Widget Recent Post No.

Βάφοντας τις κυψέλες μου. Ο δικός μου τρόπος σε βήματα



Μετά από εμπειρία συμβουλές και ψάξιμο στο ιντερνετ κατέληξα στα παρακάτω 10 βήματα χρωματίσμου των κυψελών μας.


1) Ξεκινάμε με το κάψιμο των ρόζων αν έχουν. Οι ρόζοι καίγονται με φλόγιστρο ή με θερμοπίστολο για ναφύγει το ρετσίνι γιατί συνήθως το ξύλο κατασκευής κυψελών είναι από πεύκο ή έλατο. Όσοι ρόζοι είναιμεγάλοι και κινούνται αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τάπες ξύλινες, ιδίων διαστάσεων πουσυγκολώνται καλά με ξυλόκολλα.Επειδή πολλές φορές το κόλλημα του καπακιού, όπως και των ορόφων μεταξύ τους είναι πολύ δυνατό και η πίεση που ασκώ για να ανοίξει το ξέστρο δημιουργεί μερικές φορές ζημιές στο ξύλο με το τριβείο να τρώγω λίγο όλες τις γωνίες για να εισέρχεται τοξέστρο πιο εύκολα στη σχισμή της ένωσης.

2) Με γυαλόχαρτο τρίβουμε κυψέλες και πλαίσια και καθαρίσουμε τις σκόνες από αυτά με βούρτσα, πινέλοή πιστόλι αέρα.

3) Στοκάρουμε με ξυλόκολλα ή ατλακόλ αναμεμιγμένη με πολύ ψιλό πριονίδι τις γωνίες και όποιες άλλες χαραμάδες υπάρχουν και αφού ξεραθεί τρίβουμε με γυαλόχαρτο.

4) Πριν αρχίσει η διαδικασία του βαψίματος πυροσφραγίζονται όλα τα μέρη των κυψελών.
5) Όλα τα τμήματα της κυψέλης, πλην των πλαισίων, βάφονται με λάδι εξωτερικά. Χρησιμοποιείται κυρίως το λινέλαιο για γρηγορότερη απορρόφηση και στέγνωμα στην παρακάτω αναλογία: 2 μέρη λινέλαιο + 1 μέρος νέφτι + 0,2 μέρη στεγνωτικό. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι συνήθως μετά 1 ή 2 ημέρες εφαρμόζεται και ένα δεύτερο μέσα και έξω. Το λάδι αλείφεται με πινέλο, πιστόλι βαφής ή εμβαπτίζοντας τα διάφορα τμήματα μέσα στο μίγμα.
6) Βάφουμε με ένα χέρι μίνιο neomin με ρολό καλύτερα τις κυψέλες μας.
7) Βάφουμε την κυψέλη μόνο εξωτερικά 2 φορές με βελατούρα ανακατεμένη και με ενέσιμο συμπυκνωμένο χρώμα πχ πρασινομπλέ-κίτρινο-πράσινο- που θέλουμε να βάψουμε τις κυψέλες μας και βλέπουν οι μέλισσες.

8) Μετά μόνο εξωτερικά βάφεται με 1 ή 2 χέρια όλη η κυψέλη με μια καλής ποιότητας λαδομπογιά (ρεπολίνη) (το ίδιο και εδώ βάζουμε ενέσιμο συμπυκνωμένο χρώμα το ίδιο που βάλαμε και στην βελατούρα . (Η βελατούρα και η λαδομπογιά αραιώνονται με νέφτι ή διαλυτικό).
9) Μετά περνάμε τα κλειδιά στις κυψέλες μας.

10) Στο τέλος αριθμώ τους εμβρυοθαλάμους και μελιτοθαλάμους.

Καπάκια
Χρησιμοποιούμε μόνο στο Γαλβανιζέ αστάρι γυαλιστερών επιφανειών (Ενός συστατικού) της Vitex που είναι για Γαλβανιζέ, Αλουμίνιο,Γυαλί κλπ (είναι γκρι). Μετά βέλατούρα και ριπολίνη στο τέλος.Στο ξύλο ισχύει ότι είπαμε παραπάνω.

toxrysomeli.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια