Widget Recent Post No.

Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος ξεχειμωνιάσματος μελισσιών



Μια αποτελεσματική μέθοδο για ξεχειμώνιασμα έχουμε σήμερα. Όπως ξέρουμε όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες σε μελίσσια που έχουμε. Όμως όλοι οι μελισσοκόμοι θέλουμε να πετύχουμε ένα πράγμα. Να περάσει ο χειμώνας έχοντας όσα περισσότερα μελίσσια γίνεται. Σήμερα έχουμε μια τέλεια μέθοδο η οποία μπορεί να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στο ξεχειμώνιασμα.


Ας τα πάρουμε απο την αρχή. Οι κυψέλες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, έχουν ένα μεγάλο κενό χώρο στο μέρος του καπακιού. Σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν άλλου τύπου κυψέλεςπου έχουν και εσωτερικό καπάκι, πράγμα που εγκλοβίζει τη θερμότητα και τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με περισσότερη θερμότητα. Το μειωνέκτημα λοιπόν στις δικές μας κυψέλες είναι ότι με τα κρύα χάνεται τσάμπα θερμότητα, και οι μέλισσες στην προσπάθεια τους να θερμάνουν τον γόνο, χάνουν τσάμπα ενέργεια. Φαντάζεστε με απλά λόγια, να κοιμάστε το βράδυ, με κουβέρτα, αλλά και χωρίς κουβέρτα, εντελώς απροστάτευτοι.

Στο εξωτερικό θεωρούν πως ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσιών είναι οι πλευρικοί άνεμοι, οι βοριάδες που χτυπάνε τη κυψέλη. Έτσι εκτός απο τη μόνωση στη κυψέλη τοποθετούν και εξωτερικό μόνωση προστασία. Το μαύρο χρώμα εγκλοβίζει τη θερμότητα και οι μέλισσες ξεχειμωνιάζουν με ασφάλεια ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες

Οι μελισσοκόμοι λοιπόν στην Ελλάδα εφήβραν τον πλέον πιο διαδεδομένο τρόπο, το κηρόπανο. Το τοποθετούμε πάνω απο τα πλαίσια και εγκλοβίζει τη θερμότητα να φύγει προς τα πάνω. Το μελίσσι ξεχειμωνιάζει καλύτερα. Όμως αυτό αρκεί; Μερικοί επαγγελματίες, αλλά και άνθρωποι που μελέτησαν το θέμα, είδαν ότι σε βαριούς χειμώνες, και μελισσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, πολλές φορές δεν αρκεί το κηρόπανο και πρέπει να βρεθεί μια πιο ασφαλής λύση.

Μια επαναστατική μέθοδος λοιπόν για το ξεχειμώνιασμα είναι η εξής: Βάζουμε μια βανίλια, επάνω το κηρόπανο του μελισσιού, μια μαύρη σακούλα να σκεπάζει όλο το μελίσσι και να μην μπαίνει νερό στη κυψέλη, και ακριβώς απο επάνω μια μαύρη σακούλα γεμισμένη με πριονίδι. Στόχος μας είναι ο εξής: Με το κηρόπανο έχουμε μικρό πρόβλημα με την υγρασία, η σακούλα εμποδίζει να μπούν νερά, και η άλλη σακούλα γεμισμένη με πριονίδι, κλείνει όλο τον άδειο χώρο που μένει κενός πάνω απο το μελίσσι. Το μαύρο χρώμα της σακούλας απορροφά θερμότητα με τον ήλιο και με τη ζέστη, και αυξάνει τον γόνο εσωτερικά. Ωστόσο το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι με την υγρασία. Γι αυτό επιβάλλεται σε κυψέλες που έχουν ανοιχτό πάτο, η αλλιώς πρέπει να αφήσουμε την πόρτα του μελισσιού ανοιχτή για να αερίζεται το σμήνος.

Άλλη μια πατέντα θερμομόνωσης μελισσιών για το χειμώνα. Οι μέλισσες είναι πλήρως μονωμένες εσωτερικά. Αυτή τη μέθοδο οι μελισσοκόμοι στις ξένες χώρες την εφαρμόζουν τόσο συχνά όπως εμείς βάζουμε κηρόπανο.


Σε περίπτωση που το μέρος μας έχει πολύ υγρασία, και τα μελίσσια σταθερό κλειστό πάτο, καλό είναι να μην κλείσουμε τελείως το μελίσσι επάνω, και να αφήσουμε κάποιο κενό έτσι ώστε να μπαίνει ο αέρας. Επίσης βγάζουμε το κηρόπανο και αφήνουμε μόνο το ναίλον. Το κηρόπανο τραβάει την υγρασία και μπορεί να μουχλιάσει. Σε περίπτωση μεγάλης υγρασίας χωρίς καθόλου κηρόπανο λοιπόν!

Γενικά όταν κλείνουμε μια κυψέλη επάνω με ναίλον, γύρω απο τη μελισσόσφαιρα σχηματίζονται σταγονίτσες λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Οι μέλισσες όμως το χειμώνα πάνε και ρουφούν αυτή την υγρασία μιας και διψάνε και δεν μπορούν να βγούν έξω. Άρα με λίγα λόγια αν έχουμε κλειστό το μελίσσι με ναίλον επάνω, και σακούλα με πριονίδι, μπορούμε να μην έχουμε κηρόπανο, αλλά χρειαζόμαστε ανοιχτό πάτο για να παίρνει αέρα το σμήνος.

Τώρα το χειμώνα να ξέρετε, ότι με λίγες ώρες δουλειάς, για να θερμομονώσετε τα μελίσσια μπορείτε να γλιτώσετε πολλά χρήματα. Ξέρετε όταν η μέλισσα παράγει θερμότητα και αυτή χάνεται στον αέρα, χρειάζεται να καταναλώνει τροφή, να παράγει ενέργεια. Συνεπώς αν βάλουμε μόνωση στα μελίσσια αντί για 10 κιλά τροφή μπορεί να χρειασούν μόνο 5 ποσότητες πολύ σημαντικές, αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία χωρίς καθόλου κόπο και έξοδα. Ασχοληθείτε λοιπόν με τα μελισσάκια και θα σας το ανταποδώσουν όσο καλύτερα μπορούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια