Widget Recent Post No.

Πόσο καιρό σταματάμε το τάισμα για να τρυγήσουμε το μέλι



Ήθελα να ρωτήσω το εξής με βάση την εμπειρία σας. Πόσο καιρό πριν πρέπει να έχεις σταματήσει τάισμα (σιρόπια τροφές κλπ) για να μπορείς να πεις ότι το μέλι που έχεις μέσα στα πλαίσια ειναι κανονικό; Το μέλι που είχαν σφραγίσει ενώ τάιζα τώρα μετά από 30-40 μέρες το έχουν καταναλώσει και τα μέλια που βλέπω είναι μέλια καθαρά;
Απάντηση...
Για να είναι το μέλι πεντακάθαρο απο κάθε μορφή νοθείας πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30-40 μέρες απο το τελευταίο διάστημα. Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο πόσο τροφή έχουμε ταΐσει, και τη περίοδο έγιναν αυτά. Πχ την Άνοιξη που τα μελίσσια τρώνε μεγάλες ποσότητες μελιού για να αναθρέψουν τον γόνο τους, η τροφή μέσα στο μελίσσι αλλάζει πολύ γρήγορα. Σκέψου ότι ένα μελίσσι  μπορεί να τρώει και 1 κιλό μέλι κάθε ημέρα την Άνοιξη. Συνεπώς όση τροφή και να ταΐσουμε, αυτή θα καταναλωθεί γρήγορα. Φυσικά ποτέ 1-2 μήνες πριν το τρύγο δεν ταΐζουμε υπερποσότητες. Προσπαθούμε ότι ταΐζουμε να μην είναι πάρα πολύ, και αποθηκεύεται. Θέλουμε η τροφή να δίνετε στο γόνο, και αυτός είναι ο σκοπός μας άλλωστε! Η ανάπτυξη.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πριν λίγο καιρό είχα κάποιες παραφυάδες, ανοιξιάτικες. Ήταν γύρω στα 4-5 πλαίσια και τις ταίσα, με 3 κιλά τροφή ζαχαροζύμαρο, με μιας όλη η ποσότητα στη κάθε μια. Έπειτα απο 1 μήνα περίπου όλη η τροφή μετατράπηκε σε γόνο, και μετά απο 2 μήνες αφού τα μελισσάκια αυτά είχαν αρκετό πλυθησμό γέμισαν μελάκια αρκετά πλαίσια. Φυσικά αυτά τα μέλια ήταν εξολοκλήρου πεντακάθαρο μελάκι. Δοκίμασα και η γεύση ήταν απίστευτη. Όταν τα μελίσσια έχουν πολύ γόνο, είναι φυσικό να καταλώνουν γρήγορα την όποια τροφή τους δίνουμε.

Εγώ προσωπικά την Άνοιξη όταν μεγαλώνω τα μελίσσια μου, τα τροφοδοτώ με σιρόπι, αλλά και ζυμάρι ταυτόχρονα. Μόλις αυτά φτάσουν τα επιθυμητά μεγέθη, τριόροφα και διόροφα δυνατά, τότε σταματώ τη τροφοδοσία. Ουσιαστικά πριν τα μετακινήσω στην μελιτοφορία του Ελάτου, φροντίζω να είναι δυνατά και με μπόλικο γόνο, ενώ να έχουν και κάποιες προμήθειες. Σε περίπτωση κακοκαιρίας να έχουν κάποιες προμήθειες. Ωστόσο μέχρι να γίνει ο τρύγος φροντίζω πάντα να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 μήνες, που να μην έχω ταίσει τίποτα. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε 40 μέρες, εγώ θεωρώ ότι στους 2 μήνες είναι καλύτερα!

Οι αμφιβολίες ότι το μέλι είναι νοθευμένο, πρέπει να μπαίνουν μόνο αν έχουμε ταίσει υπερποσότητες, και τα μελίσσια το αποθήκευσαν. Αλλά εκτός αυτού γίνετε και τρύγος σε λιγότερο απο ένα μήνα απο το τελευταίο τάισμα. Εγώ προσωπικά δεν ανησυχώ ποτέ, ακόμη και να αποθηκευτεί αρκετό μέλι. Ξέρετε ένα μελίσσι με 10 και 12 γόνους, αλλάζει μπορεί και 1-2 κιλά μέλι κάθε μέρα. Δηλαδή καταναλώνεται 1-2 κιλά μέλι και μπαίνει καινούργιο απο τις συλλέκτριες. Συνεπώς όσο και να ταίσουμε είναι πολύ δύσκολο να νοθευτεί το μέλι 2 μήνες μετά;

Το μεγαλύτερο λάθος νοθείας στο μέλι, είναι το τάισμα κατόπιν ανθοφορίας! Δηλαδή αν αρχίσει να μπαίνει μέλι στη κυψέλη, και εμείς να ταίζουμε ταυτόχρονα. Στη περίπτωση που μπαίνει συνεχώς μέλι, οι μέλισσες ανακατεύουν τη ζάχαρη με το μέλι, και το σφραγίζουν. Τότε έχουμε νοθεία, για αυτό δεν ταίζουμε ποτέ κατα τη διάρκεια ανθοφορίας μελιτοφορίας που θα ακολουθήσει τρύγος. Πολλές φορές αν λόγω κακοκαιρίας πεινάσουν τα μελίσσια, είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να φάνε το μέλι παρά να τα ταίσουμε και να νοθεύσουμε το μέλι. Ποτέ ταίσμα όταν είμαστε σε ανθοφορία λοιπόν. Εκτός αν τα μελίσσια λιμοκτονούν. Τότε αν δώσουμε μέλι θα πάει κατευθείαν στο γόνο.

΄

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια