Widget Recent Post No.

Μεγάλη σφήκα, Σκούρκος, Γκρέθι ή Σερσένη. Όπως και να τα πούμε... πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε!

 
 Ενδιαφέρει κάθε μελισσοκόμο!!!             

Το «εντυπωσιακό» αυτό έντομο έχει διάφορες ονομασίες – ανάλογα με την περιοχή που το συναντάμε – και αποτελεί ένα μεγάλο εχθρό για τα μελίσσια μας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκληρίσει ακόμα και ένα ολόκληρο μελισσοκομείο.

Επειδή λοιπόν βρισκόμαστε στην χρονική περίοδο που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα άτομα αυτού του «τρομερού» εντόμου, σηματοδοτώντας στην ουσία την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, κρίνουμε σκόπιμο να ασχοληθούμε λίγο μαζί του, να το γνωρίσουμε καλύτερα και να περιγράψουμε πρακτικές που θα μας επιστέψουν να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι σκούρκοι είναι ημικοινωνικά έντομα που ζουν σε αποικίες με ουσιαστική δραστηριότητα από τα μέσα του Μάη μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη, οπότε και εξαφανίζονται. Οι νέες όμως βασίλισσες αυτού του είδους που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί, δεν χάνονται – βρίσκουν ένα προστατευμένο μέρος και εκεί αποφασίζουν να διαχειμάσουν μόνες, πέφτοντας σε ένα είδος χειμερίας νάρκης.

Την άνοιξη ξυπνάνε και αρχίζουν να κατασκευάζουν τις νέες τους φωλιές, όπου θα αναπτυχθούν νέες αποικίες. Κατασκευάζουν τα κελιά που θα δεχτούν τα αυγά τους, αργότερα, με ένα είδος πολτού φυτών που επεξεργάζονται με το στόμα τους. Στα κελιά αυτά, που συνήθως είναι λίγες εκατοντάδες, μα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πιάσουν και τη χιλιάδα, θα γεννηθούν εργάτριες, αρσενικά άτομα, μα και κάποιες νέες βασίλισσες για τον πολλαπλασιασμό των αποικιών την επόμενη χρονιά.

Οι νέες αυτές βασίλισσες θα ζευγαρώσουν στις αρχές του φθινοπώρου με τα αρσενικά και στη συνέχεια θα διαχειμάσουν για να επαναληφθεί ο κύκλος.
Ο μέσος κύκλος δράσης των σκούρκων σπάνια ξεπερνάει τα 1000 μέτρα, με πιο δραστήρια περιοχή αυτή που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων από τη φωλιά τους.

Είναι παμφάγα έντομα και τρώνε τόσο κρέας – ψάρια, όσο και ώριμα φρούτα. Χρειάζονται πολλές πρωτεΐνες για το μεγάλωμα των μικρών τους και όπως είναι φυσικό οι μέλισσες αποτελούν για αυτές μια από τις πρώτες τους επιλογές, ιδιαίτερα αν τις βρουν «απροστάτευτες» μέσα σε αδύναμα μελίσσια με μικρούς πληθυσμούς.

Όσο δρουν μόνα τους η κατάσταση είναι κάπως ελεγχόμενη για τα μελίσσια, τα οποία έχουν κάποιες απώλειες – μα όχι σε σημείο που να προβληματίζει! Ο μεγάλος κίνδυνος ξεκινάει όταν «κοπαδιάσουν» και αρχίσουν να επιτίθενται οργανωμένα πολλά μαζί!
Ιδιαίτερο πρόβλημα με μεγάλους πληθυσμούς των σκούρκων υπάρχει στα παραλιακά μέρη και ιδιαίτερα στα ξηρό-θερμικά νησιά μας.

Το πιο κάτω απόσπασμα από το βιβλίο μας «Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας», μας δίνει με παραστατικό τρόπο μια περιγραφή αυτής της κατάστασης.

«... πρόβλημα με τους σκούρκους, τις κόκκινες μεγάλες σφήγκες, που κάνουν την εμφάνιση τους το κατακαλόκαιρο, και δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στα μελίσσια. Κάποιες μάλιστα χρονιές, αν ο καιρός τους έχει ευνοήσει, οι πληθυσμοί τους γίνονται πολύ μεγάλοι, πέφτουν πάνω στα μελίσσια, και πετσοκόβουν όποια συλλέκτρια τολμήσει να πετάξει. 
Οι απώλειες που έχουν σε τέτοιες περιπτώσεις  τα μελίσσια είναι μεγάλες, και κάποιες φορές  φτάνουν σε τέτοια απόγνωση, που εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, αναζητώντας κάποια ασφαλέστερη τοποθεσία. Τον περσινό Αύγουστο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έξαρση σε σκούρκους. 

Όμως ακόμα και έτσι, αποτελούσαν σοβαρό πρόβλημα για τις συλλέκτριές μας. Οι σκούρκοι, και όλες γενικά οι σφήκες είναι παμφάγα έντομα. Τρελαίνονται για τις μέλισσες γιατί τους προσφέρουν συγχρόνως και το κρέας τους, πρωτεΐνες δηλαδή,  και το μέλι που έχουν στο πρόλοβό τους, υδατάνθρακες δηλαδή. 
Έτσι τους προσφέρουν ένα πλήρες γεύμα, με το οποίο μάλιστα τρέφουν και τα μικρά τους. Οι μέλισσες είναι εντελώς απροστάτευτες απέναντι στους σκούρκους, οι οποίοι υπερτερούν κατά πολύ από αυτές και σε μέγεθος, και σε δύναμη, και σε εξοπλισμό.   
Θα έλεγα ότι κάποιες χρονιές, οι σκούρκοι αποτελούν τον υπ αριθμό ένα εχθρό των μελισσών. Όταν είναι λίγοι δουλεύουν  «κατά μόνας», αλλά όταν είναι πολλοί, δουλεύουν συντονισμένα και μεθοδικά. 

Ένας από αυτούς κάνει οριζόντιες πτήσεις μπροστά από τις κυψέλες, και ορμάει σε όποια συλλέκτρια επιστρέφει φορτωμένη, και κατάκοπη, μερικές φορές, στη κυψέλη. 
Όταν πετύχει το στόχο του αποχωρεί από το πεδίο της μάχης, με το θύμα πιασμένο γερά στις τεράστιες δαγκάνες του. Στη συνέχεια,  τη θέση του καταλαμβάνει ένας άλλος από την ομάδα, που όλη αυτή την ώρα κάνει πτήσεις υποστήριξης πίσω από τις κυψέλες. 
Τα δυνατά μελίσσια τα αποφεύγουν, όπως αποφεύγουν γενικά να παραβιάσουν την είσοδο της κυψέλης, και να εμπλακούν με τις μέλισσες-φρουρούς, γιατί γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να πέσουν πάνω τους πολλές από αυτές, να τους φράξουν τις αναπνευστικές οδούς που έχουν πάνω στο σώμα τους, και να πάθουν ασφυξία....»

Αν μπορούσαμε να δούμε με «οικολογικό» μάτι τους σκούρκους, τότε μάλλον θα κέρδιζαν τον θαυμασμό μας. Είναι εντυπωσιακοί, πανίχυροι, πανέξυπνοι και αρκετά... ειρηνικοί!
Δεν επιτίθενται ούτε κεντρίζουν τους ανθρώπους, παρά μόνο για να προστατεύσουν τη φωλιά τους. Στην ύπαιθρο σπάνια χρησιμοποιούν το κεντρί τους ακόμα και όταν τους κυνηγάμε και κινδυνεύουν να τους σκοτώσουμε!

Εκτός από τις ζημιές στα μελίσσια, προκαλούν ζημιές και στα  αμπέλια και τα άλλα χυμώδη φρούτα όταν έχουν ωριμάσει και δεν έχουν τρυγηθεί!
Από την άλλη τρώνε διάφορα επιβλαβή έντομα, όπως είναι οι ακρίδες, διατηρώντας έτσι τους πληθυσμούς αυτών σε ελεγχόμενα όρια. Αυτή τους η προσφορά στη γεωργία ... μα και η σταδιακή τους εξαφάνιση, έχει οδηγήσει κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το χαρακτηρίσουν «προστατευόμενο» είδος – με ότι σημαίνει αυτό!!

Εμείς οι μελισσοκόμοι έχουμε κάποιους τρόπους να περιορίσουμε τους πληθυσμούς τους, έτσι που να μην αποτελούν πρόβλημα για τα μελίσσια μας.
Κυκλοφορούν στο εμπόριο και στο διαδίκτυο διάφορες ιδιοσυσκευές-παγίδες σκούρκων που αν χρησιμοποιηθούν σωστά και κυρίως έγκαιρα έχουν καλό αποτέλεσμα.

Λαμβάνοντας υπ όψη πως η εμβέλεια πτήσης τους είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα και πως στην αρχή της περιόδου κυκλοφορούν μόνο οι σκουρκομάνες, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως αν καταφέρουμε να παγιδεύσουμε τις λίγες απ αυτές – συνήθως δεν ξεπερνούν τις 20 - που πρωτοεμφανίζονται στο μελισσοκομείο μας τον Μάη, τότε γίνεται κατανοητό πως θα έχουμε προλάβει το κακό στη ρίζα του, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι αργότερα να αντιμετωπίσουμε χιλιάδες απ αυτούς και να «πρέπει» να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα και δηλητήρια, που όχι μόνο απαγορεύονται, μα που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον που πρέπει να αγαπάμε και προστατεύουμε εμείς οι μελισσοκόμοι!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πολυ χρησιμο αρθρο καλοκαιρι του 13 ειχα μεγαλο θεμα εβαζα παγιδες με κολλα για ποντικια και δολωμα και επιανα 40-50 καθημερινα και παλι πεταγαν γυρω απο τις κυψελες
    Περσι ηταν πολυ λιγοτερα επιανα 5-6 καθε μερα
    φετος εχω βαλει οικολογικη παγιδα με δολωμα και εχω πιασει καπου στα 10-15 φαινονται αρκετα μεγαλυτερα μαλλον ειναι βασιλισσες
    ακομα μια σκοτωσα με το παπουτσι διπλα σε κυψελη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έβαλε το ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ ξανά στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομική δυσκολία, απλώς επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ και θα έχετε πλήρη απόλυτη ικανοποίηση.
    Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό 18.000 €, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για μένα.
    Είναι άνθρωπος της καρδιάς, χάρη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: giorgosbak89@gmail.com
    Σας ευχαριστώ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε να απέχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένων και ακάλυπτων δανείων και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε απάντηση στη στιγμή.

    Ένα δάνειο από μια αξιόπιστη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!