Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση Βαρρόα και συχνά λάθη: Ποιο φάρμακο είναι το καλύτερο; Ποια φάρμακα δε δουλεύουν



Όπως έχουμε πει τα αποτελεσματικότερα φάρμακα για τη καταπολέμηση της βαρρόα είναι αυτά που μπορούμε να τα επαναλάβουμε πολλές φορές. Η βαρρόα έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα, τα οποία έχει "καταστρέψει" ο μελισσοκόμος με τη συνεχή χρήση και τις μεγάλες δόσεις. Η βαρρόα έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσει τα γονίδια της σε κάθε θεραπεία που κάνουμε. Πχ αφού βάλουμε ταινίες, πεθαίνει το 90% και το 10% που έμεινε, έχει αποκτήσει αντίσταση στο φάρμακο. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι, ότι αυτές οι βαρρόα που επέζησαν θα μεταδώσουν τα γονίδια τους και στους απόγονους τους, και πάει λέγοντας.



Σε κάποια φάρμακα υπάρχει ευκολία να αποκτήσουν γονίδια ανθεκτικότητας, ενώ σε κάποια άλλα είναι πολύ πιο δύσκολο. Πχ το perizin, το checkmite, apistan, μαβρικ, θεωρούνται πλέον απο τους μελισσοκόμους μη αποτελεσματικά. Η ουσία coumaphos όπως και η ουσία fluvalinate κατάφεραν να κάνουν τη βαρρόα πολύ ανθεκτική. Το τακ τικ, (η ουσία amitraz), η το bayvarol, βαροστόπ με δραστική ουσία τη φλουμεθρίνη συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα κατά της βαρρόα.

Η ανθεκτικότητα της βαρρόα έχει να κάνει:
1. Πρώτα με τα δικά μας λάθη. Πχ εφαρμογή ίδιας θεραπείας συνεχώς
2. Πόσα γονίδια χρειάζεται να αλλάξει η βαρρόα για να αποκτήσει ανθεκτικότητα. Πχ με ένα σκεύασμα μπορεί να χρειάζεται να αλλάξει 1 γονίδιο, ενώ σε άλλα φάρμακα 5 και 10 γονίδια. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα προτιμούμε.



Είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι στις "υποθανατηφόρες" δόσεις των φαρμάκων (για τη μέλισσα) η βαρρόα αποκτά περισσότερη ανθεκτικότητα. Δηλαδή ένα φάρμακο που βάζουμε υπερβολική δόση, και σκοτώνουμε και μέλισσες η βαρρόα γίνεται πιο ανθεκτική. Και το γονίδιο που δημιουργήθηκε θα περάσει και στις επόμενες γεννιές. Γι αυτό δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζουμε την ίδια θεραπεία μέσα στον ίδιο χρόνο. Πχ το χειμώνα εφαρμόζουμε μια θεραπεία, το καλοκαίρι θα κάνουμε άλλη, τον επόμενο χειμώνα πάλι άλλη, και πάει λέγοντας. Έτσι καταφέρνουμε μέγιστα αποτελέσματα να μη δημιουργηθεί ανθεκτικότητα. Λίγοι μελισσοκόμοι όμως το κάνουν, γι αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Συνεπώς η ανθεκτικότητα στη βαρρόα με τη συνεχή χρήση του ίδιου σκευάσματος ακόμα και την ίδια χρόνια είναι πολύ σημαντικό θέμα. Ο μελισσοκόμος πρέπει να αλλάζει συνεχώς τρόπους.



Υπάρχουν φάρμακα που έχουν πολύ μικρή απόσταση στη δοσολογία μεταξύ θνησιμότητα της βαρρόα και θνησιμότητας της μέλισσας. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα οργανικά οξέα! Πχ οξαλικό οξύ, θυμόλη, μυρμικικό, αιθέρια έλαια κλπ. Σε αυτά τα φάρμακα δεν έχουμε ανθεκτικότητα στη βαρρόα, λόγω του τρόπου δράσης, όμως δημιουργούνται άλλα προβλήματα στις μέλισσες. Πχ στη θυμόλη στο μυρμικικό υπάρχουν κρίσιμες θερμοκρασίες. Στις χαμηλές δεν εξατμίζονται, άρα δεν δρούν αποτελεσματικά, και στις πολύ υψηλές δημιουργείτε αποπνηκτική ατμόσφαιρα στο μελίσσι απο την γρήγορη εξάτμιση.



Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι κάνουν λάθη, πολύ βασικά
Όταν εφαρμόζουν θεραπεία με οξαλικό οξύ, πέφτει το υγρό και μερικες μελισσες παιρνουν πολύ μεγάλη δόση. Υπάρχει υπερδοσολογία λοιπόν και γι αυτό μετά υπάρχει θνησιμότητα. Για αυτό το υγρό πρέπει να πέφτει ισόποσα σε όλες τις μέλισσες, και για να το πετύχουμε αυτό πάμε μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, που οι μέλισσες είναι απλωμένες, και όχι σφαιρωμένες.

Γενικά όταν κάνουμε μια νέα θεραπεία στα μελίσσια μας, πρώτα δοκιμάζουμε σε 2-3 και μετά απο 2-3 μέρες στο υπόλοιπο κοπάδι. Όχι μονο για τη θνησιμότητα στις μελισσες. Αλλά και απο την αποτελεσματικότητα στη βαρρόα. Βάζουμε άσπρο χαρτόνι, και μετράμε το ποσοστό που έχει πεθάνει.

Αλλό ένα τραγικό λάθος νέων μελισσοκόμων...
Εφαρμόζουν μια θεραπεία πχ με οξαλικό οξυ, και την επομένη βλέπουν πολύ βαρρόα πεσμένη κάτω. Και εδώ γίνετε το σοβαρότερο λάθος... Νομίζουν ότι τα μελίσσια θεραπεύτηκαν. Όμως δε γνωρίζουν πόση βαρρόα έμεινε πίσω. Κάντε ένα πείραμα, και βάλτε μετά απο 1 εβδομάδα 2 ταινίες, και θα δείτε ότι θα συνεχήσουν να πέφτουν βαρρόα. Εδώ καταλαβαίνουμε ότι η καλύτερη θεραπεία για τα μελίσσια μας είναι η επαναλαμβανόμενη, και ποτέ δε μπορούμε να επιτύχουμε με μια επέμβαση 100% καταπολέμηση. Αυτά λοιπόν για σήμερα...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΒΑΡΡΟΑ: Οι επεμβάσεις που κάνουμε κατά της Βαρρόα είναι πολλές. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε επέμβαση να έχουμε και διαφορετικό φάρμακο με το σκεπτικό να μη προκαλέσουμε μεταλλάξεις στη Βαρρόα. Όλοι μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου λέγοντάς μας άλλα φάρμακα κατά της Βαρρόα κάθε φορά. Τα άλλα φάρμακα όμως είναι αναποτελεσματικά και γιαυτό επιμένουμε στο ίδιο και στο ίδιο φάρμακο διότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Τα εγκκριμένα και επιδοτούμενα είναι αναποτελεσματικά. Δεν τα προτιμάει ο κόσμος. Υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο και άλλο με την ίδια δραστική ουσία μη εγκεκριμένο. Εδώ το συμπέρασμα είναι δύσκολο για το τι ακριβώς παίζεται με τα φάρμακα. Δεν κάναμε συμβόλαιο με κάποιο φάρμακο, αλλά η αποτελεσματικότητά του κατα της Βαρρόα μας οδηγεί σ' αυτό όσο και αν φαίνεται παράλογο ή λογικό. Δώστε μας δυνατά όπλα κατά της Βαρρόα και αν εμείς συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα προηγούμενα, τότε έχετε το δικαίωμα να μας κατηγορείτε ότι κάνουμε ζημιά και στον εαυτό μας αλλά και στη μελισσοκομία. Μέχρι τότε όμως η απόσταση είναι μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!