Κάθε άρθρο τα ίδια, κανείς δεν γράφει τι γίνεται με τις κηρήθρες που έχουν σφραγισμένα ή
ασφράγιστα μέλια. Τι γίνεται με αυτά τα πλαίσια αν μείνουν εκτός κυψέλης; ξινίζουν;
Εαν σφίξω ένα μελίσσι και τις βγάλω τι γίνεται τότε; αυτή είναι η γνώση που πρέπει να δώσετε. Φυσικά εάν είστε γνώστες. Θα περιμένω μια απάντηση σας. Ερασιτέχνης μελισσοκόμος!
1. Απάντηση Ο.Μ...
Τα μελίσσια πριν ξεκινήσει το κρύο πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένα, να είναι σφιγμένα χωρίς άδειες κηρήθρες, και ο πληθυσμός να πατά καλά σε όλα τα πλαίσια. Δεν αφήνουμε ποτέ μελίσσια με άδεια πατώματα, φροντίζουμε τα μέλια που υπάρχουν στη κυψέλη να είναι μέσα στή γονοφωλιά, κοντά στο γόνο και στην μελισσόσφαιρα, η οποία θα σχηματιστεί μόλις η θερμοκρασία αγγίξει χαμηλές τιμές.
Πολλές φορές συμβαίνει τα μελίσσια να διατηρούν πλαίσια με ασφράγιστο η σφραγισμένο μέλι, και να βρίσκεται τελείως παρατημένο στον δεύτερο όροφο. Αν είναι σφραγισμένο μπορούμε άφοβα να το πάρουμε απο την κυψέλη και να το τρυγήσουμε ή να το αποθηκεύσουμε σε μέρος ασφαλές αφού έχουμε πάρει μέτρα κατά του κηρόσκορου. Ο κηρόσκορος έχει αδυναμία στις παλιές μαύρες κηρήθρες και καταπολεμάται με διάφορους τρόπους. (Δείτε περισσότερα εδώ: Κηροσκόρος: Τα πάντα για τον θανάσιμο εχθρό των κηρηθρών μας)
Αν όμως οι κηρήθρες μας έχουν ασφράγιστο μέλι και έχει παραπάνω απο 18% υγρασία είναι πολύ πιθανό να ξινίσει. Ένα καλό test για να δούμε αν το μέλι μας είναι ώριμο είναι να πάρουμε το πλαίσιο στα χέρια και να το τινάξουμε. Αν πέσουν σταγόνες μέλι τότε αυτό σημαίνει οτι το μέλι θα ξινίσει πολύ γρήγορα διότι έχει υγρασία. Επίσης πλαίσια που έχουν σφραγιστεί έστω και κατά το 1/3 της επιφάνειας είναι έτοιμα για τρύγο ή αποθήκευση και δεν ξινίζουν. Επίσης μέλια που προέρχονται απο μελιτώματα (πχ πεύκο) μπορούν να αφαιρεθούν και τελείως ασφράγιστα.
Τα πλαίσια που περιέχουν ανώριμο μέλι, και τα πλαίσια με γύρη πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη και να δίνονται νωρίς την άνοιξη πίσω στα μελίσσια. Αν ένα πλαίσιο με γύρη το αφήσουμε στην αποθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χαλάσει και θα μουχλιάσει. Φυσικό και επόμενο είναι μετά να προκύψουν δυσεντερίες και διάροιες στα μελίσσια.
Επίσης τα πλαίσια που είναι τελείως άδεια τα αποθηκεύουμε χωρίς φόβο εκτός κατάψυξης. Δείτε και έναν άλλο έξυπνο τρόπο που χρησιμοποιούσαν παλιά κατά του κηροσκόρου: (Αξεπέραστη μέθοδος καταπολέμησης κηρόσκορου, χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια!)
2.Σχόλια αναγνωστών που απαντούν....
Ανώνυμος είπε... Θα τρυγήσεις νέε συνάδελφε. Λίγο ή πολύ θα το πάρεις το μέλι. Δεν αφήνουμε μέλι σε κηρήθρα εκτός κυψέλης. Χρειάζεσαι μαθήματα!
matteus™ είπε... Αν είναι φρέσκα ανώριμα μέλια ασφράγιστα, δηλαδή άμα τινάζεις το πλαίσιο και πέφτουν τότε σίγουρα θα ξινίσουν εκτός κυψέλης. Αν πιάσουν κρύα και δεν προλάβουν να τα σφραγίσουν οι μέλισσες γίνεται να ξινίσουν και μέσα στην Κυψέλη θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Έχεις 2 λύσεις. Τα σφραγισμένα τα τρυγάς η τα τοποθετείς στην κατάψυξη. Τα ασφράγιστα ανώριμα μέλια δεν μπορείς να τα τρύγησεις τα τοποθετείς κατάψυξη και τα δίνεις νωρίς την άνοιξη στα Μελίσσια να τα φάνε και να κάνουν γόνους. Επίσης αν έχεις τελάρα με λίγα ανώριμα μέλια πάνω μπορείς να τα τινάξεις στο χώμα να πέσουν από το τελάρο και να τα αποθηκεύσεις κανονικά έξω από την κατάψυξη προφυλαγμένα όμως από τον κηροσκορο. Ελπίζω να βοήθησα.
ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο με ασφράγιστο & σφραγισμένο μέλι που μπορεί να τρυγηθεί και να μη ξινίσει |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!