Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με θυμόλη! Όλες οι μέθοδοι! Νέες έρευνες, εμπειρίες και η αποτελεσματικότητα!


Σήμερα έχουμε νέες πληροφορίες για την καταπολέμηση της βαρρόα με θυμόλη. Η θυμόλη αποτελεί μια βιολογική ουσία που μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα όλες τις εποχές, και να έχουμε αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα. Έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά κακές παρενέργειες για τη χρήση της, ωστόσο δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ με τόση λεπτομέρεια και χειροπιαστά στοιχεία για αυτό το τόσο φλέγων ζήτημα. Πολλοί οι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θυμόλη, και η αποτελεσματικότητα είναι το ζήτημα που θα πιάσουμε σήμερα...
1η μέθοδος - Εμποτισμός θυμόλης σε βετέξ με παραφινέλαιο
Το εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, έκανε ένα πείραμα και χρησιμοποιήσε 5.5 γραμμάρια σε ένα λίτρο παραφινέλαιο εμποτίζοντας βετέξ. Η δοσολογία των 5.5 γραμμάριων είναι αυτή που προτείνετε διεθνώς, και αυτή χρησιμοποίησε και το εργαστήριο για το πείραμα. 
Το εργαστήριο Μελισσοκομίας παρατήρησε έντονο πρόβλημα στα μελίσσια, αναστάτωση στις κυψέλες και απώλειες βασιλισσών. Μάλιστα οι μέλισσες βγήκαν έξω απο τις κυψέλες απο την ενόχληση της θυμόλης. Το ΑΠΘ δεν προτείνει σε κανέναν να δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο, διότι δεν έχει καθόλου καλά αποτελέσματα. Αν κάποιος εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο πρέπει να χρησιμοποιήσει λιγότερη θυμόλη απο τα 5.5 γραμμάρια που προτείνονται...

Μετά απο χρήση θυμόλης τα μελίσσια αναστατώνονται και βγαίνουν έξω απο τη κυψέλη. Αυτό παρατηρήθηκε με τη μέθοδο της γλυκερίνης στα 5.5 γραμμάρια


2η μέθοδος - Άχνη ζάχαρη με θυμόλη 3%
Προσθέτουμε 3 γραμμάρια θυμόλης σε σκόνη σε 100γραμμάρια άχνης ζάχαρης. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μείγμα άχνης ζάχαρης με θυμόλη 3%. 
Καλοκαιρινή Αποτελεσματικότητα 25%
Φθινοπωρινή Αποτελεσματικότητα 72%
Το μυστικό επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι η καλή ανάμειξη της θυμόλης στην άχνη ζάχαρη. Αν η θυμόλη δεν ανακατευτεί καλά στο μείγμα και πέσει μονόπλευρα μπορεί να σκοτώσει πολλές μέλισσες. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου μπορεί να εφαρμοστεί σαν ξελάφρωμα τις περιόδους που δε θέλουμε να κάνουμε άλλη θεραπεία.

3η μέθοδος - Σε βετέξ εμποτίζουμε  3 μλ διάλυμα θυμόλης αλκόολης 1:1
Σε βετέξ ρίχνουμε 3ml διάλυμα αλκόολης θυμόλης 1:1. Πχ διαλύουμε 15ml οινόπνευμα και 15γραμμάρια θυμόλη και απο αυτό το μείγμα παίρνουμε 3 ml και εμποτίζουμε το βετέξ. Σε κάθε μελίσσι βάζουμε 2 vetex.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται εξολοκλήρου απο τη θερμοκρασία και την εξάτμιση. 
Αποτελεσματικότητα 49%
Το πανεπιστήμιο παρατήρησε μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητα απο μελίσσι σε μελίσσι. Και κυμάνθηκε απο 21% έως και 71%. Αυτό εξαρτάται απο τις θερμοκρασίες και τον τρόπο που εξατμίζεται το διάλυμα.
Θερμοκρασία θεραπείας: 15-25 βαθμούς. 
Αν εφαρμόσουμε θεραπεία με βαθμούς πάνω απο 30 η εξάτμιση επιταχύνεται και μπορεί να υπάρξουν απώλειες σε βασίλισσες αλλά και πλυθησμούς.


Όλα αυτά τα πειράματα είναι αρκετά ενδιαφέρον, και όπως βλέπουμε η αποτελεσματικότητα της θυμόλης είναι αρκετά μικρή. Ωστόσο υπάρχουν και παρενέργειες. Με ένα λάθος μπορούν να χαθούν μελίσσια και βασίλισσες πολύ εύκολα. Απο τους περισσότερους ερευνητές αλλά και μελισσοκόμους, η θυμόλη έχει θεωρηθεί ως μη αποτελεσματική, και πλέον δεν προτείνετε. Σε σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει, το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας έκρινε την θυμόλη μη αποτελεσματική, και ότι παρουσιάζει σημαντικές απώλειες στους πλυθησμούς.

Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος που μίλησε στην Ορεινή Μέλισσα είπε "Δοκιμάζω τη θυμόλη αρκετά χρόνια. Έχω χρησιμοποιήσει εμποτισμό σε βετέξ, σκευάσματα με θυμόλη και δεν έχω μείνει καθόλου ευχαριστημένος. Είδα απώλειες σε βασίλισσες και σε πλυθησμούς. Πλέον χρησιμοποιώ μόνο οξαλικό οξύ και βλέπω πολύ μέλλον στο μυρμικικό οξύ, το οποίο νομίζω πως έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα".

Παρόμοιες εμπειρίες είχαν και άλλοι μελισσοκόμοι. Όσα χρόνια ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία, εδώ στην Ορεινή Μέλισσα, σπάνια έχουμε ακούσει μελισσοκόμους να ισχυρίζονται ότι η θυμόλη δουλεύει αποτελεσματικά στη βαρρόα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η θυμόλη κάνει ένα καλό ξελάφρωμα, και αν το λάβουμε αυτό σοβαρά υπόψη, τότε σίγουρα θα μείνουμε ευχαριστημένοι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια