Widget Recent Post No.

Τροφή μελισσιών στη διάρκεια του Χειμώνα

Έφτασε ήδη το τέλος του Φθινοπώρου και σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι αρχίζουν να δίνουν τροφή στα μελίσσια τους. Το θέμα της τροφής ίσως είναι ένα από τα 2-3 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να απασχολούν έναν μελισσοκόμο.

Δυστυχώς η ευτυχώς στην σύγχρονη εποχή που ζούμε η τροφή των μελισσών έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με κύριο στοιχείο το κέρδος . Κατασκευάζετε με διάφορους τρόπους , διάφορα υλικά και οι μελισσοκόμοι , όταν έχουν άγνοια προσχωρούν σε λάθος κινήσεις , οι δε πιο ΄΄ψαγμένοι΄΄ πολλές φορές προβληματίζονται.

Σήμερα στον ελλαδικό χώρο , κυριαρχούν στην κατασκευή τροφής κάποιες μεγάλες μελισσοκομικές εταιρείες , και κάποιες μικρότερες οι οποίες προσφέρουν από 1-2 μέχρι και 5-6 είδη τροφών. Έτσι λοιπόν η μεγάλη μάζα των μελισσοκόμων λόγω κόστους , λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, λόγω ακριβών απαιτούμενων μηχανημάτων καταφεύγει στην αγορά αυτών των προϊόντων. Αν ανατρέξουμε και στο διαδίκτυο , θα βρούμε πάρα πολλές τροφές , πάρα πολλές παραλλαγές , τροφές με πρόσθετα , κτλπ.

· Bανίλια.
· Ζαχαροζύμαρο σκέτο.
· Ζαχαροζύμαρο με ιμβερτοποιήμενο σιρόπι.
· Ζαχαροζύμαρο με θυμόλη.
· Ζαχαροζυμαρο με σκόρδο.
· Τροφή με φρουκτόζη.
· Τροφή με ισογλυκόζη.
· Τροφή με ζάχαρη και μέλι.
· Τροφή με…….
· Τροφή με ……


Το δίλημμα λοιπόν μεγάλο. Τι να αγοράσω ??????

Η δικιά μου γνώμη είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει με βάση την λογική , το καλό των μελισσών, και όχι πάντα με κριτήριο την τσέπη.

Και εξηγώ:
· Πρέπει να δώσουμε στα μελίσσια μας τροφή , που να είναι πρωτίστως μαλακή, και όχι ξερή και παγωμένη, διότι θα τα δυσκολεύουμε.
· Πρέπει να τα δίνουμε τροφή ποιοτική με υψηλή θερμιδική αξία , ώστε να ζεσταίνονται στο κρύο και να χορταίνουν.
· Πρέπει να τα δίνουμε τροφή τέτοια ώστε να μην τα προκαλεί δυσεντερίες ( άρα στερεή ) και όχι σιρόπια.
· Πρέπει να τα δίνουμε τροφή με τα λιγότερα κατά το δυνατόν τεχνικά συμπληρώματα και σκευάσματα.
Τελευταία στο διαδίκτυο , αλλά και στο Facebook έχει αναπτυχθεί μια υπέρμετρη διαφήμιση για την λεγόμενη ΄΄Βανίλια΄΄ , που κατά την άποψη μου κατά την διάρκεια του χειμώνα πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε.
Ο λόγος είναι ότι κατά την παρασκευή της στους 118-120 o C καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά στοιχεία και την παρομοιάζω με τα γλειφιτζούρια και τα γαριδάκια, που τρώνε οι άνθρωποι που προσφέρουν μια γλυκιά ευχαρίστηση αλλά δεν κερδίζουν ποιοτικά στον οργανισμό τους.
Επίσης δεν συνιστάτε ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα κατά την διάρκεια του χειμώνα , διότι μετά από λίγες μέρες μέσα στην κυψέλη αρχίζει και ΄΄πετρώνει΄΄ λόγω ψύχους και κυριολεκτικά ταλαιπωρούνται οι μέλισσες.
Το κλίμα της Βόρειας Ελλάδας , δεν έχει καμιά σχέση , με την κεντρική και πολύ περισσότερο με την Νότια και Νησιωτική Ελλάδα.
Κάτι ανάλογο κυκλοφορεί για την λεγόμενη καραμέλα που επίσης και αυτή παρασκευάζετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες , γλυκαίνει τα μελίσσια αλλά δεν τα προσφέρει ποιότητα.


Η ιδανική τροφή είναι το ίδιο το μέλι που έχουν συλλέξει , αλλά και σ αυτό υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που πρέπει να προσεχθούν.
Το μέλι να προέρχεται κατά προτίμηση από ανθόμελα και όχι μελιτώματα ( Πεύκο ).
Η απόσταση του τελλάρου που έχει μέλι να είναι σχετικά κοντά στην μελισσόσφαιρα.
Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες πέφτουν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο διάστημα κάτω του μηδενός , να βοηθούμε τα μελίσσια ξύνοντας τα κεριά με μια ξύστρα.
Ως δευτερη καλύτερη επιλογή , κατά την άποψη μου είναι η παρασκευή τροφής με ζυμάρι από άχνη ζάχαρη και μέλι δικό μας .
Τροφή ευκολοχώνευτη, και με υψηλή θερμιδική αξία .
Ως τρίτη καλυτερη επιλογή, κατά την άποψη μου είναι η παρασκευή τροφής με ζυμάρι από άχνη ζάχαρη και ιμβερτοποιημένο σιρόπι.
Επίσης πολύς λόγος γίνετε και για την λέξη Ιμβερτοποιήμενο, ιμβερτάση κτλπ.
Ας το αναλύσουμε λιγάκι , ώστε να καταλάβουν οι φίλοι μας οι μελισσοκόμοι περί τίνος πρόκειται.
Το ιμβερτοποιημένο σάκχαρο.
Τι είναι αυτό;
Η ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά είναι σακχαρόζη.
Η σακχαρόζη είναι ένα μόριο που αποτελείται από υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα, και αποτελείται από δυο μικρότερα μόρια, την γλυκόζη και την φρουκτόζη.
Ιμβερτοποίηση λοιπόν είναι ο διαχωρισμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης με υδρόλυση.
Η σακχαρόζη κάτω από την επίδραση της θερμότητας και οξέων, που αναμιγνύονται με νερό και σακχαρόζη (ζάχαρη) χωρίζεται σε φρουκτόζη και γλυκόζη (υδρόλυση).
Το σιρόπι που δημιουργείται είναι ιμβερτοποιημένο σάκχαρο.
Ετσι λοιπον αυτή η ίδια αντίδραση γινετε κάθε μέρα στο έντερό μας ή όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες (οξέα φρούτων + ζάχαρη).
Είναι λίγο πιο γλυκό από την κλασσική ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές (παγωτά, κέικ, ζύμες), διότι έχει κάποιες ιδιότητες π.χ δεν κρυσταλλώνει, διατηρεί την υγρασία στις ζύμες, ώστε να διατηρούνται μαλακές και γενικά λειτουργεί πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με την κοινή ζάχαρη.
Υπάρχει φυσικά έτοιμο (με χημικά μέσα), δεν ξέρω που, δεν το έχω ψάξει, αλλά έψαξα όμως πως μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας χωρίς χημικά.
Τα οξέα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι το λεμόνι ή το ξύδι, αντί για μηλικό ή κιτρικό οξύ.
Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακική σόδα (μαγειρική σόδα).
Μια άλλη μέθοδος, για να γίνει η υδρόλυση, βασίζεται στην χρήση ενός ενζύμου που λέγεται ιμβερτάση.
Όταν η μέλισσα πηγαίνει σε ένα λουλούδι και παίρνει το νέκταρ, αυτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από σακχαρόζη.
Το νέκταρ αυτό το μεταφέρει στο στομάχι της κι εκεί εκλύει το ένζυμο ιμβερτάση.
Η ιμβερτάση λοιπόν διασπά την σακχαρόζη σε δυο πιο απλά σάκχαρα, την φρουκτόζη και την γλυκόζη.
Άρα το μέλι περιέχει, κατά 80% περίπου, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο, άνετα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, για να έχουμε τις ωφέλιμες ιδιότητές του.
Κλείνοντας , την σκέψη μου θα συνιστούσα , να λειτουργούμε στο θέμα της τροφής , με την λογική , με την σκέψη να είναι καλό για τις μέλισσες , με γνώμονα την περιοχή όπου δραστηριοποιούμαστε ,αλλά και με τα συμπεράσματα μας από την χορήγηση μιας συγκεκριμένης τροφής, ναι στην πληροφόρηση που μας παρέχουν οι καταξιωμένοι επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων , και όχι στα εμπορικά κελεύσματα των εταιρειών.

Όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί συνάδελφοι μας που έχουν αποφασίσει να φτιάχνουν δική τους τροφή , που πιθανόν να είναι ευχαριστημένοι , αφού συνεχίζουν να το κάνουν για πολλά χρόνια.
'Αλλωστε σε έναν μεγάλο μελισσοκόμο , η τροφή του χειμώνα είναι το μεγαλύτερο έξοδο.
Ελπίζω να σας βοήθησα με τις σκέψεις μου και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.
Όλα αυτά είναι καθαρά προσωπικές μου απόψεις και δεν είναι δεσμευτικές η δεν ενέχουν κάποια προτροπή , αλλά μόνον προβληματισμό και λογική στις επιλογές μας.

Τα απόφαση ανήκει σε εσάς.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ thrakomelo.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!