Widget Recent Post No.

Παλιός μελισσοκόμος εξασφαλίζει μηδενικές απώλειες στο ξεχειμώνιασμα. Πως το κάνει άραγε;



Το ξεχειμώνιασμα είναι μια δύσκολη υπόθεση και χάνονται μελίσσια. Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση "Το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια" και φυσικά αναφέρεται στο χειμώνα. Το χειμώνα χάνονται τα περισσότερα μελίσσια, και σύμφωνα με μετρήσεις που έχει κάνει η Ορεινή Μέλισσα, η περίοδος που χάνονται τα περισσότερα μελίσσια είναι τον Μήνα Ιανουάριο. Η εμπειρία είναι μεγάλο πράγμα στο ξεχειμώνιασμα και όπως αποκαλύπτουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι, η τοποθεσία θα μας εξασφαλίσει τις λιγότερες απώλειες. Ένας μελισσοκόμος για να βρεί το καλύτερο μέρος ξεχειμωνιάσματος πρέπει να δοκιμάσει πολλές μεριές.


Η εμπειρία μου ας γίνει μάθημα όλων...
Έχω ξεχειμωνιάσει σε πολλές μεριές μελίσσια. Και έμαθα απο τα λάθη μου. Πλέον όσο περνάνε τα χρόνια εξασφαλίζω όλο και λιγότερες απώλειες, τις οποίες μακάρι να μπορούσα να μηδενίσω αλλά αυτό είναι αδύνατο. Για να έχω λίγες απώλειες το χειμώνα, δύο είναι τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε.

1ο - Μελισσοκομείο εκτεθειμένο σε ανέμους και κρύο
Μα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτός ο λόγος. Τόσο που δεν φαντάζεστε. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαστε σε μια περιοχή και έχουμε δύο μελισσοκομεία. Το ένα μελισσοκομείο είναι εκτεθειμένο σε ανέμους, και το άλλο είναι κλειστό απο τη Βορεινή Πλευρά απο δέντρα ή χώμα ή κάποιο φυσικό εμπόδιο. Οι απώλειες στο δεύτερο μέρος μπορεί να είναι ακόμα και 10 φορές λιγότερες. Αυτό ακούγεται απίστευτο, όμως το κρύο σκοτώνει τα μελίσσια, και ειδικά τα μικρά μελίσσια.
Μια περιπέτεια με επαγγελματία μελισσοκόμο δε θα τη ξεχάσω ποτέ. Ήταν ένας μελισσοκόμος στην Αθήνα, και στα προάστια κάπου έξω σε μια μεριά, ξεχειμώνιαζε περίπου 400 μελίσσια. Τότε ένας άλλος μελισσοκόμος του ζήτησε βοήθεια αν μπορεί να φέρει και τα δικά του μελίσσια. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος, του έδειξε μερικές μεριές εκεί γύρω, όμως αν άφηνε τα μελίσσια του θα ήταν με δική του ευθύνη, εφόσον εκεί κοντά στο μέρος που του έδειξε υπήρχε ρεματιά αέριδες και κρύο. Ο νέος μελισσοκόμος τελικά πήγε τα μελίσσια του εκεί, και μέσα σε λίγους μήνες έπαθε τη μεγαλύτερη καταστροφή... Χάθηκαν τα περισσότερα του μελίσσια. Η καταστροφή που έπαθε ήταν μεγάλη γι αυτό κατηγόρησε μετά το μελισσοκόμο, και δε του μιλούσε.

Απο προσωπική εμπειρία μέσα απο το site Ορεινή Μέλισσα θέλω να καταθέσω κάτι πολύ σημαντικό...
Έχω παρατηρήσει ότι αν εξασφαλίσουμε έστω και 2 βαθμούς περισσότερη ζέστη στα μελίσσια μας οι διαφορές στο ξεχειμώνιασμα είναι τεράστιες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα μελίσσια μας να μη βρίσκονται σε ύψωμα, κοντά σε ρέμα, και γενικότερα σε μεριές που δημιουργούνται ρεύματα αέρα και υγρασία. Η τελευταία φορά που ξεχειμώνιασα μελίσσια σε ένα λόφο κοντά στο Αγρίνιο, θα μου μείνει αξέχαστη. Οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε μέρη που συγκρατού λάσπες, μέρη που κρατάνε νερά και μέρη που έχουν ανοδικά ρεύματα αέρα. Τα ανοδικά ρεύματα δημιουργούνται συνήθως σε μεγάλες πλαγιές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

2ο - Εξασφαλίζουμε συνεχή ανθοφορία έστω και αν δεν επαρκεί για τρύγο μελιού
Το φθινόπωρο δε κυνηγάμε τον τρύγο, αλλά την ανάπτυξη των μελισσιών και την δημιουργία προμηθειών για το χειμώνα. Οι μέλισσες που τρώνε μόνο ζάχαρη δε ζούν το προσδοκόμενο χρόνο, και τα μελίσσια "ξεφουσκώνουν" γρήγορα. Το ταίσμα και η ενίσχυση το φθινόπωρο είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει τα μελίσσια να δουλεύουν και έξω.

Πολλοί μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται το ρείκι και τη κουμαριά. Το ξεχειμώνιασμα κοντά σε πόλεις η προάστια αυτών φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα ξεχειμωνιάσματος. Λόγω ότι μέσα στις πόλεις υπάρχουν ποτιζόμενες εκτάσεις, γλάστρες, λουλούδια σε κήπους, οι μέλισσες έχουν όλο το χρόνο γύρη και νέκταρ. Το χειμώνα είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η λεπτομέρεια.

Αυτά είχαμε να πούμε για το ξεχειμώνιασμα και πως θα εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Ελπίζω να σας φάνουν πολύ χρήσιμα όλα!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν πρέπει τα μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν πάνω σε ρόδες αυτοκινήτου και σε τσιμεντόλιθα. Τα μελίσσια πρέπει να τα βλέπει ο ήλιος από την ανατολή μέχρι και την δύση με την πρόσοψη των κυψελών προς το Νότο. Η κάθε δημοσίευση επαφίεται στην κρίση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ. Ρόδες με τρύπες στο κάτω μέρος για να μην λιμνάζουν νερά, προσφέρουν ικανό ύψος από το βρεγμένο έδαφος, άρα μειωμένη υγρασία (ειδικά σε κυψέλες με σίτα στόν πάτο). Επίσης τον χειμώνα μαζεύουν ζέστη άμεσα από τον ήλιο και την ακτινοβολούν (ειδικά σε κυψέλες με σίτα στόν πάτο).

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!