Widget Recent Post No.

Έτσι βάζει τα πατώματα χωρίς να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ.... Πατέντα με φύλλα καρυδιάς για το κηρόσκορο



ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ
Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε απο αρκετούς μελισσοκόμους! Σε μερικούς πέτυχε στο μέγιστο, ενώ σε άλλους υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή. Τα τελικά συμπεράσματα για τη μέθοδο, είναι ότι δουλεύει μόνο εφόσον τα πλαίσια δεν έχουν γεννηθεί από τη πεταλούδα, εφόσον τα φυλα καρυδιάς δε σκοτώνουν προνύμφες. Τα φύλλα καρυδιάς διώχνουν τις πεταλούδες και έτσι λειτουργεί η μέθοδος προστατεύοντας τις κηρήθρες. Η μέθοδος συνεχίζει να εφαμόζεται απο παλιούς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, και όπως λένε δουλεύει, με συγκεκριμένες προυποθέσεις. Σφράγισμα των πατωμάτων μετά τον Οκτώμβριο, και φυλλα καρυδιάς κάτω απο κάθε πάτωμα.

Εγώ προσωπικά επειδή έχασα κηρήθρες απο τον σκόρο, πλέον συνιστώ μόνο θειάφι κάψιμο κάτω απο τα πατώματα ή ράντισμα με βάκιλο, όπως έχουμε πεί και σε άλλες αναρτήσεις. Οι μέθοδοι με τα φύλλα καρυδιάς θεωρείτε ερασιτεχνική μέθοδος, και δεν ειναι να παίζει κάποιος με την περιουσία του.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Σήμερα έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο, για αποθήκευση των πατωμάτων μας δίχως καθόλου έξοδα. Θεωρώ τη μέθοδο αυτή ιδανική για μικρομεσαίους μελισσοκόμους, μιας και προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, δίχως έξοδα, και δίχως να εμποτιστούν οι κηρήθρες μας με κάποια χημική ουσία, εφόσον πρόκειται για 100% βιολογικό τρόπο. Πρόκειται για μια σούπερ μέθοδο με φύλλα καρυδιάς, την οποία δημοσίευσε χθές και ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης απο τη Λάρισα. Όμως δεν είναι Νέα αυτή η μέθοδος, εφόσον απο τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες και οι παπούδες μας, καταπολεμούσαν τα παράσιτα στα κασόνια με φύλλα καρυδιάς. Πχ για τα ρούχα τα μάλλινα, ακόμα και για τα δημητριακά που ήταν αποθηκευμένα στις αποθήκες.


Όπως γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης:  "Να βάλεις καρυδοφυλλα στα μάλλινα μη τα φάει ο σκόρος" ελεγαν οι γιαγιαδες μας . Δλδ φυλλα καρυδιας τα οποία εγώ προσωπικά βαζω αναμεσα στα πατώματα και ο σκορος παειιιιι"



Τη μέθοδο αυτή δοκίμασα και εγώ φέτος, αποθηκεύοντας με παρόμοιο τρόπο τα πατώματα. Έκανα το εξής. Ανάμεσα απο κάθε πάτωμα, όπου υπήρχε κενό, έβαλα απο 2 κλαράκια με φύλλα. Θα σας το εξηγήσω με βήματα όμως για να μην υπάρχει περιθώριο λάθους...

Πηγαίνουμε σε μια καρυδιά, κάπου θα υπάρχει κοντά, και κόβουμε χλωρά φύλλα. Δυστυχώς οι καρυδιές ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα, οπότε αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για περιόδους όπως το φθινόπωρο, αλλά και η Άνοιξη. Μην ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε χλωρά φύλλα, αλλά αν σε περίπτωση είναι λιγο μαραμένα, φροντίζουμε να τα πάρουμε επάνω απο το δέντρο, και όχι κάτω απο το χώμα. Η δράση των φύλλων πάντως διατηρείτε και όταν είναι ξερά.



Παίρνουμε ένα πάτωμα με τις κηρήθρες, βάζουμε κλαριά να καλύψουμε λίγο την επιφάνεια, και τοποθετούμε το πάτωμα. Βάζουμε φύλλα πάλι επάνω, και κάνουμε μια στίβα με 5 πατώματα περίπου ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε. Έπειτα σφραγίζουμε αν γίνετε αεροστεγώς τις κηρήθρες για να κρατήσουμε καθαρές τις κηρήθρες.

Πρέπει να ξέρουμε ότι ο σκόρος ζεί μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο στα ορεινά, και μέχρι τον Οκτώμβριο στα πεδινά. Μετά λόγω πτώσης θερμοκρασίας εξαφανίζεται. Και εμφανίζεται πάλι μόλις αρχήσει να ζεσταίνει ο καιρός, πχ τον Απρίλιο Μάιο. Αξίζει να πούμε ότι απο τη στιγμή που θα εμφανιστεί μέσα σε 20 μέρες μπορεί να μας καταστρέψει τις κηρήθρες.... Εν ολίγης αυτό που θέλω να πω, είναι ότι τώρα δεν υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα, εφόσον οι πεταλούδες δεν πετάνε και δεν προσβάλλονται νέες κηρήθρες.

Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι τέτοιες μέθοδοι όπως η σημερινή, είναι μπακαλίστικες. Και ότι η κατάψυξη αποτελεί την μόνη σίγουρη λύση. Κανείς δεν μπορεί όμως να κατακρίνει μια μέθοδο, αν πρώτα δε τη δοκιμάσει. Η κατάψυξη σίγουρα αποτελεί μια βέλτιστη λύση αλλά είναι και χρονοβόρα. Ωστόσο αν ένας μελισσοκόμος έχει λίγες κυψέλες, μπορεί να εφαρμόσει και αυτή τη μέθοδο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια