Widget Recent Post No.

Πόσα μέλια πρέπει να έχουν οι κυψέλες μου



Φτάνει η πιο κρίσιμη περίοδος στις τροφές. Αν και για να λέμε τη πραγματική αλήθεια, η ποιό δύσκολη περίοδος είναι τον Ιανουάριο που ξεκινάει ο γόνος. Τα μελίσσια όπως ξέρουμε καταναλώνουν ανάλογα με το γόνο που έχουν, τη περιοχή, και φυσικά τη μόνωση της κυψέλης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πούμε λίγα αλλά πολύ σημαντικά πραγματάκια, πάνω στις τροφές που πρέπει να έχει το μελίσσι, τα πλαίσια με το μέλι, και τις έγκαρες επεμβάσεις μας.

Πρέπει το μελίσσι να έχει τα εξής:
Ένα 7άρι μελίσσι τώρα στα Τέλη Δεκεμβρίου, πρέπει να έχει σίγουρα 2 καλά πλαίσια με μέλι. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε εκεί που βρίσκετε η μελισσόσφαιρα, αν υπάρχει μέλι αποθηκευμένο, και σφραγισμένο. Οι μέλισσες πρέπει να έχουν μελάκι για να ξεχειμωνιάζουν με ποιοτική τροφή. Το μέλι απορροφάται κατευθείαν απο τον οργανισμό της μέλισσας, και πέρνει καθαρή ενέργεια για να παράγει ζέστη στο σμήνος. Αν το 7άρι μελίσσι έχει 2 γόνους, και βρίσκετε στα τέλη του χειμώνα τότε χρειάζεται περισσότερο περισσότερο μέλι, ίσως και 4 πλαίσια γεμάτα μέλι για ασφάλεια. Δε πειράζει αμα το μέλι, έχει προκύψει απο τροφοδοσίες το προηγούμενο διάστημα.
Πλαίσιο με μέλι για ξεχειμώνιασμα. Ότι καλύτερο για να ξεχειμωνιάσει ένα πολύ δυνατό μελίσσι

Για τη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί σχεδόν αδύνατη η επιθεώρηση για πάρα πολλές μέρες. Η έντονη κακοκαιρία μπορεί να κλείσει το μελίσσι, με ότι συνέπεια έχει αυτό. Ο μελισσοκόμος λόγω των συνεχόμενων κρύων δε μπορεί να πάει στα μελίσσια του και να δεί τι γίνετε. Συνεπώς πρέπει να προλαμβάνει τα φαινόμενα. Τα μελίσσια στις εκεί περιοχές, πρέπει εκτός απο προμήθειες να έχουν και ζαχαροζύμαρο, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί πρίν τις μεγάλες κακοκαιρίες. Το ζαχαροζύμαρο το τοποθετούμε στο κέντρο της μελισσόσφαιρας, εκεί που βλέπουμε τις περισσότερες μέλισσες. Ξέρετε για να λιώσει το ζυμάρι και να το φάνε τα μελισσάκια μας, πρέπει να μπεί στο πιο ζεστό σημειο. Το τοποθετούμε κάτω απο το κηρόπανο, η απο πάνω ανοίγοντας μια τρυπούλα στο κηρόπανο όσο ένα δαχτυλάκι για να περνάνε οι μέλισσες και να τρώνε τη τροφή.



Σε γενικές γραμμές

  • Μελίσσι 7-8 πλαισίων πλυθυησμό χρειάζεται 2-3 γεμάτα πλαίσια με μέλι
  • Μελίσσι 3-5 πλαισίων πλυθησμό χρειάζεται 1-2 πλαίσια γεμάτα με μέλι

Όταν έχουμε παρουσία γόνου, κάνουμε τακτικούς ελέγχους για να μη τελείωσουν οι προμήθειες. Ένα μελίσσι μπορεί να τελείωσουν οι προμήθειες του ακόμα και σε 7-10 ημέρες αν έχει πολύ εκτεταμένο γόνο. Αν βρούμε μελίσσι σε φάση λιμοκτονίας χωρίς τροφές, για να το σώσουμε του δίνουμε κατευθείαν σιρόπι που έχουμε φτιάξει. Αν το σιρόπι έχει μελάκι θα σώσουμε όλες τις πεινασμένες μέλισσες και γρήγορα. Το χειμώνα ακόμη και αν έχουμε προμήθειες στα μελίσσια, καλό είναι να υπάρχει το ζαχαροζύμαρο επάνω απο τα πλαίσια.

Όλα αυτά που σας λέω αλλάζουν, αν έχουμε σφιχτά μελίσσια. Πχ ένα καλό κηρόπανο, φελιζόλ δεξιά και αριστερά, μας κάνουν ένα μελίσσι που δε τρώει. Σύμφωνα με τη προσωπική εμπειρία, η εξοικονόμηση είναι τεράστια έως και 80% λιγότερες τροφές. Ένα καλά μονωμένο μελίσσι δε χρειάζεται να έχει πολλά πλαίσια με μέλι. Μια τροφούλα επάνω το κρατά μια χαρά ζωντανό και υγιές.

 Στη πραγματικότητα  αν βρούμε στο μελίσσι μας έστω και 1 τέτοιο πλαίσιο, δε χρειάζεται να το ταίσουμε. Αν υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο, σίγουρα θα έχουν μέλια και τα άλλα πλαίσια, οπότε όλα μια χαρά. Προσοχή μην αμελούμε να ελένξουμε τις προμήθειες 20-30 μέρες μετά. Μπορεί να τελειώσουν, ειδικά αν υπάρχει γόνος σε ορισμένα μελίσσια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια