Σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο που κόβουμε και τοποθετούμε το ζαχαροζύμαρο στα μελίσσια μας το Χειμώνα. Εδώ στο blog μαθαίνουμε πολλά κάθε μέρα, και για τη τροφή των μελισσιών μας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Σας έχω πει επίσης ότι κάθε εποχή που περνάει οι χειρισμοί μας αλλάζουν, και έτσι συμβαίνει και με το τρόπο που βάζουμε το ζαχαροζύμαρο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να μην κόβουμε όπως να ναι το σακουλάκι με τη τροφή. Έτσι αποφάσισα με σχεδιάκι να σας δείξω πως θα κόψετε την τροφή!
Πριν δείτε τη φωτογραφία να σας πω δυο λόγια. Η τροφή μπαίνει πάντα στο κέντρο του μελισσιού εκεί που βρίσκεται ο γόνος ή αλλιώς η μελισσόσφαιρα. Θέλουμε οι μέλισσες να πάρουν σιγά σιγά το ζαχαροζύμαρο και να μην υπάρχει κίνδυνος να πετρώσει. Στα μικρότερα μελίσσια, πχ 5 πλαίσια, βάζουμε τη τροφή οριζόντια με τα πλαίσια, για να χωρέσει, και τη τρυπούλα πάντα κάθετα για να πέρνουν γρήγορα τη τροφή. Στο δεκάρι μελίσσι η τροφή χωράει όπως θέλουμε. Συνήθως εμείς οι μελισσοκόμοι τοποθετούμε τις τροφές με τον ίδιο τρόπο όπως της φωτογραφίας...
1 Σχόλια
Γνωστός μου μελισσοκόμος, συχωρέθηκε σχετικά πρόσφατα, παραπονέθηκε ότι δεν έπαιρναν το ζυμάρι τα μελίσσια του. Έκανα επιτόπου αυτοψία σε απόσταση 40 χιλιόμετρα. Τα ζυμάρια τα είχε πάνω σε πλαίσια που δεν υπήρχαν μέλισσες και επί πλέον είχε μεγάλα ανοίγματα με αποτέλεσμα τα ζυμάρια να είναι πετρωμένα και να μη μπορούν να τα πάρουν οι μέλισσες για τους δύο ανωτέρω λόγους. Τα ζυμάρια μπαίνουν πάνω στη σφαίρα των μελισσιών και με μικρά ορθογώνια ανοίγματα ώστε να μπορούν εύκολα να τα παίρνουν οι μέλισσες. Σε δυνατά μελίσσια έβαζα από δύο πακέτα των 2.5 ή και 3 κιλών το καθένα, δικά μου και όχι του εμπορίου, σύνολο δηλαδή 5 ή 6 κιλά στο κάθε μελίσσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!