Widget Recent Post No.

Κόλπο να βάφουμε τις κυψέλες: Δεν θα σαπίζουν ούτε μετά από χρόνια...



Σήμερα έχουμε ένα κόλπο, για να αυξήσουμε την αντοχή την κυψελών στο βάψιμο τους. Όλοι μάθαμε από ένα παλιό μελισσοκόμο πως να βάφουμε τις κυψέλες μας, και οι περισσότεροι το κάνουμε με το γνωστό πατροπαράδωτο τρόπο. Δηλαδή περνάμε μια στρώση με λινέλαιο, περιμένουμε να στεγνώσει, μετά στοκάρουμε γωνίες χαραμάδες, και στη συνέχεια περνάμε μια κοινή λαδομπογιά. Όλο το βάψημο γίνετε στην εξωτερική πλευρά, και όχι εσωτερικά. Σήμερα θα κάνουμε μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου, και θα μάθουμε ένα κόλπο για να κάνουμε την δουλειά μας πιο εύκολη! Θα σας μάθω ένα τρόπο λοιπόν χωρίς να χρησιμοποιήσετε λινέλαιο, βάζωντας μια βαφή κυψελών νερού - οικολογική, χωρίς καμία δυσκολία!

Ακούστε λοιπόν τι έχετε να κάνετε. Παίρνετε τις κυψέλες όπως τις αγοράσατε. Τις στήνετε στη σειρά και ξεκινάτε με ένα ρολό να τις βάφετε. Το πρώτο στρώμα βαφής γίνετε γρήγορα, και δεν μας νοιάζει αν μείνουν μερικά σημεία που δεν πήγε πολύ βαφή. Όπως γνωρίζουμε το ξύλο απορροφά τη βαφή, έτσι μόλις στεγνώσει βλέπουμε το ξύλο να απογυμνώνεται και να μην έχει βαφτεί καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που στη συνέχεια θα περάσουμε και δεύτερη στρώση βαφής. Απλώς θα πρέπει να περιμένουμε μια ημέρα για να στεγνώσει καλά, και να μπεί το δεύτερο στρώμα βαφής. Εγώ ακολουθώ την εξής διαδικασία με σούπερ αποτελέσματα: Παίρνω το ρολό και περνάω τις κυψέλες με μια γρήγορη στρώση λευκού χρώματος. Συνήθως χρειάζεται περίπου 4 κιλά ανα 10 διπλές κυψέλες. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά και την επόμενη ημέρα, περνάμε την δεύτερη στρώση βαφής, η οποία φυσικά περνάει πολύ πιο εύκολα και δεν χρειάζεται πολύ χρώμα. Συνήθως χρειάζονται 2-3 κιλά.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε βάψει τέλεια όλες τις κυψέλες, με διπλή στρώση βαφής. Το δεύτερο στρώμα βαφής καλό είναι να έχει ένα ανοιχτό χρώμα, πχ πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο, μπλέ ανοιχτό, άσπρο η ότι άλλο επιθυμείτε, αρκεί να είναι ανοιχτό. Δίνουμε μεγάλη προσοχή να μην αφήσουμε κανένα κενό με γυμνό ξύλο. Για παράδειγμα η περίμετρος που έρχεται σε επαφή με το καπάκι, πρέπει να βάφετε επίσης, με μεγάλη λεπτομέρεια. Βοηθάει πολύ την υγρασία να μην μπαίνει μέσα.

Επίσης το βασικό για εμένα. Εφόσον είναι οικολογική η βαφή, μπορούμε να περάσουμε και εσωτερικά, αλλά μόνο στον πάτο της γονοφωλιάς και όχι κάποιο άλλο σημείο. Εδώ λοιπόν είναι το κόλπο που σας έλεγα. Ο πάτος της κυψέλης είναι το σημείο που εισέρχεται με την υγρασία, και σαπίζει. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μεγάλη προσοχή όσο στο πάνω μέρος του όσο και το κάτω. Ξέρουμε ότι με τις βροχές πολλές φορές μπαίνει νερό μέσα στη κυψέλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πάτος να ρουφά νερό σα σφουγγάρι και μετά να σαπίζει. Δεν έχετε αναρωτηθεί ότι πάντα σηκώνουμε την κυψέλη ελαφριά προς τα εμπρός για να μην παίρνει νερό;

Το κόλπο λοιπόν είναι να βάψουμε την κάτω επιφάνεια της γονοφωλιάς, στον πάτο με μια οικολογική βαφή, και έτσι θα εμποδίσουμε σημαντικά την διαδικασία σαπίσματος, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την μελισσοκομική μας επιχείρηση. Αυτή η τεχνική χρειάζεται μόνο στη γονοφωλιά στον πάτο. Οι όροφου δεν έχουν ανάγκη σαπίσματος, μιας και τους κρατάμε στα μελίσσια την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που δεν έχει βροχές και υγρασία. Στο σάπισμα των κυψελών ο χειμώνας είναι η χειρότερη περίοδος!






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια