το ασπράδι αυτού οι ερευνητές συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να δίνουμε ζωικές πρωτεΐνες στα μελίσσια διότι δεν είναι θηλαστικά αλλά έντομα. Προσωπικά ασπάζομαι τις συμβουλές των επιστημόνων και δεν βάζω ασπράδι αυγού, όμως έχω ακούσει από συναδέλφους οτι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα μελίσσια. Όσον αφορά τη γύρη μέσα στο σιρόπι βάζουμε μια κουταλιά για να μην "λασπώσει" και η γύρη πρέπει να είναι δική μας. Αν αποφασίσουμε να ρισκάρουμε με αγοραστή γύρη πρέπει να βράσουμε με λίγο νερό τη γύρη για λίγα λεπτά να σκοτωθούν οι ασθένειες. Όμως και πάλι υπάρχει ρίσκο.

ΕΙΚΟΝΑ Μελίσσι φέρνει πολύ μέλι και αρχίζει να μπλοκάρει τη βασίλισσα και τον γόνο


Σημασία για τα μελίσσια δεν έχει μόνο να έρχεται γύρη αλλά να έρχεται καλή γύρη. Συγκεκριμένα η καλή γύρη έρχεται όταν συλλέγεται από πολλά γυρεοδοτικά φυτά και έξω υπάρχουν πολλές επιλογές. Οι μέλισσες ενστικτωδώς διαλέγουν πάντα την πιο θρεπτική γύρη, έτσι όταν υπάρχουν πολλά λουλούδια θα πάρουν την καλύτερη που υπάρχει.

ΕΙΚΟΝΑ Μέλισσα φορτωμένη μπόλικη γύρη
Η γύρη εκτός απο την εκτροφή του γόνου είναι ένα βασικό δομικό συστατικό παραγωγής κεριού και βασιλικού πολτού. Οι εργάτριες τρεφόμενες με γύρη πέρνουν πολύ δύναμη και αποδίδουν γνήσιο κάτασπρο κερί ενώ οι υποφαριγγικοί αδένες εκκρίνουν περισσότερο και πλούσιο βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός όσο καλύτερη είναι η διατροφή της μέλισσας τόσο πιο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά γίνεται. Που σημαίνει μεγαλύτερη γέννα της βασίλισσας και πιο δυνατές υγιής μέλισσες.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να γίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία γύρης. Νωρίς την Άνοιξη υπάρχει σε έλλειψη όμως καθώς περνά ο καιρός και μπαίνουμε προς την Άνοιξη αυξάνεται μέχρι που φτάνουμε στο σημείο τα μελίσσια να μπλοκάρονται από αυτήν. Τότε πηγαίνουμε στο άλλο άκρο δηλαδή από την έλλειψη περνάμε στην ασταμάτητη συσσώρευση με αποτέλεσμα να μην έχει που να γεννήσει η βασίλισσα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει αχρησιμοποιήτη και το μελίσσι ξέρει τι κάνει και την αποθηκεύει. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε πολλά να πούμε, γι αυτό θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση!

ΕΙΚΟΝΑ Όταν ένα μελίσσι φέρνει πολύ γύρη την αποθηκεύει όπου βρει ακομα και μεσα στον γόνο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια