Widget Recent Post No.

Αύξηση παραγωγής μελιού, με έξυπνη τοποθέτηση των μελισσιών



Το ξέρετε ότι η παραγωγή μελιού ανά μελίσσι, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απο τη τοποθεσία της κυψέλης; Πολλοί επαγγελματίες τοποθετούν επίτηδες τα μελίσσια τους σε συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή μελιού, και να εξασφαλίσουν ποιο αποδοτικούς χειρισμούς. Οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι δεν έχουν ιδέα, ότι όπως θα τοποθετηθούν οι κυψέλες, αντίστοιχα θα παράγουν και μέλι. Απο προσωπική εμπειρία έχω να καταθέσω βιωματικές εμπειρίες, που νομίζω θα αποτελέσουν  σταθμό στην πορεία της μελισσοκομικής γνώσης.

Στριμωγμένες κυψέλες = Μικρότερη Παραγωγή Μελιού
Ηλιόλουστο μελισσοκομείο - Αραιωμένες κυψέλες = Αύξημενη παραγωγή
Λιγότερες κυψέλες ανα μελισσοκομείο = Αυξημένη παραγωγή
Αύξηση παραγωγής μελιού - Πρόληψη στις ασθένειες - Αποδοτικά μελίσσια
Είναι λογικό ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να προσπαθεί να "στριμώξει" όσες περισσότερες κυψέλες μπορεί στο μελισσοκομείο του. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο άνετες είναι οι κυψέλες, όσο μεγαλύτερη απόσταση έχουν μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχουν. Πχ αντί να αφήσουμε 0.5-1 μέτρο ανάμεσα απο τις κυψέλες, μπορούμε να αφήσουμε 2 μέτρα. Αλλά το μυστικό είναι το άλλο...

Αυτό το ήξερες; Όταν αυξάνουμε την απόσταση μεταξύ των μελισσιών, μειώνουμε τη παραπλάνηση και δεν μεταδίδονται οι ασθένειες!

Μελίσσια που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους

Προσωπική εμπειρία απο μελισσοκομείο της Ορεινής Μέλισσας...
Έκανα φέτος ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα στο μελισσοκομείο μου. Όταν επισκέφτηκα το Μάιο τον Έλατο, τοποθέτησα τις κυψέλες σε απόσταση 2 μέτρα περίπου μεταξύ τους, και τις τοποθέτησα σε μεριά που να έχουν μεγάλη θέα, να βλέπουν όλα τα βουνά γύρω τους στο πιάτο... Για τη κάθε μια κυψέλη βρήκα μια ξεχωριστή θέση να παίρνει πολύ ήλιο! Για όλες τις κυψέλες βρήκα τις πιο ηλιόλουστες θέσεις της μεριάς αυτής. Ρίσκαρα να έχω λίγο πιο διασκορπισμένες τις κυψέλες, για να δω αποτελέσματα συγκριτικά με τα άλλα μελισσοκομεία. Φυσικά αυτό δεν γίνετε, αν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος, αλλά αν έχεις λίγα μελίσσια πχ καμιά 50αριά, τότε όλα αυτά που σας λέω γίνονται πανεύκολα, και αυξάνονται πολύ οι αποδόσεις...

Μελίσσια τοποθετημένα σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα μεταξύ τους. Το καθε ένα είναι σαν μια αυτόνομη μονάδα


Το ήξερες αυτό; Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι διασκορπίζουν τα μελίσσια τους σε ομάδες, πχ 60 μελισσιών τα οποία απέχουν 10χλμ μεταξύ τους. Έτσι το βεληνεκές συλλογής των μελισσών αυξάνεται, όπως και η παραγωγή.

Τα μελίσσια που ήταν στις πιο ηλιόλουστες θέσεις, και ήταν απομακρυσμένα απο τις υπόλοιπες κυψέλες, παρήγαγαν πολύ περισσότερο μέλι. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που συμβαίνει αυτό, και αν ήταν τυχαίο, πάντως είχε καλές αποδόσεις, και πλέον θα το εφαρμόσω σε μεγαλύτερη κλίμακα στο μελισσοκομείο μου.

Βασισμένα σε έρευνες..
1. Οι κυψέλες που τοποθετούνται κατα σειρές παράλληλες, η πιο μπροστινή σειρά κλέβει τις περισσότερες συλλέκτριες. Γίνεται παραπλάνηση. Συνεπώς τα πιο μπροστά μελίσσια γίνονται δυνατά, ενώ τα πιο πίσω αδύναμα.
2. Στα άκρα μιας σειράς μελισσιών, θα δημιουργηθούν τα πιο δυνατά μελίσσια. Πχ αν έχουμε μια σειρά μελισσιών 1 - 2 - 3 -4 -5 -6 -7 -8 - 9 -10 τα μελίσσια στο 1 και 10 θα γίνουν μεγαλύτερα, ενώ τα πιο εσωτερικά θα χάσουν μέλισσες.

Πάνω σε αυτές τις 2 κατηγορίες, βασίζουν πολλοί μελισσοκόμοι τους χειρισμούς τους για να αυξήσουν τη παραγωγή μελιού. Πχ ένας μελισσοκόμος βάζει τα πιο δυνατά μελίσσια στα άκρα και στη μπροστά σειρά, έτσι ώστε να γίνουν πιο δυνατά και να μπλοκαριστούν απο τα μέλια. Ενώ τα πιο αδύναμα στο κέντρο και πίσω. Ουσιαστικά τα αδύναμα μελίσσια λειτουργούν σαν "τροφοδότες" των δυνατών μελισσιών.
Αποτέλεσμα αυτού του χειρισμού
Τα δυνατά μελίσσια μπλοκάρονται απο το πολύ μέλι που έρχεται στη κυψέλη, ενώ τα πιο αδύναμα κεντρικά μελισσάκια, ρίχνουν συνεχώς γόνους και αναπτύσσονται. Η παραγωγή μελιού αυξάνεται όπως επίσης αυξάνεται και η σμηνουργία αν διανύουμε τον μήνα απρίλιο - μάιο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια