Πόσους γόνους πρέπει να έχουν τα μελίσσια για να βγάλουν χειμώνα; Ξέρετε ότι αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι πόσο πλυθησμό έχουν τα μελίσσια αλλά πόσους γόνους. Για παράδειγμα αν έχετε ένα διόροφο μελίσσι και έχει λίγους γόνους, τότε μέσα στο χειμώνα ο πλυθησμός του θα έχει μειωθεί δραματικά. Αντίθετα μια παραφυάδα που εκτρέφει πάρα πολύ γόνο, θα ξεχειμωνιάσει με περισσότερο πλυθησμό απο αυτόν που είναι τώρα. Το μυστικό του ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών βρίσκεται στους γόνους. Οι γόνοι είναι οι λεγόμενες χειμερινές μέλισσες, ο δείκτης υγείας του μελισσιού, η ποιότητα της βασίλισσας και του σμήνους ολόκληρου.
Ας πούμε ένα απλό παράδειγμα λοιπόν. Έχουμε μια παραφυάδα 5 πλαίσια τον Οκτώμβριο. Τα μελίσσια μας δουλεύουν μέτρια, δηλαδή έρχονται και μελάκια και γύρες. Πως πρέπει να είναι περίπου αυτό το μελίσσι για να βγάλει τέλεια το χειμώνα. Το πρώτο είναι να έχει μπόλικο, και καλοθρεμμένο γόνο. Δηλαδή δεν αρκεί να υπάρχει γόνος, αλλά αυτός να δημιουργηθεί σε συνθήκες που έρχεται ικανοποιητική ποσότητα τροφής. Το μελίσσι αυτό πρέπει σίγουρα να έχει 2 πλαίσια γόνου, σε σχεδόν πλήρη κάλυψη του πλαισίου. Αν έχει 3 πλαίσια και έχει μικρότερη έκταση ο γόνος, μας κάνει πάλι το ίδιο. Σε γενικές γραμμές τα μελισσάκια πρέπει να έχουν 2-3 γόνους αυτή τη περίοδο. Και ένα καλό πλαίσιο γόνου αποδίδει 1.5 πλαίσιο περίπου πλυθησμό. Και τι πλυθησμό; Ο πλυθησμός του ξεχειμωνιάσματος.
Αλλο παράδειγμα. Έχουμε ένα 7άρι καλό μελίσσι. Αυτό το μελίσσι χρειάζεται οπωσδήποτε 4 γόνους για να διατηρήσει τον πλυθησμό του και να μην πέσει κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Και ο γόνος σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να είναι καλυμμένη όλη η επιφάνεια, εκτός απο το στεφάνι γύρω γύρω.
Όταν λέμε ότι ο γόνος πρέπει να είναι καλοθρεμμένος, τι σημαίνει; Θα σας πω άλλο ένα κόλπο για να καταλαβαίνετε την κατάσταση των μελισσιών σας. Για να ελέγξετε αν ταίζετε καλά ο γόνος, δείτε αν σε κάθε πλαίσιο γόνου βρίσκεται διαθέσιμη γύρη και μέλι. Ένα μελίσσι που περιποιείτε σωστά τον γόνο του έχει πλούσιο μέλι, νέκταρ και γύρη μέσα στον γόνο. Σε περίπτωση που δείτε στεγνωμένο το στεφάνι γύρω γύρω, με λίγα έως καθόλου μέλια, ταίστε. Μην τσιγγουνευτείτε, και αφήσετε νηστικά μελίσσια, διότι αυτό το λάθος θα κοστίσει ακριβά, και θα χάσετε μελίσσια το χειμώνα.
Οι μέλισσες που τρέφονται φτωχικά και γεννιουνται σε κατάσταση πείνας, δεν ζούν όσο πρέπει. Ζούν λιγότερο. Όσο πιο καλοταισμένος είναι ο γόνος, τόσο πιο χοντρές μελισσούλες γεννιούνται, και επειδή το λιπόσωμα που έχουν στη κοιλιά τους μεταφράζεται σε μήνες ζωής, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει. Δώστε την κατάλληλη φροντίδα στα μελίσσια σας και θα το βρείτε μπροστά..
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε κάποιους φθινοπωρινούς γόνους. Οι γόνοι αυτοί δεν βρίσκονται σε πλήρη έκταση του πλαισίου. Ένα 5άρι μελίσσι χρειάζεται 3 τέτοιους γόνους για να μπεί δυνατά στο χειμώνα. Η υγεία του μελισσιού το φθινόπωρο φαίνεται στις γύρες και τα μέλια. Πρέπει να δούμε στα πλαίσια πολύχρωμες γύρες, ειδικά στο τελευταίο πλαίσιο μετά τον γόνο. Αν δούμε πολλές παρδαλές γύρες σημαίνει ότι γίνεται τέλεια η δουλειά! Δείτε...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!