Widget Recent Post No.

87 κιλά μέλι ανά κυψέλη Χωρίς τροφοδοσία: Η τεχνική του Πάτερ Δαβίδ από το Άγιο όρος...



Ο πατήρ Δαβίδ, στο Άγιο όρος, ανέλαβε την διαχείριση του μελισσοκομείου της Μονής καταφέρνοντας να διπλασίασει  την παραγωγή  ανά κυψέλη όπου έσπασε το ρεκόρ παραγωγής στην Ελλάδα με 87 κιλά μέλι ανά κυψέλη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι επειδή το περισσότερο μέλι το χαρίζει, έτσι και η Παναγία πλούσια τον ανταμείβει.


Παρακάτω φωτογραφία από τα ευλογημένα μελισσάκια του Πάτερ Δαβίδ...



Για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα τον ευνόησε το φυσικό περιβάλλον και η πλούσια μελισσοκομική βλάστηση του Αγίου Όρους αλλά προπαντός τον βοήθησαν και τα υγιή και δυνατά μελισσοσμήνη που είχε. Δεν τα άφησε στην τύχη τους.

Τα μελίσσια του τα έχει σε  κυψέλες με διάτρητο πυθμένα τοποθετημένα επάνω σε βάσεις 40 εκατοστά από το έδαφος. Στην οροφή κάτω από το καπάκι έχει τοποθετημένο φοάμ.



Όταν τελείωσε τον τελευταίο τρύγο θέλησε να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της αμιτράζης. Έτσι έφτιαξε ξύλινα ταψάκια  στις διαστάσεις του πυθμένα και τα τοποθέτησε κάτω από τις κυψέλες για να συλλέγονται οι νεκρές βαρρόα.



Το φάρμακο που χρησιμοποίησε ήταν 100γρ Τακ Τικ σε 1 λίτρο ηλιέλαιο και σε αυτό το μείγμα εμβάπτισε λωρίδες στυπόχαρτου 2Χ20 εκατοστών.



Πληθυσμιακά τα μελίσσια ήταν 2όροφα (από 16 έως 20 πλαίσια πληθυσμού) και όλα προέρχονταν από συνένωση  μονόροφων μελισσοσμηνών. Η συνένωση έγινε λίγες μέρες πριν την τοποθέτηση των ταινιών.
Τα μελίσσια είχαν τους ίδιους χειρισμούς στην διάρκεια του έτους και είχαν γίνει προληπτικές επεμβάσεις για την βαρρόα μετά την καστανιά (Ιούλιο), και μετά τον πεύκο (Σεπτέμβριο).
Η  μέτρηση έγινε σε 3 τυχαία σμήνη.
Σε κάθε μελίσσι τοποθετήθηκαν 4 ταινίες, ( 2 στην γονοφωλιά και 2 στον όροφο). Η πτώση των βαρρόα ανα ημέρα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.



Το μελίσσι Γ άρχισε να μετριέται μετα την 2η εφαρμογή.
ο μέσος όρος την 1η εβδομαδα αφορά τα μελίσσια Α & Β και κατόπιν Α+Β+Γ

Παρατηρούμε ότι:
  • Με την πρώτη εφαρμογή έχουμε σημαντική πτώση των βαρρόα η οποία βαίνει μειούμενη.
  • Με κάθε ανανέωση των ταινιών αυξάνεται και ο αριθμός πτώσης των βαρρόα.
  • Η 4η εφαρμογή έγινε ύστερα από 18 ημέρες συνεχούς καταπολέμησης, (πλήρης κάλυψη του κύκλου του γόνου ) και εν τούτοις ο αριθμός των νεκρών βαρρόα αυξήθηκε σημαντικά. Από 8,7 μ.ο αυξήθηκε σε 34.7 μ. ο.
  • Η βαρρόα δεν καταπολεμήθηκε ολοσχερώς αν και στο μελισσοκομείο υπάρχουν σμήνη με μηδενική πτώση βαρρόα για περισσότερο από 5 συνεχόμενες ημέρες
  • Οι τελευταίες ταινίες αφαιρέθηκαν ύστερα από 22 ημέρες αλλά η πτώση των παρασίτων συνεχίστηκε και για τις επόμενες 4 ημέρες που γινόταν η καταμέτρηση.
  • Στο ίδιο μελισσοκομείο με τους ίδιους χειρισμούς ο βαθμός προσβολής δεν είναι ο ίδιος. Έτσι έχουμε στο Α μελίσσι 16 πλαισίων πληθυσμού οι νεκρές βαρρόα να ανέρχονται σε 1329 και στο Β με 19 πλαίσια πληθυσμού να είναι μόλις 385
  • Το ίδιο διάλυμα, τακ τικ με λάδι, χρησιμοποιήθηκε στις 3 τελευταίες εφαρμογές χωρίς να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του.
  • Δεν παρατηρήθηκαν νεκρές μέλισσες σε όλη την διάρκεια των μετρήσεων.
Η επίπονη αυτή εργασία είναι μια προσφορά αγάπης απο τον π. Δαβίδ στους μελισσοκόμους που πιθανόν να μην έχουν τον χρόνο κάθε ημέρα επι 25 ημέρες καθημερινά ανεξαρτήτως του καιρού να μετρούν τον αριθμό των νεκρών βαρρόα έξω στην ύπαιθρο σε πραγματικές συνθήκες άσκησης της επαγγελματικής μελισσοκομίας

Εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα Δαβίδ για την υπομονή του, την ατσάλινη θέλησή του αλλά και για την χαρά που νιώθει βοηθώντας τον συνάνθρωπό του.

Αμήν λέγω υμίν, εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε” [Ματθ. 40]

Παύλος Καμπούρης

Σημ. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση – απορία θα παρακαλούσα να απευθυνθείτε σε εμένα στο abatonhoney@gmail.com

Πηγή






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια