Widget Recent Post No.

Πως να μην πιάνουν κηρόσκορο τα πλαίσια. Μέθοδος χωρίς έξοδα



Αυτή η μέθοδος που αναφέρεται παρακάτω εγκυμωνεί κινδύνους, και μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά τη περιουσία ενός μελισσοκόμου, που είναι οι κηρήθρες. Για σίγουρο αποτέλεσμα, ραντίζουμε τα πλαίσια με βάκιλο, και ο μελισσοκόμος έχει το κεφάλι του ήσυχο...
Περισσότερα για τα βιολογικά αυτά σκευάσματα διαβάστε εδώ...
http://orinimelissa.blogspot.com/2019/09/b401-xentari.html

ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
Αν κλείσουμε σε κουτί με χαρτοταινία αεροστεγώς τα πλαίσια - κατευθείαν μόλις βγουν από την κυψέλη - θα τα πιάσει η πεταλούδα - κηρόσκορος; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχουν πολλοί μελισσοκόμοι σχετικά με το πρόβλημα της αποθήκευσης των κηρηθρών. Όλοι ψάχνουν τον πιο εύκολο οικονομικό τρόπο να απαλλαχθούν απο αυτό το βάρος, και να έχουν καθαρές τις κηρήθρες για νωρίς την Άνοιξη. Σήμερα λοιπόν σας έχουμε μερικές εμπειρίες παλιών μελισσοκόμων, που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, γιατί πολλές φορές δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!


Όταν τα πλαίσια είναι μέσα στη κυψέλη, βρίσκονται υπο την προστασία των μελισσών. Ο κηρόσκορος όμως ψάχνει ένα τρωτό σημείο του μελισσιού, ένα σημείο της κηρήθρας που είναι άδειο απο μέλισσες για να γεννήσει τα αυγά του. Αν αυτό συμβεί λοιπόν, και ο κηροσκόρος καταφέρει να γεννήσει τα μικρά σποράκια, τότε το πρόβλημα ξεκινάει. Όμως και πάλι ένα δυνατό σφιχτό μελίσσι, έχει τον τρόπο, με το στρατό του να καθαρίζει αυτά τα αυγά και να αφήνει πεντακάθαρη τη κυψέλη. Έτσι λοιπόν δημιουργείτε το πρώτο συμπέρασμα. Τα δύνατά σφιχτά μελίσσιαπου έχουν μεγάλη δύναμη πλυθησμού, έχουν καθαρές τις κηρήθρες τους. Αντιθέτως τα μικρά αδύναμα μελισσάκια, που έχουν πάρα πολλές περιττές κηρήθρες μέσα, βρίσκω πάντα αυγά απο κηρόσκορο.

Όσον αφορά τα διόροφα μελίσσια, που έχουν δυνατούς πλυθησμούς, και έχουν τον γόνο, πάνω η κάτω στη κυψέλη, τις περισσότερες φορές είναι πεντακάθαρα απο κηρόσκορο. Σπάνια μπορεί να δείς αυγά του κηρόσκορου πάνω. Τώρα θα με ρωτήσετε πως βλέπουμε τα αυγά απο τον κηρόσκορο στην κηρήθρα; Είναι πολύ εύκολο. Κοιτάμε προσεκτικά, πάνω στο κερί και αν δούμε κάποια μικρά σποράκια, σημαίνει οτι ο κηροσκόρος ήδη τα γέννησε. Στην φωτογραφίες βλέπουμε στο κέντρο τα αυγά που έχει γεννήσει η πεταλούδα. Η κηρήθρα αυτή ήταν παρατημένη, και ο κηροσκόρος έχει βαριά προσβολή. Όταν δούμε τα κουκούλια και τους ιστούς, το σκουλήκι ήδη έχει γεννηθεί.




Η μέθοδος που έχουμε σήμερα είναι η εξής. Αν πάρουμε τα πλαίσια από ένα μελίσσι που δεν έχει προσβολή απο κηρόσκορο, και τα κλείσουμε αεροστεγώς με χαρτοταινία, θα έχουμε πρόβλημα η όχι; Αν τα πλαίσια είναι από καλά μελίσσια και καθαρισμένα, απο την εμπειρία των περισσότερων μελισσοκόμων θα τα βρούμε πεντακάθαρα! Χωρίς ίχνος απο κηρόσκορο. Ο κηρόσκορος θερίζει τα μελισσοκομεία κυρίως το Καλοκαίρι. Και όσο πιο ορεινή είναι η περιοχή τόσο μικρότερο πρόβλημα υπάρχει. Για παράδειγμα στο χωριό μου στην Ευρυτανία στο Έλατο, ο κηροσκόρος υπάρχει μόνο το κατακαλόκαιρο μετά τον Ιούλιο, και μόλις αρχίσουν τα κρύα του Οκτωμβρίου εξαφανίζεται οριστικά, και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών δεν αναπτύσσεται. Το χειμώνα δηλαδή ο κηροσκόρος δεν μπορεί να προσβάλλει τις κηρήθρες μας, ότι έγινε έγινε.

Συνεπώς η μέθοδος είναι η εξής. Παίρνουμε όλα τα πλαίσια κατευθείαν απο τα μελίσσια και τα αποθηκεύουμε το ένα πάνω απο τα άλλα αεροστεγώς. Μην κάνουμε λάθος και παρατήσουμε τα πλαίσια εκτεθημένα ούτε μια ημέρα και ειδικά νύχτα. Η πεταλούδα θα τα βρεί γρήγορα και θα τα γεννήσει. Οπότε λοιπόν τα αφαιρούμε απο τα μελίσσια και τα κλείνουμε κατευθείαν.

Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν και το εξής κόλπο. Κλείνουν τα πατώματα με μαύρη σακούλα, και τυλίγουν γύρω γύρω για να μην οξυγώνωνεται η κηρήθρα ΑΕΡΟΣΤΕΓΩΣ, και να είναι πολύ σκοτεινά. Δηλαδή εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν τα αυγά του κηρόσκορου. Αν θέλουμε πριν κλείσουμε τη κυψέλη, ρίχνουμε και ένα δυνατό καπνό με το καπνηστήρι, ο οποίος απολυμαίνει και διώχνει την υγρασία. Δεν σκοτώνει τόσο καλά, αλλά πιστέψτε με κάνει δουλειά. Αυτά λοιπόν για σήμερα. Και πιστεύω είναι αρκετά για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα εντελώς τσάμπα!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν βλεπω καποια αναφορα στην καταψυξη, ισχυει οτι καταστρεφονται εκει τα αυγα του κηροσκορου; και ποσο διαστημα και σε ποσους βαθμους ψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε 24 εως 48 ωρες εχουν καταστραφει ολα τα αυγα του κηρόσκορου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!