Είπαμε πως το φθινόπωρο είναι μια μικρή Άνοιξη για τα μελίσσια μας. Υπάρχει όμως ένα μικρό κόλπο, που αν το εφαρμόσουμε τα μελίσσια μας θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όλοι θα αναρωτιέστε ποιό είναι αυτό, και πως μπορείτε να το εφαρμόσετε στα μελίσσια. Χίλιες φορές έχουμε αναφέρει την σημαντικότητα της ανθοφορίας και του καιρού, στα μελίσσια μας, όμως δεν μιλήσαμε για την θερμομόνωση. Τι κάνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι για να έχουν ζεστά τα μελίσσια τους, και να ρίχνουν γόνους περισσότερο; Τοποθετούν κηρόπανα, τα οποία τοποθετούνται απο τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο, και σύμφωνα με την εμπειρία κάνουν απίστευτη δουλειά στην ανάπτυξη!
Και ποιο είναι το κόλπο της σημερινής μας ανάρτησης; Μα φυσικά να βάλουμε κηρόπανα σε όλα μας τα μελίσσια. Δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε με χρήματα, ότι παλιά σκληρά υφάσματα υπάρχουν στο σπίτι, απο τζιν μέχρι και κάποια λεπτή μοκέτα, μπορεί να μετατραπεί σε κηρόπανο. Για να πάρουμε τις διαστάσεις, χρειαζόμαστε μόνο μια κυψέλη με 10 πλαίσια μέσα, έτσι ώστε να αφήσουμε 3-4 cm κενό περιμετρικά, έτσι ώστε να βγαίνει ο αέρας! Μην αμελήσει κανένας να κάνει κηρόπανο. Ακόμα και τώρα το φθινόπωρο είναι εμφανής τα αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα. Στην περίπτωση των πλαστικών κυψελών δεν χρειάζεται να βάλουμε κηρόπανο, είναι ήδη μονωμένες οι κυψέλες.
Το κηρόπανο κάνει το εξής καλό. Καθώς τα μελίσσια ζεσταίνουν τον γόνο, η θερμοκρασία ανεβαίνει προς τα επάνω. Το κηρόπανο εμποδίζει την ζέστη να φύγει έτσι οι μέλισσες χρειάζονται λιγότερη θερμότητα για να διατηρήσουν τον γόνο, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία, περισσότερη ανάπτυξη κατανάλωση λιγότερης τροφής κλπ.
Μερικοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν και άλλες πατέντες για τη θερμομόνωση της κυψέλης. Γι αυτό θα σας δώσω ιδέες. Κάποιοι τοποθετούν εφημερίδες η διαφημιστικά φυλλάδια αντί για κηρόπανο. Οι εφημερίδες απορροφούν κατευθείαν υγρασία και χαλάνε γρήγορα, ενώ τα διαφημιστικά λόγω ότι είναι πλαστικοποιημένα κρατάνε περισσότερο. Ωστόσο μιας και δεν είναι υλικό κατάλληλο δεν σας το συνιστώ σε καμία περίπτωση να το χρησιμοποιήσετε. Μόνο αναφορες για να ξέρουμε τι κάνουν μερικοί μελισσοκόμοι.
Άλλη καλή λύση είναι το μαξιλαράκι!! Δεν έχετε ακούσει για το μαξυλαράκι; Παίρνουμε μια σακούλα πολιπάκ, μεγάλη σε μέγεθος, τη γεμίζουμε πριονίδι, την κλείνουμε και την τοποθετούμε πάνω απο το μελίσσι. Είναι ότι πιο ζεστό μπορούμε να προσφέρουμε στο σμήνος, επειδή το πριονίδι είναι απο ξύλο και ο αέρας που έχει ανάμεσα προσφέρει καλή μόνωση. Ένα πρόβλημα όμως είναι η υγρασία για αυτό όσου κάνουν τη συγκεκριμένη πατέντα καλό είναι να το συνδυάσουν με ανοιχτό αεριζόμενο πάτο.
Άλλοι πάνε σε ξηλουργείο και κόβουν ένα κομμάτι ξύλο, σαν μεσοκάπακο με μια τρύπα στη μέση για το ζαχαροζύμαρο. Και αυτό είναι μια καλή λύση, μόνο όμως για όσους έχουν λίγα μελισσάκια. Μέσα στους μελισσοκόμους θα δούμε πολλές πατέντες. Ακόμα και με χαρτόνια διάφορα κόλπο. Για ότι όμως δοκιμαστεί και έχει επιτυχία να είστε σίγουροι ότι θα το μάθετε πρώτοι! Διότι εδώ δεν μένει τίποτα μυστικό!
1 Σχόλια
Δοκίμασα πριονίδι σε όλα τα μελίσσια, πριν πολλά χρόνια, σε μεγάλη ποσότητα στο κάθε μελίσσι, από μάνδρες που κόβουν καυσόξυλα. Δεν παρατήρησα καμιά διαφορά στα μελίσσια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και έτσι δεν το ξαναχρησιμοποίησα. Πιθανόν η τεχνική που ακολούθησα δεν ήταν η πρέπουσα. Ήταν πολύ καλό θερμομονωτικό υλικό. Πρέπει να ξαναδοκιμάσω με άλλη τακτική ή σχεδιασμό ή στρατηγική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!