Σήμερα θα μιλήσει η εμπειρία! Έχετε πρόβλημα στο μελισσοκομείο σας, χάνοντας βασίλισσες εντελώς ξαφνικά χωρίς λόγο; Βρίσκετε συνεχώς ορφανά μελίσσια, ακόμα και τώρα το φθινόπωρο; Οι λόγοι είναι συνήθως οι ίδιοι, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων φταίνε μερικοί λάθος χειρισμοί. Αν ξεκινήσουν να χάνονται μελίσσια το φθινόπωρο, το χειμώνα τι θα γίνει;
Σήμερα λοιπόν θα αναλύσουμε αυτό το πολύ φλέγον ζήτημα και θα μοιραστούμε εμπειρίες απο μελισσοκόμους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα μελίσσια. Διότι η εμπειρία απέχει χιλιόμετρα απο τη θεωρία...
Ένας απο τους σοβαρότερους λόγους που γίνονται αντικαταστάσεις βασιλισσών το φθινόπωρο και το χειμώνα - με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά μελίσσια - είναι οι γερασμένες βασίλισσες! Και πως γίνετε αυτό; Πολλοί μελισσοκόμοι καλώς η κακώς πολλαπλασιάζουν τα μελίσσια τους πιάνοντας μόνο πουλιά. Δηλαδή δεν κόβουν παραφυάδες με βασιλικά κελιά ή άλλο τρόπο. Απλώς αφήνουν τα μελίσσια να σμηνουργήσουν, και το μελισσοκομείο αυξάνεται απο μόνο του. Με αυτό το τρόπο όμως όλες οι παλιές βασίλισσες ανακυκλωνονται, και μένουν για χρόνια στο μελισσοκομείο μας.
Σύμφωνα με δεδομένα που δίνει επαγγελματίας μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα, όταν η αύξηση των μελισσιών γίνετε μόνο απο σμηνουργίες - και γίνετε και επίτηδες - είναι απολύτως φυσικό το 1/3 των μελισσιών να έχουν γερασμένες βασίλισσες. Σε μια τέτοια περίπτωση η απώλεια βασιλισσών το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα μπορεί να κυμαίνεται στο 30%, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Φυσικά δεν εννοούμε ότι θα χαθούν 30% των μελισσιών, αλλά ότι το 30% αυτών θα προχωρήσει σε αντικατάσταση βασίλισσας, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε αποτυχημένα. Το καλύτερο είναι να ελέγχουμε εμείς τι βασίλισσες θα έχουμε και όχι τα μελίσσια. Έτσι ώστε να αποφύγουμε απώλειες και αντικαταστάσεις, τις λάθος εποχές.
Ένας εξίσου σοβαρός λόγος απώλειας βασιλισσών είναι οι λανθασμένες χρήσης φαρμάκων. Πολλοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν υπερδοσολογίες, με αποτέλεσμα να χάνουν τα μελίσσια τους. Ένα παράδειγμα που αναφέρει επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι το τακ τικ. Πολλοί μελισσοκόμοι ρίχνουν υπερβολική δόση τακ τικ στο πλυθησμό, χωρίς καν να το αραιώσουν με κάποιο άλλο υγρό πχ λάδι, και το αποτέλεσμα είναι υψηλή θανάτωση μελισσών - βασιλισσών.
Έπειτα ψάχνουν γιατί έγινε το κακό... Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου μελισσοκόμοι ανακατεύουν και 200 γραμμάρια τακ τικ σε ένα λίτρο ηλιέλαιο, με αλλόγιστες συνέπειες. Ξέρετε όταν ρίχνουμε παραπάνω φάρμακο έχουμε και τη δημιουργία δυνατότερων βαρρόα που αποκτούν ανοσία στο φάρμακο. Η λύση είναι να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα και οι χημικές ουσίες που επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται στη σωστή δόση.
Άλλοι λόγοι που χάνουμε βασίλισσες είναι τα μικρά και αδύναμα μελίσσια, το υπερβολικό ταίσμα με ζάχαρη, και η ποιότητα της βασίλισσας. Ένα μελίσσι που κατά τη δημιουργία της βασίλισσας του δεν την έθρεψε σωστά, είναι φυσικό ότι δεν μπορεί να αντέξει όλες τις δυσκολίες. Είναι εύκολο να χαθεί ξαφνικά. Αν επιλέγουμε βασίλισσες απο δυνατά μελίσσια, ανθεκτικά στις ασθένειες, με παραγωγή μελιού και γενικότερα τα ΠΡΩΤΑ μας μελίσσια, σίγουρα θα περιορίσουμε σημαντικά και την απώλεια βασιλισσών. Δείξτε αγάπη στα μελίσσια κρατήστε νέες καλές μάνες, μην κάνετε λάθος θεραπείες, και όλα θα πάνε μια χαρά!
2 Σχόλια
Καλημέρα, ανέβασε και το όνομα κάθε επαγγελματία μελισσοκόμου,δεν είναι κακό να ξέρουμε ποιός είναι ή σε ποιον αναφέρεσαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη δυστυχώς τα ονόματα δεν ανεβαίνουν σκόπιμα, εφόσον οι περισσότεροι το εχουν ζητήσει αυτό....
ΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!