Ταίζοντας σιρόπι τα μελίσσια, υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι κακές μάνες, που λόγω της τροφής, κάνουν γόνο, και εμείς δε μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε απο τα ωραία και καλά μας μελίσσια. Γενικά η τροφοδότηση , και η "υπερβολή" οδηγεί όντως σε μεγαλύτερα μελίσσια, περισσότερες παραφυάδες, αλλά τι συμβαίνει με τη παραγωγή μελιού; Μηπως σε μια τέτοια περίπτωση ο μελισσοκόμος, αντί να ταίζει πολύ τροφή, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί περισσότερο τους χειρισμούς, και τις ανθοφορίες προκειμένου να κάνει τα πιο δυνατά του μελίσσια...;;
Όπως παρουσιάσαμε πρίν λίγες ημέρες, δύο μέθοδοι για κατακόρυφη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη είναι οι εξής: Οι οποιές εκμεταλλεύονται διπλή γέννα της μάνας, καλύτερη εκμετάλλευση πρώιμων νομών, και λιγότερο ταίσμα.... (Μας τις έστειλε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Παναγιώτης απο τη Σπάρτη).
1. Μέθοδος για 400 μελίσσια: Ξεχειμώνιασμα των μικρών μου με διπλοχώρισμα, ανάπτυξη κατά ύψος, Πρώιμα για παραγωγή μελιού...
2. Τέχνασμα με 2 βασίλισσες, για ΜΕΓΑΛΑ μελίσσια! Μέθοδος Επαγγελματία μελισσοκόμου
Γράφει μελισσοκόμος....
Είναι γενικά παραδεκτό ότι το σιρόπι διεγείρει την ωοτοκία της βασίλισσας και σε συνδυασμό με την υπερπληθώρα γύρης που εισέρχεται στα μελίσσια επιφέρει μία έκρηξη του γόνου με αποτέλεσμα την δημιουργία υπερπληθυσμών από τον ΑΠΡΙΛΙΟ.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον μελισσοκόμο που παράγει μέλισσες (πχ παραφυάδες) και του δίνει το υλικό για να φτιάξει παραφυάδες ΑΝΕΤΑ!
Τι συμβαίνει όμως για τον μελισσοκόμο που επιδίωξή του είναι το μέλι;
Με την τροφοδοσία σιροπιού όλες οι μάνες διεγείρονται με αποτέλεσμα ο μελισσοκόμος να μην μπορεί να διακρίνει τις ΣΚΑΡΤΕΣ μάνες και να προβεί στην αντικατάστασή τους. Έτσι θεωρώντας ότι όλα τα μελίσσια θα του γίνουν παραγωγικά, κρατά και παλιές ή σκάρτες μάνες (+ λίγο ενίσχυση = γονοτέλαρο από τα μελίσσια που φεύγουν μπροστά) και όταν φτάσει στις παραγωγές ΚΑΙ ΑΝ Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ, τα μισά μελίσσια πάνε πίσω, και δεν δίνουν μέλι!
Βλέποντας ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΣΙΡΟΠΙΑ σε ένα μελισσοκομείο υπάρχουν Α + Β + Γ μελίσσια, μας βάζει στον προβληματισμό να σκεφτούμε ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΦΤΑΙΕΙ. Ίδιο μέρος, ίδιο τάισμα, ίδιος χειμώνας!!!!
Έλλειψη σιροπιού εξασφαλίζει :
1) Θα ξεχωρίσουν τα παραγωγικά μελίσσια
2) Θα γίνει σωστή επιλογή των βασιλισσών που θα κρατηθούν
3) Θα γίνει γονιδιακή επιλογή =βελτιστοποίηση , καθώς η βασιλοτροφία θα περιοριστεί στα μελίσσια που τράβηξαν από μόνα τους ΜΠΡΟΣΤΑ!
4) Θα πάρει δείγμα ο έμπορος ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ!
Οι επιλογές : ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ
ΥΓ1) Ανήκω στην γενιά που η Μελισσοκομική Επιθεώρηση είχε ΣΤΑΘΕΡΑ στην 2η σελίδα : «Η τροφοδότηση σε περίοδο νεκταροέκκρισης αποτελεί ΝΟΘΕΙΑ»
ΥΓ2) Σιρόπι στις παραφυάδες ;;;; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!! (δεν είπα κάτι άλλο)
ΥΓ3) Το σιρόπι στην βασιλοτροφία απαραίτητο; Ισχύει γιατί το είπαν πολλοί. ΜΗΝ ΓΕΛΑΣΩ... Μελίσσι που σμηνουργεί ταϊζει έως 200 κελιά.... Άρα .... Βοσκή καλή ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για βασιλοτροφία.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!