Η εικόνα που βλέπουμε στον γόνο της βασίλισσας λέει πολλά σε εμάς τους μελισσοκόμους. Ένας πεπειρασμένος μελισσοκόμος πρέπει να μάθει να ερμηνεύει τα σημάδια, τις αρρώστιες, την ποιότητα της μάνας, την νεκταροέκκριση, και πολλά άλλα, τα οποία φαίνονται πανεύκολα στον γόνο. Σήμερα θα προσπαθήσω με φωτογραφίες να σας δείξω πως δείχνει ο γόνος σε ένα καθαρό μελίσσι, και πως σε ένα μελίσσι που έχει αρρώστια δηλαδή βαρρόα, που είναι η κυριότερη.
Η βασίλισσα όταν έχει ανθοφορία και η ποιότητα της είναι καλή, γεννά περιμετρικά απο το κέντρο του πλαισίου, σε μια επιφάνεια η οποία εξαρτάται απο την εξωτερική θερμοκρασία. Πχ την άνοιξη γεννά ολόκληρο το πλαίσιο "απο ξύλο σε ξύλο" που λέμε. Ωστόσο το φθινόπωρο γεννά λίγοτερο, και όχι ολόκληρο το πλαίσιο όπως την Άνοιξη. Η βασίλισσα αφήνει πάντα μερικά άδεια κελιά, τα οποία είναι λιγοστά και εξυπηρετούν τις μέλισσες για διάφορους σκοπούς, όπως πχ να αποθηκεύουν τη τροφή κλπ.
Αν ο γόνος είναι ομοιόμορφος με λίγα κενά, είμαστε 100% σίγουροι ότι η προσβολή της βαρρόα είναι σε ανεκτά επίπεδα και δεν έχουμε πρόβλημα. Αντιθέτως αν ο γόνος έχει παντού τρύπες, τότε έχουμε καθαρά συμπτώματα βαρροικής προσβολής, ακόμα και ασθένειεας που έχει προκληθεί απο αυτή πχ μασημένα φτερά στις μέλισσες.
Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε άριστο ομοιόμορφο γόνο χωρίς ίχνος από κάποιο πρόβλημα. Η βασίλισσα είναι πολύ καλή και το μελισσάκι αυτό πάει σφαίρα. |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!